Fertigation of grape seed using organomineral fertilizers
Abstract
The functional activity of the Kober 5BB grape rootstock in the school was stimulated by fertigation using a complex of organomineral fertilizers containing physiologically active components: Ascophyllum nodosum algae extract, amino acids, macro-, meso-and chelated trace elements. Experimental studies were conducted in the conditions of chernozem soils of the Anapa-Taman soil and climatic zone of the Krasnodar Territory. An increase in the yield of standard seedlings by 8.1% was found in comparison with the indicators of the control variant (drip irrigation without fertilizers), the content of K+, Ca2+, Mg2+ cations in the leaves, and the seasonal dynamics of organic acids (ascorbic by 3.0-17.5% and more than 2 times, chlorogenic by 13.7-41.8%, coffee by 9.1-92.3% and higher), as well as the content of photosynthetic pigments, correlating with an increase in the front garden layer of the mesophyll of the leaf by 14.3%. The volume of phytomass of one shoot in the control variant was 34.4 cm3, in the variant using fertigation – 48.1 cm3.
About the Author
A. A. KrasilnikovRussian Federation
References
1. ГОСТ 58595 2019. Почвы. Отбор проб.
2. ГОСТ 17.4.4.02-2017. Охрана природы. Почвы. Методы отбора и подготовки проб для химического, бактериологического, гельминтологического анализа.
3. ГОСТ 26213-91. Почвы. Методы определения органического вещества.
4. ГОСТ 26204-91. Почвы. Определение подвижных соединений фосфора и калия по методу Чирикова в модификации ЦИНАО.
5. ГОСТ 26951-86. Почвы. Определение нитратов ионометрическим методом.
6. ГОСТ 26423-85. Почвы. Методы определения электрической проводимости, рН и плотного остатка водной вытяжки.
7. ГОСТ 26424-85. Почвы. Методы определения ионов карбоната и бикарбоната в водной вытяжке.
8. ГОСТ 26425-85. Почвы. Методы определения иона хлорида в водной вытяжке.
9. ГОСТ 26426-85. Почвы. Методы определения иона сульфата в водной вытяжке.
10. ГОСТ 26427-85. Почвы. Методы определения натрия и калия в водной вытяжке.
11. ГОСТ 26428-85. Почвы. Методы определения кальция и магния в водной вытяжке.
12. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта с основами статистической обработки результатов исследований. – М.: АльянС. – 2015 – 351 с.
13. Егоров Е.А., Ильина И.А., Агеева Н.М. Современные инструментальные и полевые методы исследований плодовых культур и винограда, продуктов их переработки. – Краснодар: СКФНЦСВВ, 2024. – С. 143-153. ISBN 978-5-98272-161-7. EDN QWSGFS.
14. Егоров Е.А., Шадрина Ж.А., Кочьян Г.А. Оценка состояния и перспективы развития виноградарства и питомниководства в Российской Федерации // Плодоводство и виноградарство Юга России. – 2020. – № 61(1). – С. 1-15. DOI: 10.30679/2219-5335-2020-1-61-1-15.
15. Курапина Н.В. Оптимизация режима орошения и удобрения виноградной школки // Фундаментальные исследования. – 2013. – № 1. – С. 120-125.
16. Никольский М.А., Панкин М.И., Якуба Ю.Ф., Шестакова В.В. Воздействие микроудобрений на анатомическое строение и регенерационную активность однолетних побегов винограда сорта Кобер 5ББ // Научная жизнь. – 2016. – № 1. – С. 77-87.
17. Никольский М.А., Панкин М.И. Воздействие биоэффективных препаратов на изменение содержания элементов питания и органических кислот в листьях маточных растений винограда // Научные труды СКФНЦСВВ. – 2018. – Т.18. – С. 44-48.
18. Ненько Н.И., Киселева Г.К., Ильина И.А., Соколова В.В., Запорожец Н.М. Динамика содержания фенольных соединений в виноградной лозе в связи с зимостойкостью // Плодоводство и виноградарство Юга России. – 2021. – № 67(1). – С. 162-176. DOI: 10.30679/2219-5335-2021-1-67-162-176.
19. Серпуховитина К.А. Методическое и аналитическое обеспечение организации и проведения исследований по технологии производства винограда. – Краснодар: ГНУ СКЗНИИСиВ, 2010. – 179 с. ISBN 978-5-98272-055-9. EDN QLBNIZ.
20. Цандекова О.Л., Колмогорова Е.Ю. Роль антиоксидантов в механизмах адаптации Poa pratensis L. К влиянию древесных растений // Bull. of the State Nikita Botan. Gard. – 2022. – № 144. – P. 132-138. DOI: 10.36305/0513-1634-2022-144-132-138.
21. de Carvalho R.P., Pasqual M. “Niágara Rosada” table grape cultivated with seaweed extracts: physiological, nutritional, and yielding behavior // Journal of applied phycology. – 2019. – Vol. 31. – P. 2053-2064.
22. El-Kenawy M.A. Effect of tryptophan, proline and tyrosine on vegetative growth, yield and fruit quality of red roumy grapevines // Egyptian Journal of Horticulture. – 2022. – Vol. 49. – No. 1. – Р 1-14. DOI: 10.21608/ejoh.2021.88804.1180.
23. Kulbat K. The role of phenolic compounds in plant resistance //Biotechnology and Food Science. – 2016. – Vol. 80. – No. 2. – Р. 97-108.
24. Samuels L.J., Setati M.E., Blancquaert E.H. Towards a better understanding of the potential benefits of seaweed based biostimulants in Vitis vinifera l. cultivars / Plants. – 2022. – Vol. 11. – No. 3. – P. 348.
25. Titova L., Avdeenko I., Grigoriev A. Use of trace elements in modern nursery management of grape grafts // AIP Conference Proceedings. – AIP Publishing, 2021. – Vol. 2442. – No. 1.
26. Zermeño Gonzalez A., López Rodríguez B.R. Seaweed extract and its relation to photosynthesis and yield of a grapevine plantation // Revista mexicana de ciencias agrícolas. – 2015. – Vol. 6. – No. SPE12. – P. 2437-2446.
Review
For citations:
Krasilnikov A.A. Fertigation of grape seed using organomineral fertilizers. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2025;(156):96-104. (In Russ.)





























