Preview

Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens

Advanced search

The change in the chemical composition of processing products from Chaenomeles fruits

https://doi.org/10.25684/NBG.boolt.129.2018.13

Abstract

The indicators of the chemical composition of jam, confiture and candied fruits from chaenomeles fruits after manufacturing and storage are given. It was found that the greatest amount of ascorbic acid and phenolic compounds is contained in candied fruits (48.4 and 225 mg/100 g, respectively). During storage, the content of ascorbic acid and organic acids undergoes the most significant decrease in all types of products (28.9-49.4% and 11.9-42%, respectively).

About the Authors

L. D. Komar-Tyomnaya
Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН
Russian Federation


O. A. Grebennikova
Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН
Russian Federation


References

1. ГОСТ 31712-2012 Джемы. Общие технические условия.

2. ГОСТ 34113-2017 Варенье. Общие технические условия.

3. Комар-Темная Л.Д. Современные направления переработки плодов хеномелеса // Сборник научных трудов Никитского ботанического сада. - 2017. - Часть II. - С. 125 - 131.

4. Комар-Темная Л.Д., Гребенникова О.А. Химико-технологическая оценка сырья из плодов хеномелеса. - Сборник научных трудов Никитского ботанического сада. - 2017. - Часть 2. - С. 131-136.

5. Komar-Tyomnaya L.D., Paliy A., Richter А. Strategy of chaenomeles selection based on the chemical composition of fruits // Acta Horticulturae. - 2016. - N 1139. - P. 617 - 622.

6. Komar-Tyomnaya L., Dunaevskaya E. The content of essential elements in the flowers and fruits of chaenomeles (Chaenomeles Lindl.) // AGROFOR International Journal. - 2017. - Volume 2. - Issue No.1. - P. 48 - 54.

7. Кривенцов В.И. Методические рекомендации по анализу плодов на биохимический состав. - Ялта, 1982. - 22 с.

8. Методы технохимического контроля в виноделии / Под ред. В.Г. Гержиковой. - Симферополь: Таврида, 2002. - 259 с.

9. Плешков Б.П. Практикум по биохимии растений. - М.: Колос, 1985. - 256 с.

10. Продукты переработки плодов и овощей. Методы анализа: сб. ГОСТов. - М.: Издательство стандартов, 2002. - 200 с.

11. Рихтер А.А. Использование в селекции взаимосвязей биохимических признаков // Сборник научных трудов Государственного Никитского ботанического сада. - Ялта. - 1999. - Т. 118. - С. 121-129.

12. Скальный А.В. Микроэлементы для вашего здоровья. M.: ОНИКС 21, 2003. - 238 с.

13. ТУ 9163-352-37676459-2015 ЦУКАТЫ. Научно-производственный центр «Агропищепром» / режим доступа: http://agropit.ru/%D1%86%D1%83%D0%BA%D0%B0%D1%82%D1%8B/

14. Химический состав российских пищевых продуктов: Справочник / Под ред. И.М. Скурихина и В.А. Тутельяна. - М.: ДеЛи принт, 2002. - 236 с.


Review

For citations:


Komar-Tyomnaya L.D., Grebennikova O.A. The change in the chemical composition of processing products from Chaenomeles fruits. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2018;(129):96-100. (In Russ.) https://doi.org/10.25684/NBG.boolt.129.2018.13

Views: 104


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0513-1634 (Print)