Preview

Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens

Advanced search

The suitability of fruit cultivars and forms of apple trees for various types of processing in the Crimea

https://doi.org/10.36305/0513-1634-2022-142-113-119

Abstract

The article presents the results of studying the suitability of fruits of various cultivars and forms of apple trees for the production of applesauce and high-quality dried fruit products by the method of solar drying. When selecting apple fruits as a source of valuable raw materials for processing, the chemical composition plays an important role. Compliance with the chemical composition of fruits does not always guarantee the receipt of processed products with high tasting qualities. In the course of the work, cultivars and forms were identified, the fruits of which are most suitable for obtaining applesauce (autumn ripening period - Priam, Eder, 3-5-C; winter ripening period - Idared, Ligol, Pinova, Rhubarb, Rubin, Eder, 2-2-65-80, 10-99-78, 61-74). Analysis of the data obtained in the production of dried fruit products allowed us to identify cultivars whose fruits are most suitable for this type of processing: Krymskoe, Ligol, Pinova, Priam, Rubin, 1-8, 2-2-65-80, 3-5-C. The content of ascorbic acid in the resulting products was determined - from 11.7 to 14.7 mg /100g. The level of titrated acids in dried fruits ranged from 0.84 to 1.39%, and did not depend on the maturation time of the samples. In the group of cultivars of columnar apple trees, Pioner cultivar distinguished itself by a combination of features that are valuable in the preparation of dried fruit products. The obtained data allow us to recommend the selected cultivars and forms for studying their suitability for other types of processing.

About the Authors

E. F. Chelebiev
ФГБУН «Ордена Трудового Красного Знамени Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН»
Russian Federation


M. K. Uskov
ФГБУН «Ордена Трудового Красного Знамени Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН»
Russian Federation


E. S. Khalilov
ФГБУН «Ордена Трудового Красного Знамени Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН»
Russian Federation


References

1. Грушева Т.П., Самусь В.А. Производственно-биологические особенности колонновидных сортов яблони в условиях Беларуси // Плодоводство: науч. тр. / РУП «Ин-т плодоводства»; редкол.: В. А. Самусь (гл. ред.) [и др.]. - Самохваловичи, 2014. - Т. 26. - С. 35-47.

2. Левгерова Н.С., Салина Е.С. Пригодность новых иммунных к парше сортов яблони селекции ВНИИСПК для некоторых видов переработки // Современное садоводство - Contemporary horticulture. - 2014. - № 1(9). - С. 1-9.

3. Салина Е.С., Левгерова Н.С., Сидорова И.А. Новые сорта яблони селекции ВНИИСПК для производства сока // Современное садоводство - Contemporary horticulture. - 2014. - № 3(11). - С. 31-34.

4. Салина Е.С., Левгерова Н.С., Сидорова И.А. Влияние условий вегетации на выход яблочного сока // Селекция, генетика и сортовая агротехника плодовых культур. - 2014. - С. 90-96.

5. Щербатко В.Д. Технологические качества интродуцированных сортов яблони в условиях Крыма // Селекция и сорторазведение садовых культур. - 2020. - Т. 7. - № 1-2. - С. 170-173.

6. Седов Е.Н., Серова З.М. История, результаты и перспективы слекции яблони во ВНИИСПК // Состояние и перспективы селекции и сорторазведения плодовых культур. - 2005. - С. 13-40.

7. Калмыкова О.В. Совершенствование технологии переработки плодов яблони с целью расширения ассортимента продукции // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса. - № 4(23). - 2013. - С. 1-5.

8. Калмыкова Е.В., Калмыкова О.В. Технология переработки яблок при производстве пастилы // Стратегические ориентиры инновационного развития АПК в современных экономических условиях. - 2016. - С. 35-39.

9. Причко Т.Г., Чалая Л.Д., Смелик Т.Л. Технические и биохимические показатели плодов перспективных сортов яблони, выращенных в условиях юга // Плодоводство и виноградарство юга России. - 2015. - № 35. - С. 109-122.

10. Причко Т.Г., Дрофичева Н.В. Использование перспективных сортов яблок в технологии продуктов питания с функциональной значимостью // Пищевая промышленность. - 2015. - № 1. - С. 26-28. - [Электронный ресурс] - URL: https://elibrary.ru/item.asp/id=23052374

11. Калафатов Э.Т. Экспериментальные исследования процесса сушки лепестков чайной розы на гелиосушилке / Э. Т. Калафатов, Н. Ю. Полякова, Н. Н. Горб // Таврический вестник аграрной науки. - 2018. - №. 2. - С. 137-144

12. Розробка комбінованого апарата для приготування яблучного пюре = Development of the combined machine for apple puree preparation / Г.В. Дейниченко, Д.В. Дмитревський, В.В. Перекрест та ін. // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі: зб. наук. пр. / відпов. ред. О.І. Черевко. - Харків: ХДУХТ, 2020. - Вип. 1 (31). - С. 98-107.

13. Jeločnik M.Competitiveness of apple processing // Ekonomika. - 2019. - Vol. 65. - №. 4. - P. 41-51

14. Coskun T. Characterization, Optimization, Physicochemical Properties, and Bioactive Components of Drum-Dried Apple Puree // Journal of Agricultural Science and Technology. - 2020. - Vol. 22. - №. 1. - P. 109-119.


Review

For citations:


Chelebiev E.F., Uskov M.K., Khalilov E.S. The suitability of fruit cultivars and forms of apple trees for various types of processing in the Crimea. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2022;(142):113-119. (In Russ.) https://doi.org/10.36305/0513-1634-2022-142-113-119

Views: 138


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0513-1634 (Print)