Features of flowering and fruiting of cherry plum breeding forms in the steppe zone of Crimea
Abstract
Cherry plum is one of the most perishable fruit species, and its fruits are a valuable food product for humans. The flesh of cherry plum fruits is very juicy, fragrant, tasty, nutritious and easily digested. The fruits are used both fresh and for industrial processing. Cherry plum is a potentially highly productive fruit species with stable fruiting. Such features as the period, duration and degree of flowering largely determine the yield of cherry plum. The process of development of flower buds depends more on weather conditions and the characteristics of a cultivar. The article presents the results of studying the timing, duration of flowering and yield of 26 breeding forms of cherry plum of the NBG’s breeding. The purpose of the experiments was to select late-flowering, highyielding forms for their further inclusion in hybridization and introduction into production. As a result of research, two breeding forms with very late flowering dates 11/12 and 16/14 and three samples – 7-1/24, 90-249 and 9/18 with higher yields were identified among early maturing plants. Among the forms of the average ripening period, four genotypes with a higher score of flower bud laying and the degree of flowering were noted – 12/26, 99-74, 90-213, 15/30; Six breeding forms were selected with a yield higher than the control cultivar: 12/26, 99-74, 90-213, 90-54, 99-14 and 15/30. In the late ripening group, three forms were identified – 8/27, 99-18, 9-0/13 with a late on set of flowering. The breeding form 12/26– 27.65 kg/m2 was selected with a higher crown productivity coefficient. Four breeding forms 99-74, 99- 14, 93-113, 12/26 with a high coefficient of leaf productivity were noted. According to the set of productivity indicators, the breeding form 12/26 is al located.
About the Authors
L. A. LukichevaRussian Federation
A. V. Grigoriev
Russian Federation
Zh. S. Sokolovskaya
Russian Federation
T. V. Grigorievа
Russian Federation
V. M. Gorina
Russian Federation
References
1. Гегечкори Б.С. Плодоводство: Курс лекций. Часть 4. Частное плодоводство. – Краснодар: ФГОУ ВПО «Кубанский государственный аграрный университет», 2010. – С.76-87
2. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта. – М.: Агропромиздат, 1985. – 350 с.
3. Еремин Г.В. Селекция алычи // Программа и методика селекции плодовых, ягодных и орехоплодных культур. – Орел, 1995. – С. 282-288.
4. Еремин Г.В. Слива и алыча. – Харьков: Фолио; М.: Аст, 2003. – 302 с.
5. Еремин Г.В., Исачкин А.В., Казаков И.В., Куминов Е.П., Плеханова М.Н., Седов Е.Н. Общая и частная селекция и сортоведение плодовых и ягодных культур. – М.: Мир, 2004. – 422 с.
6. Еремин Г.В., Меретукова Ф.Н. Биологические особенности новых сортов алычи на Крымской опытно-селекционной станции ВИР // Материалы науч.- практ. конф. Майкоп, гос. технол. института «Экология и сельское хозяйство». – Майкоп, 1999. – С. 67.
7. Каталог сортов алычи коллекции Никитского ботанического сада / под общей редакцией чл.-корр. РАН Ю.В. Плугатаря. – Симферополь: ИТ «Ариал», 2021. – 36 с.
8. Лукичева Л.А. Продуктивность алычи (Prunus cerasifera Ehrh.) в связи с абиотическими факторами окружающей среды // Труды Куб ГАУ – Вып. 98 – 2022. – С.90-97.
9. Овсянников и др. – Мичуринск, 1980 – С. 377-406.
10. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / под ред. Г.А. Лобанова. – Мичуринск, 1973. – С. 399-423.
11. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / под ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. – Орел: ВНИИСПК, 1999. – 608 с.
12. Проворченко А.В. Основы создания и продуктивного использования интенсивных типов насаждений алычи крупноплодной в западном Предкавказье: Автореф. Дисс. д-ра с.-х. наук. Краснодар, 2000. – 39 с.
13. Рябов И.Н. Сортоизучение и первичное сортоиспытание косточковых плодовых культур в Государственном Никитском ботаническом саду // Труды Никитского ботанического сада. – 1969. – Т. 41. – С. 5-83.
14. Смыков А.В. Особенности цветения и плодоношения гибридных форм персика селекции Никитского ботанического сада // Труды Кубанского государственного аграрного университета. – 2016. – № 60. – С. 266-269.
15. Шайтан И.М. Биологические особенности и выращивание персика, абрикоса, алычи. – К.: Наук. думка, 1989. – 253 с.
16. Grigoriev A. Biotic and abiotic factors limiting the productivity of Prunus cerasifera subsp. macrocarpa (Ehrh.) Erem. et Garcov // ActaHorticulturae. – 2021. – Vol. 1322. – P. 193-199.
Review
For citations:
Lukicheva L.A., Grigoriev A.V., Sokolovskaya Zh.S., Grigorievа T.V., Gorina V.M. Features of flowering and fruiting of cherry plum breeding forms in the steppe zone of Crimea. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2024;1(153):37-42. (In Russ.)