Preview

Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens

Advanced search

Component composition of essential oil Santolina chamaecyparissus L. and Santolina rosmarinifolia L. on the Southern coast of the Crimea

Abstract

The data on the yield and component composition of essential oil Santolina chamaecyparissus L. and Santolina rosmarinifolia L. from the collection of the Nikitsky Botanical Garden (the Southern Coast of the Crimea) are given. The yield of the essential oil in the aerial mass of Santolina chamaecyparissus is 0.35% of the Wet weight, S. rosmarinifolia - 0.2%, in the inflorescences S. chamaecyparissus - traces (0.08%), in the inflorescences S. rosmarinifolia - 0.91% . The main components of Santolina chamaecyparissus essential oil are α + β-santolinenone (41.6%), terpeniol-4-ol (6.67%), borneol (4.78%), α-terpineol (4.39%), α -fellandren (3.98%), S. rosmarinifolia -α + β-santolinenone (21.34%), terpineol-4-ol (11.19%), α-fellandrene (7.57%), linalol (4.14%), borneol (3.3%), limonene (3.01%).

About the Authors

A. M. Yarosh
Никитский ботанический сад - Национальный научный центр
Russian Federation


F. M. Melikov
Никитский ботанический сад - Национальный научный центр
Russian Federation


O. M. Shevchuk
Никитский ботанический сад - Национальный научный центр
Russian Federation


S. A. Feskov
Никитский ботанический сад - Национальный научный центр
Russian Federation


References

1. Агроклиматический бюллетень метеостанции Никитского ботанического сада, 2016 г.

2. Исиков В.П., Работягов В.Д., Хлыпенко Л.А., Логвиненко И.Е., Логвиненко Л.А., Кутько С.П., Бакова Н.Н., Марко Н.В. Интродукция и селекция ароматических и лекарственных культур // Методологические и методические аспекты. - Ялта: Никитский ботанический сад, 2009. - 110 с.

3. Ермаков А.И. Методы биохимического исследования растений. - М. - Л., 1962. - 520 с.

4. Кондрацкий А.П. Данные о выходе эфирных масел из некоторых растений русской флоры // Тр. Науч.-иссл. Хим.-фарм. ин-та. - Вып 10 (40). - 1924. - С. 5-21.

5. Ушаков В.Б. Фармакогностическое изучение растений рода Santolina // Автореф. на соиск. уч. степени кандидата фармацевтических наук. - Ставрополь, 1973. - 20 с.

6. Brunke E.J., Hammerschmidt F.J., Shmaus G. The essential oil of Santolina chaemociparissus L. // Dragoco Report. - 1992. - № 39. - Р. 3-31.

7. Derbesy M., Touche J., Zola A. The essential oil Santolina chaemociparissus L. // Journal of Essential Oil Research. - 1989. - Vol. 1 (6). - Р. 69-275.

8. Demirci B., Ozek T., Baser K.H.C. Chemical composition of Santolina chaemociparissus L. // Journal of Essential Oil Research. - 2000. - Vol. 12 (5). - Р. 625-627.

9. Djeddi S., Djebile K., Hadjbourega G., Achour Z., Argyropoulou C., Skaltsa H. In vitro antimicrobial properties and chemical composition of Santolina chamaecyparissus essential oil from Algeria // Nat. Prod. Commun. - 2012. - Vol. 7 (7). - Р. 937-940.

10. Flora Europaea. - Cambridge: C. University press, 1976. - Vol. 4. - P. - Vol. 3. - P. 185-186.

11. Garg S.N., Gupta Deepti, Mehta V.K., Kumar S. Volatile constituents of the essential oil of Santolina chamaecyparissus L. // Linn from the Southern Hills of India. - 2001. - Vol. 13 (4). - P. 234-235.

12. Gaston V. Volatile Constituents of the Essential Oil of Santolina chamaecyparissus L. // Journal of Essential Oil Research. - 1991. - Vol. 3 (1). - P. 49-53.

13. Jennings W., Shibamoto T. Qualitative analysis of Flavor and Volatiles by Glass Capillary Gas Chromatography // Academic Press rapid Manuscript Reproduction, 1980. - 472 p.

14. Zaiter Lahcene, Benayache Fadila, Beghidja Noureddine, Figueredo Gilles, Chalard Pierre, Chalchat Jean-Claude. Essential oils of Santolina Africana Jord. &Fourr. аnd Santolina chamaecyparissus L. // Journal of Essential Oil Bearing Plants. -Vol. 18. - Issue 6. - 2015. - P. 1338-1342.

15. Palá-Paúl J., Pérez-Alonso M.J., Velasco-Negueruela A., Ramos-Vázquez P., Gómez-Contreras F., Sanz J. Essential oil of Santolina rosmarinifolia L. ssp. rosmarinifolia: first isolation of capillene, a diacetylene derivative // Flavour and Fragrance Journal. - 1999. - Vol. 14 (2). - P.131-134.

16. Palá-Paúl J., Pérez-Alonso M.J., Velasco-Negueruela A., Palá-Paúl R., Sanz J., Conejero Fco. Seasonal variation in chemical constituents of Santolina rosmarinifolia L. ssp. rosmarinifolia // Biochemical Systematics and Ecology. - 2001. - Vol. 29, (7). - P. 663-672.

17. Pérez-Alonso M. J. and Velasco-Negueruela A. Essential oil components of Santolina chamaecyparissus L. // Flavour and Fragrance Journal. - 1992. - Vol. 7 (1). - Р. 37-41.


Review

For citations:


Yarosh A.M., Melikov F.M., Shevchuk O.M., Feskov S.A. Component composition of essential oil Santolina chamaecyparissus L. and Santolina rosmarinifolia L. on the Southern coast of the Crimea. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2017;(124):71-77. (In Russ.)

Views: 174


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0513-1634 (Print)