Preview

Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens

Advanced search

Anatomical structure and biochemical characteristics of myrtle fruits

https://doi.org/10.36305/0513-1634-2022-145-151-157

Abstract

The data on the features of the anatomical structure of common myrtle fruits of ‘Yuzhnoberezhny’ cultivar, bred in the Nikitsky Botanical Gardens are presented. In the aboveground mass of plants, myrtle fruits account for 7.5-10% of the crop structure. The description of the fruit is crucial in diagnosing the raw materials of myrtle. It was found that a significant amount of phenolic compounds (660.4 mg / 100 g dry weight) and anthocyanins (380.7 mg/100 g dry weight) accumulate in the fruits of ‘Yuzhnoberezhny’ cultivar in the conditions of the culture of the Southern Coast of the Crimea. Gallic acid predominates among phenolic compounds; among anthocyanins are malvidin-3-O-glucoside, delphinidin-3-O-glucoside, petunidin-3-O-glucoside.

About the Authors

N. N. Bakova
Федеральное государственное бюджетное учреждение науки «Ордена Трудового Красного знамени Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН»
Russian Federation


O. M. Shevchuk
Федеральное государственное бюджетное учреждение науки «Ордена Трудового Красного знамени Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН»
Russian Federation


L. A. Logvinenko
Федеральное государственное бюджетное учреждение науки «Ордена Трудового Красного знамени Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН»
Russian Federation


E. Y. Bakova
Федеральное государственное бюджетное учреждение науки «Ордена Трудового Красного знамени Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН»
Russian Federation


A. A. Suslova
Федеральное государственное бюджетное учреждение науки «Ордена Трудового Красного знамени Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН»
Russian Federation


References

1. Авилова И.А., Бывалец О.А. Некоторые особенности создания продуктов питания функциональной направленности // Технологии производства пищевых продуктов питания и экспертиза товаров. - 2015. - С. 6-9.

2. Бакова Н.Н., Бакова Е.Ю., Палий А.Е., Коновалов Д.А. Химический состав Myrtus communis L. // Acta Horticulturae. - 2018. - № 1324. - С. 361-366. DOI: 10.17660 / ActaHortic.2021.1324.56/

3. Государственная фармакопея РФ ХIV изд. - [Электронный ресурс] - URL: https://femb.ru/record/pharmacopea14

4. Логвиненко Л.А. Особенности биологии роста и развития многолетней и порослевой формы мирта обыкновенного (Myrtus communis L.) в условиях Южного берега Крыма // Уральский аграрный вестник. - 2017. - № 11 (165). - С. 45-49.

5. Логвиненко Л.А., Шевчук О.М., Хлыпенко Л.А. Субтропические и тропические виды ароматических и лекарственных растений в коллекции Никитского ботанического сада // Новые и нетрадиционные растения и перспективы их использования: Матер. XII Междунар. конф. - Ялта, 6-10 2016. - Москва: РУДН, 2016. - С. 34-37.

6. Макаревич А.М. Функции и свойства антоцианов растительного сырья. - 2009.

7. Машанов В.И., Покровский А.А. Пряноароматические растения. - Москва. - Агропромиздат, 1991. - С. 287.

8. Сытник С.А. Интродукция представителей семейства Myrtaceae R. BR на Южный берег Крыма и перспектива их использования. - Дисс… к.б.н., (03.00.05). - Ялта, 2004.

9. Amira S., Dade М., Schinella G., Ríos J.L. Anti-inflammatory, anti-oxidant, and apoptotic activities of four plant species used in folk medicine in the Mediterranean basin // Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences. - 2012. - No.1. - P. 65-72.

10. Chalchat J.-C., Garry R.-P., Michet A. Essential oils of myrtle (Myrtus communis L.) of the Mediterranean littoral. Journal of essential oil Research. - 1998. - No. 10 (6). - P. 613-617. DOI: 10.1080/10412905.1998.9700988.

11. Jabri M.A., Rtibi K., Ben-Said А., Aouadhi C., Hosni K., Sakly M., Sebai H. Antidiarrhoeal, antimicrobial and antioxidant effects of myrtle berries (Myrtus communis L.) seeds extract // Journal of Pharmacy and Pharmacology. - 2016. - No. 2. - P. 264-274.

12. Matsumoto H., Matsumoto, H., Nakamura, Y., Hirayama, M., Yoshiki, Y., & Okubo, K. Antioxidant activity of black currant anthocyanin aglycons and their glycosides measured by chemiluminescence in a neutral pH region and in human plasma //Journal of agricultural and food chemistry. - 2002. - Vol. 50. - №. 18. - P. 5034-5037.

13. Mс. Murrough I., Hennigan G.P., and Loughrey M.J. Quantitative analysis of hop flavonols using H.P.L.C. J. // Agric. Food Chem. - 1982. - No. 30.

14. Salouage A. Klouz H. Ferchichi R. Charfi L. Ouanes M. Boussaid M. Lakhal M. Effect of myrtus communis L. on an experimental model of a rat liver ischemia-reperfusion // Acta Horticulturae. - 2010. - No. 853. - P. 379-382.

15. Scorrano S., Lazzoi M.R., Mergola L., Di Bello M P., Del Sole R., Vasapollo G. Anthocyanins profile by Q-TOF LC/MS in Myrtus communis berries from Salento Area //Food Analytical Methods. - 2017. - Vol. 10. - №. 7. - P. 2404-2411. - [Электронный ресурс] - URL: https://link.springer.com/article/10.1007/s12161-017-0813-6

16. Toyama M.H., Rogero A., de Moraes L.L.F., Fernandes G.A., da Cruz Costa C.R., Belchor M.N., De Carli A.M., de Oliveira M.A. Gallic Acid as a Non-Selective Inhibitor of α/β-Hydrolase Fold Enzymes Involved in the Inflammatory Process: The Two Sides of the Same Coin. Pharmaceutics. - 2022. - No. 14(2). DOI: 10.3390/pharmaceutics14020368.

17. Wissem Aidi Wannes, Baya Mhamdi, JaziaSriti, Brahim Marzouk. Glycerolipid and fatty acid distribution in pericarp, seed and whole fruit oils of Myrtus communis var. italicа. - January 2010. - Vol. 31. - Issue 1. - P. 77-83.

18. Yudina R.S., Gordeeva E.I., Shoeva O.Y., Tikhonova M.A., Khlestkina E.K. Антоцианы как компоненты функционального питания // Vavilov Journal of Genetics and Breeding. - 2021. - Vol. 25. - №. 2. - P. 178. Статья поступила в редакцию 01.11.2022 г.


Review

For citations:


Bakova N.N., Shevchuk O.M., Logvinenko L.A., Bakova E.Y., Suslova A.A. Anatomical structure and biochemical characteristics of myrtle fruits. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2022;(145):151-157. (In Russ.) https://doi.org/10.36305/0513-1634-2022-145-151-157

Views: 148


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0513-1634 (Print)