Preview

Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens

Advanced search

About biologically active substances of Lycium barbarum L

https://doi.org/10.25684/NBG.boolt.129.2018.12

Abstract

For the first time the isolated polar lipids from the fruits of Lycium vulgaris, introduced in the conditions of the Research Institute of Biotechnology of Gorsky State Agrarian University (Vladikavkaz, RSO-Alania) and their fatty acid composition was identified. It was found that the fruits of Lycium barbarum L. contain 3.4% polar lipids (% by weight of air-dry fruits) with a mass fraction of polyunsaturated fatty acids 54.8% in the amount of fatty acids. Major fatty acids of polar lipids are diene linoleic acid (18:2), saturated palmitic acid (16:0) and monoene oleic acid (18:1). The content of carotenoids in fruits of L. barbarum L. is 44 mg/g. It is shown that the fruits of Lycium barbarum L. have a rich composition of fat-soluble and water-soluble vitamins.

About the Authors

M. A. Sekinaeva
ФГБОУ ВО «Волгоградский государственный медицинский университет» Минздрава России
Russian Federation


S. S. Lyashenko
ФГБОУ ВО «Волгоградский государственный медицинский университет» Минздрава России
Russian Federation


S. G. Yunusova
Уфимский федеральный исследовательский центр РАН
Russian Federation


S. P. Ivanov
Уфимский федеральный исследовательский центр РАН
Russian Federation


R. A. Sidorov
Институт физиологии растений им. К.А. Тимирязева РАН
Russian Federation


O. N. Denisenko
ФГБОУ ВО «Волгоградский государственный медицинский университет» Минздрава России
Russian Federation


B. N. Zhitar
ФГБОУ ВО «Волгоградский государственный медицинский университет» Минздрава России
Russian Federation


F. M. Melikov
Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН
Russian Federation


References

1. Багрикова Н.А. Интродукция древесных и кустарниковых растений в Никитском ботаническом саду и их натурализация на территории Крымского полуострова // «Живые и биокосные системы». - 2014. - № 7; URL: http://www.jbks.ru/archive/issue-7/article-9

2. Методы биохимического анализа растений / под ред. В.В. Полевого, Г.Б. Максимова. - Л.: Изд-во Ленинград. ун-та, 1978. - 192 с.

3. Kates M. Techniques of lipidology. - Moscow: Peace, 1975.

4. Potterat O. Goji Lycium barbarum and L. chinense: Phytochemistry, pharmacology and safety in the perspective of traditional uses and recent popularity // Planta Med. - 2010. - Vol. 76(1). - Р. 7-19.

5. Qia D., Zhao Y., Yang G., Huang L. Systematic Review of Chemical Constituents in the Genus Lycium (Solanaceae) // Molecules. - 2017. - Vol. 22(6). - E911.

6. Tahidul I., Xiaoming Y., Tanvir Singh B., Baojun X. Comparative studies on phenolic profiles, antioxidant capacities and carotenoid contents of red goji berry (Lycium barbarum) and black goji berry (Lycium ruthenicum) // Chemistry Central Journal. - 2017. - № 11. - Р. 59.

7. Yunusova S., Yunusov M., Karimova A., Mironov V., Minzanova S., Konovalov A., Efremov Y., Denisenko O., Chernova E. Lipids of Oenothera seeds from different habitats // Chemistry of Natural Compounds. - 2007. - Vol. 43(5). - P. 525-528.


Review

For citations:


Sekinaeva M.A., Lyashenko S.S., Yunusova S.G., Ivanov S.P., Sidorov R.A., Denisenko O.N., Zhitar B.N., Melikov F.M. About biologically active substances of Lycium barbarum L. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2018;(129):92-95. (In Russ.) https://doi.org/10.25684/NBG.boolt.129.2018.12

Views: 176


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0513-1634 (Print)