Phenolic compounds of CO2 extract of Saturea montana L.
Abstract
The article presents the results of a comparative study of the component composition of essential oil and phenolic compounds in an alcoholic extract, CO2 extract and meal after CO2 extraction of the Saturea montana L. (mountain savory) cv. ʹKrymsky Izumrudʹ bred in the Nikitsky Botanical Gardens. CO2 extraction was carried out by fluid supercritical extraction, the components of the essential oil and phenolic compounds were identified by chromatographic (HPLC and GLC) methods. It was revealed that the major components are: essential oil - carvacrol (54.6%); phenolic compounds (in 70% water-ethanol extract) - rosmarinic acid (162.7 mg/100 g), carvacrol (109.9 mg/100 g) and luteolin 7-O-glucoside (32.2 mg/100 g). The CO2 extract contains only carvacrol in an amount 16 times (2026.0 mg/100 g) greater than its amount in the essential oil and alcohol extract. The meal after CO2 extraction contains a residual amount of carvacrol, and the content of rosmarinic acid and luteolin7-Oglycoside is quite significant, which indicates the need to use a co-solvent - ethyl alcohol - during CO2 extraction to extract these substances from the raw material.
About the Authors
N. N. BakovaRussian Federation
A. S. Novosad
Russian Federation
O. M. Shevchuk
Russian Federation
A. A. Gasyuk
Russian Federation
References
1. Адамов Г.В., Сайбель О.Л., Бабенко А.Н., Мельников Е.С., Радимич А.И., Куляк О.Ю., Крепкова Л.В. Идентификация метаболитов лютеолин-7-глюкозида после перорального введения и разработка методики их количественного анализа // Разработка и регистрация лекарственных средств. – 2024. – №13(3). – С. 126-137. DOI: 10.33380/2305-2066-2024-13-3-1767.
2. Аннотированный каталог ароматических и лекарственных растений коллекции Никитского ботанического сада / Марко Н.В., Логвиненко Л.А., Шевчук О.М., Феськов С.А. – Симферополь: ИТ «АРИАЛ», 2018. – 176 с.
3. Бадекова К.Ж., Левая Я.К., Атажанова Г.А., Жолдасбаев М.Е. Биологические свойства розмариновой кислоты // Фармация Казахстана. – 2020. – № 7-8. – С. 29-35.
4. Белова И.В. Изучение биологически активных веществ в сырье Satureja montana L., выращенного в Крыму // Сборник материалов VII международной научной конференции «Современное состояние, проблемы и перспективы развития аграрной науки». – Симферополь: ИТ «АРИАЛ», 2022. – С. 144-145.
5. Государственная фармакопея РФ ХIV изд.: https://femb.ru/record/pharmacopea14 (дата обращения 01.12.2023).
6. Касьянов, Г.И. Малашенко Н.Л., Силинская С.М. Техника и технология использования диоксида углерода в качестве экстрагента // Известия высших учебных заведений. Пищевая технология. – 2014. – № 4(340). – С. 6-10.
7. Марко Н.В., Бакова Н.Н., Федотова И.А. Использование Satureja montana L. при составлении пряных смесей // Биология растений и садоводство: теория, инновации. – 2018. – №146. DOI: 10.25684/NBG.scbook.146.2018.29.
8. Палий А.Е., Гребенникова О.А., Работягов В.Д., Палий И.Н. Биологически активные вещества пряно-ароматических и лекарственных растений коллекции Никитского ботанического сада // Сборник научных трудов ГНБС. – 2014. – Т. 139. – С.107–115.
9. Палий А.Е., Меликов О.А., Гребенникова О.А., Работягов В.Д. Розмариновая кислота и ее сырьевые источники в Крыму // Фармация и фармакология. – 2015. - №2(9). – С.7-12.
10. Палий, А.Е., Хлыпенко Л.А. Летучие соединения водно-этанольного экстракта Satureja montana L // Фармация и фармакология. – 2014. – № 6(7). – С. 22-24.
11. Патент № RU 2694596 C1 16.07.2019 натуральная пряно-ароматическая приправа // Бакова Н.Н., Плугатарь Ю.В., Марко Н.В., Логвиненко Л.А. // заявление № 2018128547 от 02.08.2018.
12. Разгонова М.П., Сабитов А.Ш., Зинченко Ю.Н., Сенотрусова Т.А., Ли Н.Г., Витомскова Е.А., Голохваст К.С. Смородина душистая (Ribes fragrans Pallas): сверхкритическая CO2-экстракция и тандемная масс-спектрометрия // Химия растительного сырья. – 2024. – № 1. – С. 260–275.
13. Ткачев А.В. Исследование летучих веществ растений // Новосибирск. – 2008. – 969 с.
14. Шевчук О.М., Веляев Ю.О., Палий И.В., Паштецкая А.В., Солдатов Д.К., Конобеев В.Д. Поиск новых растительных источников розмариновой кислоты // Бюллетень Государственного Никитского ботанического сада. – 2024. – № 150. – С. 136- 144.
15. Яшин Я.И., Яшин Е.Я., Яшин А.Я. Газовая хроматография. – М.: «ТрансЛит», 2009. – 528 с.
16. Ekambaram S.P., Perumal S.S., Balakrishnan A., Marappan N., Gajendran S.S., Viswanathan V. Antibacterial synergy between rosmarinic acid and antibiotics against methicillin-resistant Staphylococcus aureus // J. Intercult. Ethnopharmacol. – 2016. – №5. – Р. 358-363.
17. Fadel O.E., Kirat K., Morandat S. Thenatural antioxidant rosmarinic acid spontaneously penetrates membranes to inhibit lipid peroxidation in situ // Biochim. Biophys. Acta. – 2011. – Vol. 1808. – №12. – P. 2973-2980.
18. Jang A.H., Kim T.H., Kim G.D., Kim J.E., Kim H.J., Kim S.S., Jin Y.H., Park Y.S., Park C.S. Rosmarinic acid attenuates 2,4-dinitrofuorobenzene-induced atopic dermatitis in NC/Nga mice. // Int. Immunopharmacol. 2011. – Vol. 11. – №9. – P. 1271-1277.
19. Jang Y.G., Hwang K.A., Choi K.C. Rosmarinic Acid, a Component of Rosemary Tea, Induced the Cell Cycle Arrest and Apoptosis through Modulation of HDAC2 Expression in Prostate Cancer Cell Lines // Nutrients. – 2018. – №10 (11). – Р. 234-254.
20. López-Cobo A., Gómez-Caravaca A.M., Švarc-Gajić J., Segura-Carretero A., Fernández-Gutiérrez A. Determination of phenolic compounds and antioxidant activity of a Mediterranean plant: The case of Satureja montana subsp. kitaibelii // Journal of Functional Foods. – 2015. – Vol. 18. – P. 1167-1178.
21. Mączka W., Twardawska M., Grabarczyk M., Wińska K. Carvacrol-A Natural Phenolic Compound with Antimicrobial Properties // Antibiotics (Basel). – 2023. – Vol. 27. – P. 824. DOI: 10.3390/antibiotics12050824.
22. Men X., Li S., Cai X., Fu L., Shao Y., Zhu Y. Antiviral activity of luteolin against Pseudorabies virus in vitro and in vivo // Animals. – 2023. – Vol. 13(4) – P. 761. DOI: 10.3390/ani13040761.
23. Sanbongi C., Takano H., Osakabe N., Sasa N., Natsume M., Yanagisawa R., Inoue K.I., Sadakane K., Ichinose T., Yoshikawa T. Rosmarinic acid in perilla extract inhibits allergic infammation induced by mite allergen, in a mouse model // Clin. Exp. Allergy. – 2014. – Vol. 34. – №6. – P. 971-977.
24. Swamy M.K., Sinniah U.R., Ghasemzadeh A. Anticancer potential of rosmarinic acid and its improved production through biotechno-logical interventions and functional genomics // Appl. Microbiol. Biotechnol. – 2018. – №102 (18). – Р. 7775-7793.
25. Vladić J, Kovačević S, Aladić K, Jokić S, Radman S, Podunavac-Kuzmanović S, Duarte ARC, Jerković I. Innovative strategy for aroma stabilization using green solvents: supercritical CO2 extracts of Satureja montana dispersed in deep eutectic solvents // Biomolecules. – 2023. – Vol. 13(7). – P. 1126. DOI:10.3390/biom13071126.
Review
For citations:
Bakova N.N., Novosad A.S., Shevchuk O.M., Gasyuk A.A. Phenolic compounds of CO2 extract of Saturea montana L. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2024;1(153):53-60. (In Russ.)