Preview

Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens

Advanced search

Prospects for the production of vegetable beans varieties as an organic product

https://doi.org/10.36305/0513-1634-2022-144-166-173

Abstract

The advantage of organic agriculture lies in the use of environmentally friendly technologies for the rational use, protection and restoration of natural resources. The direction of organic agriculture is new for Russia. It is based on: soil fertility with a special role of crop rotation, in which legumes occupy an important place as the main suppliers of nitrogen in the cultivation of organic raw materials [7]. The cultivation of legumes in Siberia as an organic product is economically expedient, profitable and cost-effective. It is possible to diversify the range of leguminous crops in the region through the distribution of new varieties of local selection. Vegetable beans are of considerable interest for the diet of the population of the region, their green beans are a source of vegetable proteins, carbohydrates, B vitamins, potassium, phosphorus, magnesium, iron and fiber. Moreover, the culture is an affordable alternative to more expensive animal protein and will be a nitrogen supplier in the crop rotation when growing organic products [7, 8, 9, 10]. A comprehensive study of the best domestic varieties of vegetable beans, the search for the most effective implementation of the adaptive and bioenergetic potential of vegetable beans, the development of varietal agricultural technology when grown in organic farming are relevant [7]. The conducted studies made it possible, on the basis of the technological map and the calculation of material and monetary costs, to determine the economic indicators and economic efficiency of the cultivation of vegetable beans, depending on varietal characteristics. So, when selling beans of the Memory Ryzhkova variety, the profit per hectare amounted to 110,002.07 rubles, Marusya - 73,859.40 rubles. (exceeded the Gold of Siberia standard by 65,525.36 and 29,382.69 rubles, respectively). Conducted studies confirm that organic farming can be profitable. So, with a yield of vegetable beans for seeds of 2.4-3.5 t/ha, the profitability of its cultivation using organic technology reaches 93.6%.

About the Authors

N. G. Kazydub
Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования «Омский государственный аграрный университет имени П.А.Столыпина»
Russian Federation


S. P. Kuzmina
Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования «Омский государственный аграрный университет имени П.А.Столыпина»
Russian Federation


E. B. Falaleeva
Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования «Омский государственный аграрный университет имени П.А.Столыпина»
Russian Federation


A. N. Kovalenko
Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования «Омский государственный аграрный университет имени П.А.Столыпина»
Russian Federation


References

1. Аварский Н.Д., Таран В.В., Девин В.К. Производство и реализация органических продуктов питания в контексте современных маркетинговых тенденций на мировом рынке // Экономика с.-х. и перераб. предприятий. - 2018. - № 11. - С. 74-81.

2. Асатурова А.М. Исмаилов В.Я., Томашевич Н.С. и др. Биотехнологии ФГБНУ ВНИИБЗР для органического земледелия // Биологическая защита растений - основа стабилизации агроэкосистем, становление и перспективы развития органического земледелия в Российской Федерации. - Краснодар: ФГБНУ ВНИИБЗР. -2018.

3. Войтюк М.М., Войтюк В.А. Отечественное органическое сельское хозяйство и экспорт продуктов питания: проблемы и направления развития // Техника и оборуд. для села. - 2018. - № 11. - С. 33-39.

4. ГОСТ 56104-2014. Продукты пищевые органические. Термины и определения. - [Электронный ресурс] - URL: http://docs.cntd.ru/document/1200113488

5. Закон для органики // Информ. бюл. Минсельхоза России. - 2018. - № 9. - С. 34-36.

6. Занилов А.Х., Мелентьева О.С., Накаряков А.М. Организация органического сельскохозяйственного производства в России. - 2018. - 124 с.

7. Казыдуб Н.Г., Каштанова Ю.А., Фалалеева Е.В., Гончаров А.В., Гаспарян И.Н. Агроэкономическая оценка перспективных образцов тыквы в органическом земледелии в условиях южной лесостепи западной Сибири // Тенденции развития науки и образования. - 2022. - № 84 -1. - С. 145-152

8. Казыдуб Н.Г., Кузьмина С.П., Шитиков Н.А. Результаты государственного испытания новых сортов фасоли селекции ОГАУ им. П.А. Столыпина // Вестник Омского ГАУ. - 2013. - №4 (12). - С. 7-12.

9. Казыдуб Н.Г., Коцюбинская О.А., Бондаренко Н.А. Оценка сортов фасоли овощной селекции Омского ГАУ по интенсивности и параметрам экологической пластичности для органического земледелия // Сборник научных материалов Известия ФНЦО. - 2020. - №2. - С. 73-79.

10. Казыдуб Н.Г., Кузьмина С.П., Уфимцева С.П. и др. Сортовые и технологические особенности выращивания фасоли обыкновенной на семена в южной лесостепи Западной Сибири как фактор устойчивости сельских территорий // Труды Кубанского государственного Аграрного университета. - 2020. - № 84. - С. 164-168.

11. Климова М.Л. Органическое сельское хозяйство: международный опыт правого регулирования (начало) // Молочная промышленность. - 2018. - № 5. - С. 46-47.

12. Климова М.Л. Органическое сельское хозяйство: международный опыт правового регулирования // Молочная промышленность. - 2018. - № 10. - С. 34-38.

13. Коломейченко В.В. Полевые и огородные культуры России. Зернобобовые и масличные. - М.: Лань,2018. - 520 с.

14. Концептуальные основы развития рынка органической продукции России / под общ. ред. акад. РАН Н.К. Долгушкина и А.Г. Попцова. - М.: РАН. - 2018. - Ч. 1. - 172 с.

15. Коршунов С. Новые контексты органического сельского хозяйства // Аграрная наука. - 2019. - № 3. - С. 10-11.

16. Коцюбинская О.А. Продуктивность, экологическая пластичность сортов фасоли овощной при различных сроках посева и нормах высева в южной лесостепи Западной Сибири: дис. … к.с.-х. наук: 06.01.05. - М., 2020. - 190 с.

17. Мельникова О.В., Ториков В.Е. Теория и практика биологизации земледелия. - М.: Лань,2019. - 384 с.

18. Мироненко О.В. Мировой рынок органической продукции // Кондитерское и хлебопекарное производство. - 2018. - № 1-2. - С. 52-57.

19. Органика на 100% // Информ. бюл. Минсельхоза России. - 2019. - № 1. - С. 46.

20. Перечень средств производства для органического земледелия (Союз органического земледелия). - [Электронный ресурс] - URL: //soz.bio/project/preparaty-dlya-organicheskogo-zemledeliya/) (дата обращения: 10.07.2022).

21. Сертификаты для органики // Информ. бюл. Минсельхоза России. - 2019. - № 4. - С. 34-35.

22. Стратегия научно-технологического развития Российской Федерации (утв. Указом Президента Российской Федерации от 1 декабря 2016 г. № 642). - [Электронный ресурс] - URL: http://base.garant.ru/71551998/

23. Ториков В.Е., Меньшикова О.В. Сорняки в агрофитоцинозах и меры борьбы с ними. - М.: Лань. - 2019.

24. Федеральный закон «Об органической продукции и о внесении изменений в отдельные законодательные акты Российской Федерации» от 03.08.2018 № 280-ФЗ. - [Электронный ресурс] - URL: http://kremlin.ru/acts/news/58204

25. Шпаар Д. Зернобобовые культуры. - М.: ДХВАгродепо. - 2009. - 80 с.

26. Zhang L.W., Feike T., Holst J., Hoffmann C., Doluschitz R.J.Comparison of energy consumption and economic performance of organic and conventional soybean production: a case study from Jilin Province // Integr. Agr. - 2015. - № 14. - Р. 1561-1572.

27. FAOSTAT. - [Электронныйресурс]. - URL: http://faostat.fao.org/site.

28. Ferro N.D., Zanin G., Borin M. Crop yield and energy use in organic and conventional farming: a case study in north-east Italy // Eur. J. Agron. - 2017. - № 86. - Р. 37-47.

29. Greenhouse gas fluxes from agricultural soils under organic and non-organic management: a global meta-analysis. // Stolze. Sci. Total Environ. - 2014. - Р. 553-563.

30. Kamali F.A., Meuwissen M.P.M., De Boer I.J.M., Middelaar C.E., Moreira A., Oude Lansink A.G.J.M. Evaluation of the environmental, economic, and social performance of soybean farming systems in southern // Brazil. J. Clean. Prod. - 2017. - №142. - Р. 385-394.

31. Kazydub N.G., Kopylova M.A., Korobeinikova M.M. Economic effectiveness assessment of vegetable bean cultivation using various methods: seedling, temporary shelters, open ground // International journal of advanced biotechnology and research. - 2017. - №2.

32. Lee K.S., Choe Y.C. Environmental performance of organic farming: Evidence from Korean small-holder soybean production // Journal of Cleaner Production. - 2019. - № 211. - Р. 742-748.

33. Organic Farming and Climate Change. ITC, Geneva, 2007. - [Электронный ресурс] - URL: http://orgprints.org/13414/3/niggli-etal-2008-itc-climate-change.pdf/

34. Smith L.G., Williams A.G., Pearce B.D. The energy efficiency of organic agriculture: a review // Renew. Agric. Food Syst. - 2014. - № 30. - Р. 280-301.

35. Seidel R., Moyer J., Nichols K., Bhosekar V. Studies on long-term performance of organic and conventional cropping systems in Pennsylvania // Organic Agriculture. - 2017. - № 7. - Р. 53-61.


Review

For citations:


Kazydub N.G., Kuzmina S.P., Falaleeva E.B., Kovalenko A.N. Prospects for the production of vegetable beans varieties as an organic product. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2022;(144):166-173. (In Russ.) https://doi.org/10.36305/0513-1634-2022-144-166-173

Views: 76


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0513-1634 (Print)