Preview

Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens

Advanced search

The effectiveness of the use of arbuscular mycorrhizal fungi on essential oil crops in the conditions of the Southern Coast of the Crimea

https://doi.org/10.36305/0513-1634-2022-142-15-25

Abstract

The article presents the results of studies of the effectiveness of a biological preparation of arbuscular mycorrhizal fungi on promising cultivars of four essential oil crops, such as ʹIzumrudʹ Artemisia dracunculus L.; ʹRekordʹ Lavandula angustifolia L.; ʹNikitsky belyʹ Hyssopus officinalis L. and ʹNovichokʹ Artemisia annua L. As an evaluation criterion, the morpho-biological and economically valuable traits of plants, such as the yield of the aboveground mass, the mass fraction of essential oil in the raw material and its biochemical composition, were studied in the work. Inoculation of herbaceous plants (sweet wormwood ʹNovichokʹ cultivar, tarragon ʹIzumrudʹ cultivar) delayed the phases of generative development for 4-13 days, positively affecting the length of inflorescences, which improved all economically valuable indicators with significant differences in plant height, yield and collection of essential oil. Semi-shrub crops (narrow-leaved lavender ʹRekordʹ cultivar and medicinal hyssop ʹNikitsky belyʹ cultivar) reacted to the presence of mycorrhizal fungi to a lesser extent. A shorter period of stay from the budding phase to the mass flowering phase of these cultivars in the experiment did not contribute to the growth of vegetative mass, and the introduction of arbuscular mycorrhizal fungi led to an increase in the number of inflorescences (1.5 times in lavender) and a significant advantage of their length. The changed growing conditions, due to an increase in the proportion of inflorescences in floral and herbaceous raw materials, have made adjustments to the biochemical composition of essential oils of all crops. Over the years, there is a stable positive trend in its main components: in lavender oil - by linalyl acetate, in tarragon oil - by methylhavicol and in sweet wormwood - by the sum of camphor and eucalyptol. In the conditions of the SSC, among the studied cultivars, ʹNikitsky belyʹ showed the weakest responsiveness.

About the Authors

L. A. Logvinenko
ФГБУН «Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН»
Russian Federation


O. M. Shevchuk
ФГБУН «Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН»
Russian Federation


N. A. Golubkina
Федеральный научный центр овощеводства
Russian Federation


S. P. Zamana
Федеральный научный центр овощеводства
Russian Federation


A. P. Divakov
ФГБУН «Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН»
Russian Federation


I. A. Fedotova
ФГБУН «Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН»
Russian Federation


References

1. Алещенкова З.М., Сафронова Г., Соловьева Е., Федоренчик А. Влияние арбускулярных микоризных грибов на рост и развитие растений // Наука и инновации. - 2011. - № 2 (96). - С. 59-63.

2. ГОСТ 34213-2017. Межгосударственный стандарт. Cырье эфиромасличное цветочно-травянистое. ФГУП «Стандартинформ». - [Электронный ресурс] - URL:www.gostinfo.ru info@gostinfo.ru

3. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта с основами статистической обработки результатов исследований. - М.: Агропромиздат, 1985. - 351с.

4. Дунаева С.Е. Бактериальные микроорганизмы, ассоциированные с тканями растений в культуре in vitro: идентификация и возможная роль // Сельскохозяйственная биология. - № 50 (1). - 2015. - С.3-15. DOI: org/10.15389/agrobiologi.2015.1.3rus.

5. Интродукция и селекция ароматических и лекарственных культур. Методологические и методические аспекты / Исиков В.П., Работягов В.Д., Хлыпенко Л.А., Логвиненко И.Е., Логвиненко Л.А., Кутько С.П., Бакова Н.Н., Марко Н.В. - Ялта, НБС-ННЦ, 2009. - 110 с.

6. Карузо Д., Голубкина Н.А., Середин Т.М., Селлитто В.М. Использование арбускулярных микоризных грибов при выращивании луковых культур // Овощи России, 2018. - № 3. - С. 93-98.

7. Метеоданные: Агрометеостанция «Никитский сад», 2019-2021 гг.

8. Плугатарь Ю.В., Корсакова С.П., Ильницкий О.А. Экологический мониторинг Южного берега Крыма. - Симферополь: ИТ «АРИАЛ», 2015. - 164 с.

9. Самарина Л.С., Маляровская В.И., Рогожина Е.В., Малюкова Л.С. Эндофотные микроорганизмы как промоутеры роста растений в культуре in vitro // Сельскохозяйственная биология, 2017. - Сочи, Россия. - Т. 52 (5). - С. 917-927.

10. Свидетельство о государственной регистрации пестицида или агрохимиката №2239 от 24 мая 2019 г. Номер государственной регистрации 086-19-2239-1

11. Соловьева Е., Алещенкова З. Арбускулярные микоризные грибы в почвенно-климатических условиях Беларуси // Мат-лы 22-ой Междунар.науч.-практ. конф. «Human and Nature Safety» 4-6 мая 2016 г. - АСУ, Каунасский р. - С. 152-156.

12. Ткачев А.В. Исследование летучих веществ растений. - Новосибирск: «Офсет», 2008. - 969 с.

13. Berruti A. Arbuscular mycorrhizal fungi as natural biofertilizers: let's benefit from past successes // Front Microbiol. - Vol. 6. - 2016. - P. 2-13. DOI: org/10.3389/fmicb.2015.01559.

14. Jansa J. In vitro and post vitro inoculation of micropropagated Rhododendron with ericoid mycorrhizal fungi // Appl. Soil Ecol. - 2000. - № 15. - Р. 125-136

15. Kumawat N. Role of Biofertilizers in Agriculture // Popular kheti. - Vol. 5 (4). - 2017. - P. 63-66.

16. Pozo M.J. Impact of arbuscular mycorrhizal symbiosis on plan response to biotic stress: the role of plan defense mechanisms // Arbuscular mycorrhizal: physiology and function. - 2010. - Chapter 9. - P. 193-207.

17. Srivastava P.S. Role of Mycorrhiza in in vitro Micropropagation of Plants // Techniques in Mycorrhizal Studies. Springer. - Dordrecht. - 2002. - P. 443-468. DOI: org/10.1007/978-94-017-3209-3_23.


Review

For citations:


Logvinenko L.A., Shevchuk O.M., Golubkina N.A., Zamana S.P., Divakov A.P., Fedotova I.A. The effectiveness of the use of arbuscular mycorrhizal fungi on essential oil crops in the conditions of the Southern Coast of the Crimea. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2022;(142):15-25. (In Russ.) https://doi.org/10.36305/0513-1634-2022-142-15-25

Views: 220


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0513-1634 (Print)