Methodology of isolation and long-term storage of Phytophthora infestans (Mont.) de Ваrу cultures
Abstract
Late blight is one of the most harmful and widespread diseases in Russia and other countries of the world, losses from which reach 90-100% of the harvest in epiphytotic years. It is especially important to know the characteristics of the natural population of the fungus and the virulence of the races in each individual region where nightshade crops are grown. The work used methods of visual and immunological diagnostics, phytopathological observation of the development of the disease. In the process of ontogenesis, the symptoms of late blight on tomato plants are described. Studies have been carried out in laboratory conditions to study methods for isolating and preserving the viability of Phytophthora infestans (Mont.) de Ваrу under various storage methods. A comparative analysis of the most effective methods for preserving the viability of the pathogen is provided: storage on potato slices, on nutrient media in Petri dishes, in test tubes and on rye seeds. The percentage of viability of P. infestans was calculated during control periods (7 days, 3 months, 6 months and 12 months). The methods studied showed high viability of the tested P. infestans isolates for 6 months at a temperature of 6-8°C, without significantly affecting the growth and morphological characteristics of the isolates. It was found that the most long-term way to preserve the spore-forming ability of P. infestans in tomatoes is the rye seed method; the average survival rate of P. infestans spores was 65%. These data are of significant importance for the fight against late blight of tomatoes and will be useful in research work related to the study of this pathogen.
About the Authors
M. D. GoverdovskayaRussian Federation
O. A. Bragina
Russian Federation
I. A. Lysko
Russian Federation
References
1. Азимова Н.Ш., Есенова Д.Б., Хамидова Х.М., Халилов И.М., Кобилов Ф.Б., Мардонов И.Х. Выделение и определение вирулентности местного штамма гриба Phytophthora infestans из клубней картофеля // Universum: химия и биология: электронный научный журнал. – 2021. – №10(88).
2. Бабак О.Г. Оценка и применение молекулярных маркеров в селекции на устойчивость томата (Solanum Lycopersicum l.) к фитофторе (Phytophthora Infestans) // Молекулярная и прикладная генетика. – 2021. – №31. – С. 22-30.
3. Брагина О.А. Мониторинг развития фитофтороза на томатах в условиях центральной зоны Краснодарского края // Рисоводство. – Краснодар, 2023. – №3(60). – С. 76-82.
4. Васильченко В.В., Смирнов А.Н. Краткосрочная жизнеспособность возбудителей фитофтороза и альтернариоза картофеля в лабораторных условиях // Достижения науки и техники АПК. – 2018. – №6. – С. 49-52.
5. Жученко А.А. Адаптивный потенциал культурных растений: (Экологогенетические основы). – 1988 – Кишинев: Штиинца. – 766 с.
6. Закутнова В.И., Пилипенко Н.В., Закутнова Е.Б. История изучения Phytophthora infestans de Bary закрытого грунта в мировой практике и России // Астраханский вестник экологического образования. – 2013. – №2 (24). – С. 137-141.
7. Зотеева Н.М., Косарева О.С. Оценка устойчивости сортов картофеля из коллекции ВИР к фитофторозу (Phytophthora infestans) в полевом и лабораторном изучении // Вестник защиты растений. – 2021. – №2. – С. 113-119.
8. Коваль Э.З., Горбик Л.Т. Микроскопическое изучение грибов. В кн.: Методы экспериментальной микологии. Справочник. Под ред. В.И. Билай. – Киев: Наукова думка, 1982. – 551 с.
9. Кошеляева И.П. Селекция растений на устойчивость к болезням и вредителям. – Пенза: Пензенский государственный аграрный университет. – 2023. – 91 с.
10. Левитин М.М. Современные видовые названия фитопатогенных грибов // Защита и карантин растений. – 2018. – №38. – С. 8-11.
11. Нековаль С.Н. Оценка устойчивости коллекционных образцов томата к фитофторозу Phytophthora infestans (Mont.) de Bary // Биологическая защита растений – основа стабилизации агроэкосистем. – Краснодар, 2016. – С. 441-443.
12. Смирнов А.Н., Кузнецов С.А. Определение стратегий размножения и жизнеспособности полевых популяций Phytophthora infestans // Защита и карантин растений. – 2006. – № 9. – С. 30-31.
13. Akilli S. Involvement of Phytophthora spp. in chestnut decline in the Black Sea region of Turkey // Forest Pathology. – 2012. – № 42. – P. 377-386.
14. Camilo-Alves C.S. Decline of Mediterranean oak trees and its association with Phytophthora cinnamomi: a review // European Journal of Forest Research. – 2013. – № 132. – Р. 411-432.
15. Haichen C. Simple and inexpensive long-term preservation methods for Phytophthora infestans // Microbiol Methods. – 2018. – Vol. 152. – P. 80-85. DOI: 10.1016/j.mimet.2018.07.020.
16. Harwood T.D. Epidemiological risk assessment using linked network and grid based modelling: Phytophthora ramorum and Phytophthora kernoviae in the UK // Ecological Modelling. – 2009. – Vol. 220. – №. 23. – P. 3353-3361.
17. Ivanov A.A. Phytophthora infestans: An Overview of Methods and Attempts to Combat Late Blight // Fungi (Basel). – 2021. – Vol. 7(12). – P. 1071. DOI: 10.3390/jof7121071.
18. Khamiraev U. Phytophthora Potato Disease and Measures to Combat with It in Uzbekistan // XV International Scientific Conference «INTERAGROMASH 2022» Global Precision Ag Innovation 2022. Cham: Springer International Publishing. – 2023. – Vol. 2. – P. 2168-2178.
19. Nowicki M. Potato and tomato late blight caused by Phytophthora infestans: an overview of pathology and resistance breeding // Plant disease. – 2012. – Vol. 96. – №. 1. – P. 4-17.
Review
For citations:
Goverdovskaya M.D., Bragina O.A., Lysko I.A. Methodology of isolation and long-term storage of Phytophthora infestans (Mont.) de Ваrу cultures. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2025;(154):105-114. (In Russ.)