Preview

Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens

Advanced search

Ascorbic acid in the fruits and leaves of some persimmon cultivars in the Southern Coast of the Crimea

https://doi.org/10.36305/0513-1634-2020-136-116-120

Abstract

The results of the ascorbic acid content in the fruits and leaves of 10 persimmon cultivars from the Nikitsky Botanical Gardens’ collection are presented. It has been established that the concentration of ascorbic acid in technical persimmon fruits is 19,8-56,3 mg / 100 g, and in mature fruits it is 70-85% lower (5,08-8,96 mg / 100 g). Persimmon leaves contain 5-20 times more ascorbic acid than in fruits. The results showed the ability to use persimmon leaves as an additional source of vitamin C. The maximum content of ascorbic acid is allocated to the fruits of the cultivars Virginskaya Krupnoplodnaya, Delishes, Sidles and leaves of the cultivars Sidles and Zolotistaya.

About the Authors

O. A. Grebennikova
Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН
Russian Federation


V. A. Melnikov
Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН
Russian Federation


References

1. Гафизов Г.К. Пищевая ценность и вкусовые качества плодов хурмы (обзор) // Web of Scholar. - 2016. - Т. 1. - № 1. - С. 54-57.

2. Кобляков В.В., Ченцова Е.С. Витамин С в плодах и листьях хурмы Прикубанской зоны плодоводства // Новые нетрадиционные растения и перспективы их использования: материалы междунар. симпоз. - М.: РУДН, 2007. - С. 96-98.

3. Кривенцов В.И. Методические рекомендации по анализу плодов на биохимический состав. - Ялта, 1982. - 22 с.

4. Майсурадзе З.А., Такидзе Р.М., Майсурадзе Д.А., Джавелидзе Ц.А., Салуквадзе М.М. Производство чаеподобных продуктов из субтропической хурмы // Труды международной научной конференции «Проблемы безопасности пищевых продуктов». Грузинский государственный технический университет. - Тбилиси, 2008. - С. 257-258.

5. Мельников В.А., Хохлов С.Ю., Панюшкина Е.С., Мелкозерова Е.А. Биологически активные вещества в свежих плодах хурмы и продуктах их переработки // Плодоводство и ягодоводство России. - 2019. - №58. - С. 218-225.

6. Омаров М.Д. Биохимический состав плодов хурмы восточной (Diospyros kaki) и его значение // Садоводство и виноградарство. - 2012. - № 1. - С. 37-39.

7. Пасенков А.К. Итоги сортоизучения восточной хурмы в Никитском ботаническом саду // В кн.: Итоги сортоизучения восточной хурмы и маслины на Южном берегу Крыма. - Харьков, 1970. - С. 5-92.

8. Плугатарь Ю.В. Экологический мониторинг Южного берега Крыма. - Симферополь: Ариал, 2015. - 164 с.

9. Причко Т.Г., Чалая Л.Д., Рябова А.С. Сравнительная оценка показателей качества плодов хурмы различных сортов // Вестник Российской академии сельскохозяйственных наук. - 2010. - №6. - С. 52-54.

10. Рихтер А.А. Использование в селекции взаимосвязей биохимических признаков // Труды Гос. Никитского ботанического сада. - 1999. - Т. 108. - С. 121-129.

11. Сурхаев Г.А., Сурхаева Г.М. Продукционный потенциал хурмы виргинской в листосборных насаждениях // Научное обозрение. - 2018 - № 2. - С. 21-26.

12. Хохлов С.Ю. Оценка сортов хурмы в коллекции Никитского сада // Сборник научных трудов ГНБС. - 2015. - Т.140. - С. 206-220.

13. Хохлов С.Ю. Хурма / Субтропические плодовые и орехоплодные культуры: Монография // Под редакцией С.Ю. Хохлов, А.Н. Казас. - Ялта: «НБС-ННЦ», 2012. - С. 172-192.

14. Butt M.S., Sultan M.T., Aziz M., Naz A., Ahmed W., Kumar N., Imran M. Persimmon (Diospyros kaki) fruit: hidden phytochemicals and health claims // EXCLI Journal. - 2015. - Vol. 14. - P. 542-561.

15. Kashif M., Akhtar N., Mustafa R. An overview of dermatological and cosmeceutical benefits of Diospyros kaki and its phytoconstituents / Braz. J. Pharm. - 2017. - Vol. 27. - P. 650-662.


Review

For citations:


Grebennikova O.A., Melnikov V.A. Ascorbic acid in the fruits and leaves of some persimmon cultivars in the Southern Coast of the Crimea. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2020;(136):116-120. (In Russ.) https://doi.org/10.36305/0513-1634-2020-136-116-120

Views: 286


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0513-1634 (Print)