Preview

Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens

Advanced search

State comparative analysis and global trends in plum and cherry plum cultivation

https://doi.org/10.36305/0513-1634-2022-142-82-90

Abstract

The article analyzes the scientific and technical literature, identifies trends in the world production of plums and cherry plums. Plum and cherry plum are one of the most cultivated fruit crops in the world. In terms of cultivation area, they surpass such crops as: pear, peach and nectarine, apricot, cherry, and are second only to apple, orange and banana. In the period from 1994 to 2018, there was a slight increase in the area (from 1.6 million hectares to 2.6 million hectares, respectively), in turn, due to the introduction of new agricultural techniques, the yield of plums and cherry plums changed significantly, from 6.3 million hectares. tons up to 12.6 million tons, respectively. The main producing regions of this crop are Asia (60.4% of world production), Europe (25.9%), America (10.5%). Africa (2.9%) and Oceania (0.3%) make an insignificant contribution to the world production of plums and cherry plums. The leading plum and cherry plum producing countries are China, Romania, Serbia, USA, Iran, Turkey, India, Chile, Morocco and Ukraine. The most efficient plum and cherry plum production was noted in Israel and Italy (17.4 and 16.9%, respectively). Every year there is an increase in the growth rate of plum and cherry plum cultivation in the world. The areas of plantings, gross harvest and crop yields are increasing. This is evidenced by the introduction of new highly productive cultivars, the use of modern agricultural techniques with high planting density.

About the Author

A. V. Grigoriev
ФГБУН «Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН»
Russian Federation


References

1. Атажанова Е.В., Лукичева Л.А. Анализ состояния и мировых тенденций в выращивании и селекции яблонь // Plant Biology and Horticulture: theory, innovation. - 2021. - № 3(160). - С. 76-85.

2. Горина В.М., Лукичева Л.А Потенциал генофонда Никитского ботанического сада и его использование в селекции абрикоса // Материалы международной научно-практической конференции, посвященной 45-летию Мангалышского экспериментально ботанического сада: Теоретические и прикладные аспекты интродукции растений, сохранения биоразнообразия и рационального использования биоресурсов в аридных условиях. - 2017. - С. 42-47.

3. Горина В.М., Лукичева Л.А., Соколовская Ж.С. Генофондовая коллекция алычи в Никитском ботаническом саду и перспективы ее использования // Плодоводство и ягодоводство России. - Москва. - 2018. - Т. 54. - С. 165-172.

4. Ерёмин Г.В. Алыча. - М., Агропромиздат, 1989. - 113 с.

5. Еремин Г.В. Перспективы использования мирового генофонда плодовых культур в селекции // Материалы к науч.- практ. конф. «Садоводство и виноградарство 21-го века». - Краснодар, 1999. - Ч. 2. - С. 149-151.

6. Еремин Г.В. Слива и алыча. Харьков: Фолио. - М: ООО «Издательство АСТ», 2003. - 302 с.

7. Еремин Г.В. Проблемы адаптивной системы селекции плодовых культур // Проблемы экологизации современного садоводства и пути их решения: Материалы международной науч. конф. - Краснодар, 2004. - С. 16-29.

8. Интродукция и селекция декоративных растений в Никитском ботаническом саду (современное состояние, перспективы развития и применения в ландшафтной архитектуре) / под общей редакцией Ю.В. Плугатаря, ред.-сост. В.П. Коба, З.К. Клименко, Ю.В. Корженевская. - Симферополь, 2015. - 432 с.

9. Копань В.П., Копань К.Н., Ярещенко А.Н. и др. Олигогенная селекция-путь целенаправленного решения селекционных программ в плодоводстве. Мат. Межд. науч. - метод. конф. «Роль сортов и новых технологий в интенсивном садоводстве». -Орел, 2003. - С. 167-169.

10. Лукичёва Л.А., Горина В.М., Соколовская Ж.С., Григорьев А.В. Каталог сортов алычи коллекции Никитского ботанического сада / под общ. ред. чл.-корр. РАН Ю.В. Плугатаря. - Симферополь: «ИТ «АРИАЛ», 2021. - 36 c.

11. Плугатарь Ю.В., Смыков А.В. Перспективы развития садоводства в Крыму / Сборник научных трудов Государственного Никитского ботанического сада. - 2015. - Т. 140. - С. 5-18.

12. Плугатарь Ю.В., Смыков А.В., Горина B.M. и др. Развитие современных направлений селекции плодовых культур в Никитском ботаническом саду / Бюллетень Государственного Никитского ботанического сада. - 2019. - № 132. - С. 29-36.

13. Рихтер А.А. Вкус и аромат плодов в жизни человека: монография. - Симферополь: «ИТ «АРИАЛ». - 2019. - 312 с.

14. Смыков А.В., Комар-Темная Л.Д., Шоферистов Е.П., Федорова О.С., Шишова Т.В., Корзин В.В., Цюпка С.Ю., Иващенко Ю.А. Генофондовые коллекции косточковых культур Никитского ботанического сада // Научные записки заповедника "Мыс Мартьян". - 2015. - №6. - С. 164-228.

15. Смыков А.В., Месяц Н.В. Анализ состояния садоводства и культуры персика в мире // Plant Biology and Horticulture: theory, innovation. - 2020. - № 2 (155). - P. 130-137.

16. Сайт Федеральной службы государственной статистики. - [Электронный ресурс] - URL:https://rosstat.gov.ru

17. Цюпка С.Ю. Анализ состояния и мировые тенденции выращивания маслины европейской // Plant Biology and Horticulture: theory, innovation. - 2019. - № 1 (150). - С. 78-84.

18. ФГБУ «Госсорткомиссия» Государственный реестр селекционных достижений, допущенных к использованию. - [Электронный ресурс] - URL:https://reestr.gossortrf.ru

19. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). - [Электронный ресурс] - URL: http://www.fao.org/faostat/ru

20. Šurlan-Momirović G., Milutinivić M., Rakonjac V., Ralević N., Ralević I., and Nikolić D. Genetic resources of cherry plum (Prunus cerasifera Ehrh.). // Acta Hort, (1999). - Vol. 484. - р. 123-126.

21. Gorina V.M., Lukicheva L.A., Grigoriev A.V., Chernenʹkiy L.A., Sokolovskaya J.S. Genetic resources - the basic for improving the assortment of cherries and large-fruited cherry plums «Fundamental and applied research in biology and agriculture: current issues, achievements and innovations», 2021. - Volume 254.

22. Grigoriev A., Lukicheva L., Korzin V., Gorina V. Biotic and abiotic factors limiting the productivity of Prunus cerasifera subsp. macrocarpa (Ehrh.) Erem. et Garcov. // ActaHortic. - 2021. - 1322. - P.193-199.

23. Guanqwei Huang, Karen Lapsley Almonds.Integrated Processing Technologies for Food and Agriculture By-Products, 2019. - P. 373-390

24. Laurens F., Aranzana M.J., Arüs P. Review of Fruit Genetics and Breeding Programmes and a New European Initiative to Increase Fruit Breeding Efficiency. // Acta Hortic., 2012.


Review

For citations:


Grigoriev A.V. State comparative analysis and global trends in plum and cherry plum cultivation. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2022;(142):82-90. (In Russ.) https://doi.org/10.36305/0513-1634-2022-142-82-90

Views: 227


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0513-1634 (Print)