Biological features of introduced Actinidia deliciosa Chev. cultivars in the conditions of the Southern Coast of Crimea
Abstract
The aim of the research was to study the biological features of the development of introduced cultivars of Actinidia deliciosa Chev. and the selection of promising ones for cultivation in the Crimea. The subtropics of Russia, due to a combination of natural and climatic factors, are promising for the industrial cultivation of Actinidia deliciosa (kiwi). Actinidia deliciosa cultivars were introduced to Crimea in 1986 from Bulgaria. The rapid entry of plants into fruiting, the duration of fruiting and the longevity of plants, high stable yields, resistance to pests and diseases, delicious fragrant fruits rich in biologically active substances, their universal use arouse interest in this crop. During 2021-2023 the phenological phases of the development of kiwi plants of five cultivars with a female flower type and one cultivar with a male flower type were studied in the conditions of the Southern Coast of Crimea. The research was carried out according to generally accepted methods on the Southern Coast of Crimea in the department of the Nikitsky Botanical Gardens "Primorskoye" (urban-type settlement Partenit, Alushta district) and in urban-type settlement Koreiz of Yalta district (JSC PAO Massandra Branch of Livadia). The timing of budding, budding, flowering, as well as the formation of shoots and fruits were determined. It was established that in urban-type settlement Parthenite (Alushta district) vegetation of the studied plants begins in the third decade of March (22-27.03), and at the site of the village of urban-type settlement Koreiz (Yalta district) in the first decade of April (02-06.04). It was revealed that plants of Hayward, Monti and Bruno cultivars enter vegetation later for 3-4 days compared to the early Abbott cultivar. Vegetation begins 5-6 days earlier in plants with a male flower type in relation to female plants. Two large-fruited cultivars were selected: Kiwaldi and Bruno and three most productive: Bruno, Abbott and Monty. The actinidia cultivar Bruno was selected for a complex of characteristics (late plant development, long flowering, large fruit and high productivity) for the conditions of the Southern Coast of Crimea.
About the Authors
R. O. AndreevRussian Federation
V. A. Goncharenko
Russian Federation
E. P. Rybalkin
Russian Federation
V. M. Gorina
Russian Federation
References
1. Айба Л.Я. Культура киви в Абхазии. – Сухум: Изд-во «Алашара», 2001. – 74 с.
2. Айба Л.Я., Платонова Н.Б., Белоус О.Г. Сравнительная характеристика содержания ряда биологически активных веществ в плодах киви // Химия растительного сырья. – 2024. – №1. – С. 161-167. DOI: 10.14258/jcprm.20240112514
3. Беседина Т.Д., Тутберидзе Ц.В. Оценка формирования продукционного потенциала актинидии деликатесной в изменяющихся условиях климата влажных субтропиков России. Материалы международной научно-практической конференции «Научное обеспечение устойчивого развития плодоводства и декоративного садоводства» (23-27 сентября 2019 г.). – Сочи, 2019. – С.44-51
4. Беседина Т.Д., Тутберидзе Ц.В., Добежина С.В. Экологическая характеристика интродуцированных сортов A. Diliciosa в условиях влажных субтропиков России // Науч. журнал КубГАУ. – 2014. – № 100(06). – С. 79-86.
5. Витковский В.Л. Плодовые растения мира. – Санкт-Петербург; Москва; Краснодар.: Изд-во «Лань», 2003. – 592 С.
6. Гвичия Г., Габисония Д. Культура актинидии и возможности ее развития в Грузии. Субтропические культуры, 1990. – С. 121-126.
7. Горошко В.В. Новая плодовая культура киви. – Симферополь: Редотдел Крымского комитета по печати, 1992. – 45 с.
8. Клемешова К.В. Адаптивный потенциал актинидии сладкой (ActinidiadeliciosaChevaler.) в условиях влажных субтропиков России. Автореферат канд. наук. Краснодар, 2012. – 24 с.
9. Козак Н.В., Имамкулова З.А., Куликов И.М., Власова Е.В., Медведев С.М., Ильинова Л.Н. Редкие ягодные культуры: морфология, биохимия, экология. – Москва: ФГБНУВСТИСП, 2020. – 65 с.
10. Колбасина Э.И. Актинидия. Лимонник. Нетрадиционные садовые культуры. – Мичуринск: ВНИИ садоводства, 1994. – С. 14 -48.
11. Плеханова М.Н. Актинидия, лимонник, жимолость. – Л.: Агропромиздат, 1990. – 87 с.
12. Причко Т.Г., Германова М.Г., Тутберидзе Ц.В. Сортовые особенности биохимического состава плодов киви, выращенных в субтропиках России // Субтропическое и декоративное садоводство. – 2015. – №53. – С. 126-132.
13. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / под. ред. Е.Н. Седов, Т.П. Огольцова. – Орел, 1999. – 606 с.
14. Субтропические плодовые и орехоплодные культуры: научно-справочное издание. – Симферополь: ИТ «АРИАЛ», 2012. – 304 с.
15. Тарасенко В.С. Возделывание киви в России / под ред. д.-ра. биол. Наук М.Н. Плехановой. – СПБ; ВИР, 1999. – 44 с.
16. Тутберидзе Ц.В. Биологические свойства и хозяйственная оценка интродуцированных сортов киви в субтропиках России. Автореферат на соиск. уч. Ст. канд. с.-х н. Краснодар, 2004. – 25 с.
17. Шишкина Е.Л. Интродукция и селекция Actinidia deliciosa в Никитском ботаническом саду. Сб. науч. Трудов «Субтропическое и декоративное садоводство». – Сочи. – ФГБНУ ВНИИЦиСК, 2015. – Вып. 54. – С. 67-72.
18. Costa G. and Testolin R. Recent changes in the kiwifruit (Actinidia spp.) industry since its introduction: Italy as a case study // ActaHorticulturae. – 2022. – No. 1332. – P. 1- 10. DOI: 10.17660/ActaHortic.2022.1332.
Review
For citations:
Andreev R.O., Goncharenko V.A., Rybalkin E.P., Gorina V.M. Biological features of introduced Actinidia deliciosa Chev. cultivars in the conditions of the Southern Coast of Crimea. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2025;(154):55-63. (In Russ.)