Preview

Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens

Advanced search

Phytochemical analysis of fruits of promising apricot forms in mountain conditions of Dagestan

https://doi.org/10.36305/0513-1634-2023-146-22-29

Abstract

The results of the assessment of the total content of dry matters, carbohydrates and vitamin C in the fruits of the common apricot of promising forms grown under equal conditions at the Tsudakhar experimental base of the Mountain Botanical Garden are presented, the Armenian variety Shalakh and Krymskiy Medunets were taken as control varieties. Analysis of the data obtained revealed variability in all indicators. It has been established that the content of dry matter in Dagestan samples is on average higher than in control varieties and ranges from 15.7 % (Goorskiy) to 24.1 % (Khibil bakvaleb). The total sugar content ranges from 16.4 % (Goorskiy) to 24.8 % (Khutail), with more sucrose than other sugars. Fructose in the Dagestan samples contains more than in the fruits of the control varieties: from 3.9 % (Goorskiy) to 6.0 % (Khibil bakvaleb). The content of ascorbic acid (vitamin C) in the fruits of Dagestan apricot samples ranges from 7.0 mg/l00g (Goorskiy) to 18.0 mg/l00g (Dzamaludinil).

About the Author

R. M. Osmanov
Горный ботанический сад ДФИЦ РАН
Russian Federation


References

1. Авдеев В.И. Абрикосы Евразии: эволюция, генофонд, интродукция, селекция. Оренбург: Издательский центр ОГАУ, 2012. - 408 с.

2. Авдеев В.И., Саудабаева А.Ж., СтароОубтева Е.П. Генофонд местного абрикоса Оренбуржья (Приуралье) // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. - 2011. - № 2. - С. 234-238.

3. Арасимович В.В., Беспечальная В.В., Фрагтан И.А. Биохимия абрикоса // Биохимия плодов косточковых Молдавии. - Кишинев: Катря Молдовеняскэ, 1969. - 150 с.

4. Асадулаев З.М., Анатов Д.М., Османов Р.М. Абрикос в Дагестане. - Махачкала: Типография А4, 2020. - 312 с.

5. Батталов С.Б., Казиев М.-Р.А., Ахмедов М.Э., Рахманова ММ. Биохимический состав сортов и гибридов дагестанского абрикоса и совершенствование технологии их в консервированные компоты // Пищевая промышленность. - 2021. - № 10. - С. 69-73.

6. Батырханов Ш.Г. Некоторые результаты сортоизучения абрикоса в Дагестане // Тезисы докладов научно-практической конференции, посвященные 40-летию создания ДагНИИСХ «Научное обеспечение АПК Дагестана как основа повышения эффективности сельскохозяйственного производства», 2000. - Махачкала. - С. 42-43.

7. ВитковскийВ.Л. Плодовые растения мира. - СПб.: Изд-во «Лань», 2003. - 592 с.

8. Горина В.М. Научные основы селекции абрикоса и алычи для Крыма и юга Украины: автореф. дис. ... докт. с.-х. наук: 06.01.05 / Горина Валентина Милентьевна. - Мичуринск. - 2014. - 50 с.

9. Горина В.М., Корзин В.В., Месяц Н.В., Марчук Н.Ю. Содержание химических веществ в плодах и продуктах переработки абрикоса // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2018. - № 4 (73). - С. 32-35.

10. Государственная фармакопея. -М. - 1998. - Т. XI. - Вып. 1. - 336 с.

11. Гроссгейм А.А. Флора Кавказа (Rosaceae-Leguminosae). - М-Л.: Изд-во Академии Наук СССР, 1952. - Т. V. - С. 129.

12. Деревья и кустарники СССР (Дикорастущие, культивируемые и перспективные для интродукции). Покрытосеменные (Семейства Троходендроновые- Розоцветные). -М.-Л.: Изд-во Академии наук СССР. - 1954. - Т. III. - С. 788.

13. Карданов А.Р. Влияние экологических факторов на возделывание абрикоса в горных микрозонах Кабардино-Балкарии: автореф. дис. ... канд. с.-х. наук: 06.01.07 / Карданов Анзор Ризуанович. - Краснодар. - 2007. - 26 с.

14. КовалевН.В. Абрикос. - М.: Сельхозиздат, 1963. - 288 с.

15. Костина К.Ф. Абрикос // Труды по прикладной ботанике, генетике и селекции, 1936. - Прил. 83. - 292 с.

16. Кривенцов В.И. Методические рекомендации по анализу плодов на биохимический состав. - Ялта, 1982. - 22 с.

17. Макаркина М.А., Янчук Т.В. Оценка сортов плодовых и ягодных культур, выращенных в условиях ЦЧР РФ, по биохимическим показателям плодов // Достижения науки и техники АПК. - 2010. - № 10. - С. 26-29

18. Методика М 04-69-2011. Определение фруктозы, глюкозы и сахарозы в напитках, плодоовощной продукции, меде и БАДах. - М.: ООО «Люмэкс-маркетинг», 2013 (ФР. 1.31.2012.12703).

19. Плешков Б.П. Биохимия сельскохозяйственных растений. - М.: Агропромиздат, 1987. -494 с.

20. Полегаев В.И. Методы оценки качества плодов и овощей. - М: МСХА, 1978. - С. 40-42.

21. Программа и методика селекции плодовых, ягодных и орехоплодных культур / под ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. - Орел: ВНИИСПК, 1999. - 606 с.

22. Проскуряков М.А., Пусурманов Е.Т., Кокорева И.И. Изменчивость древесных растений в горах (методические вопросы исследования). - Алма-Ата: Наука Каз. ССР. - 1986. - 130 с.

23. Саодаткадамова ТМ., Фелалиев А. С. Абрикосы Западного Памира. Изд. Дониш, Душанбе, 2009. - 176 с.

24. Саудабаева А.Ж. Формовое разнообразие на юго-востоке, молекулярно-биологические особенности Armeniaca Scop. Оренбуржья: автореф. дне. ... канд. биол. наук: 03.02.01 / Саудабаева Алия Жонысовна. - Оренбург: ОГАУ. - 2013. - 19 с.

25. Шарова Н.И. Сортовые различия химического состава плодов абрикоса в предгорьях Крыма // Труды по прикладной ботанике, генетике и селекции. - 1981. - Т. 70. - Вып. 3. - С. 83-89.

26. Gomez-Martinez Н., Bermejo A., Badenes M.L. Nutraceutical profiles of apricots (Primus armeniaca L.) as a source of fruit quality traits for breeding // bioRxiv. - 2020.

27. Kafkaletou M, Kalantzis I., Karantzi A. et al. Phytochemical characterization in traditional and modem apricot (Prunus armeniaca L.) cultivars - nutritional value and its relation to origin // Scientia Horticulturae. - 2019. - Vol. 253. - P. 195-202.

28. Meixia C., Xuesen C., Zhijuan C. et al. Changes of sugar and acid constituents in apricot during fruit development // Acta Hortic. - 2006. - Vol. 33. - No 4. - P. 805-807.

29. Naryal A., Acharya S., Bhardwaj A.K. et al. Altitudinal effect on sugar contents and sugar profiles in dried apricot (Prunus armeniaca L.) fruit // Journal of Food Composition and Analysis. -2019. -Vol. 76. - Is. 1. -P. 2732.

30. Sochor ./., Zitka ()., Skutkova H. et al. Content of phenolic compounds and antioxidant capacity in fruits of apricot genotypes // Molecules. - 2010. - Vol. 15. - No 9. - P. 6285-6305.


Review

For citations:


Osmanov R.M. Phytochemical analysis of fruits of promising apricot forms in mountain conditions of Dagestan. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2023;(146):22-29. (In Russ.) https://doi.org/10.36305/0513-1634-2023-146-22-29

Views: 197


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0513-1634 (Print)