Preview

Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens

Advanced search

Petitgreine essential oil of Citrus limon (L.) Osbeck varieties and hybrids when growing in wet subtropic conditions

https://doi.org/10.36305/0513-1634-2020-136-98-107

Abstract

The article presents data on the content and composition of petitgrain essential oil of six varieties and hybrids of lemon growing in open ground in a humid subtropical climate (Republic of Abkhazia): Citrus limon (L.) Osbeck'Odishi', C. limon 'Large-fruited', hybrids C. limon 24517 and 31375, small-fruited limetta ( Citrus limetta Risso) and sweet lemon ( C. limetta 'Chontipico'). The leaves of the studied varieties contain from 0,18 to 0,42% of essential oil (wet weight) straw-colored with lemon aroma. In the essential oil of the 'Large-fruited' variety, hybrid 24517 and small-fruited lime, citral isomers and D-limonene predominate, which cause a pronounced lemon aroma of the oil. The 'Odishi' essential oil has a lemon-pink aroma with floral notes, which is explained by the predominance of citronellal and citronelol in it. Sweet lemon petitgrain oil has similar floral notes, with linalool and citronellal as the major components. A mixed lemon-floral-woody aroma is possessed by the essential oil from the leaves of hybrid 31375, in which, in addition to citral and linalool, sabinene is present. The 'Large-fruited' variety is characterized by the highest content (0,42%) and quality of petitgrain oil.

About the Authors

Yu. V. Plygatar
Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН
Russian Federation


O. M. Shevchuk
Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН
Russian Federation


D. A. Sabekia
Институт сельского хозяйства Академии наук Абхазии
Russian Federation


S. A. Feskov
Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН
Russian Federation


I. A. Fedotova
Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН
Russian Federation


V. D. Leiba
Абхазская научно-исследовательская лесная опытная станция
Russian Federation


References

1. Биохимические методы анализа эфирномасличных растений и эфирных масел / Под ред. А.Н. Карпачёвой. - Симферополь: ВНИЭМК, 1972. - 107 с.

2. Горшков В.М., Фогель В.А., Кулян Р.В., Рындин А.В. Каталог цитрусовых культур. Коллекция ГНУ ВНИИЦиСК Россельхоз академии / Под ред. А.В. Рындина. - Сочи: ВНИИЦиСК, 2013. - 91 с.

3. Плугатарь Ю.В., Шевчук О.М., Феськов С.А., Дмитриев Л.Б., Дмитриева В.Л., Лейба В.Д., Гуланян Т.А., Герасимчук В.Н. Компонентный состав эфирного масла Thuja plicata Donn ex D.Don, произрастающей на Южном берегу Крыма // Вопросы биологической, медицинской и фармацевтической химии. - 2019. - Т. 22, № 2. - С. 16-23. DOI: 10.29296/25877313-2019-02-03.

4. Плугатарь Ю.В., Шевчук О.М., Феськов С.А., Федотова И.А., Тарба Ф.Т., Лейба В.Д. Компонентный состав эфирного масла в листьях Citrus limon (L.) Osbeck при выращивании в разных условиях // Субтропическое и декоративное садоводство. - 2019. - № 70. - С. 167-177. DOI: 10.31360/2225-3068-2019-70-167-177

5. Рындин А.В., Кулян Р.В. Коллекция цитрусовых культур во влажных субтропиках России // Садоводство и виноградарство. - 2016. - № 5. - С. 24-30.

6. Сабекия Д.А. Ценные сорта цитрусовых культур для промышленного возделыванияв условиях Абхазии // Субтропическое и декоративное садоводство. - 2019. - № 70. - С. 69-76.

7. Ткачев А.В. Исследование летучих веществ растений. - Новосибирск: «Офсет», 2008. - 969 с.

8. Шевчук О.М., Феськов С.А., Кравченко Е.Н., Федотова И.А., Лейба В.Д., Коростылев А.А. Изоэгомакетоновый хемотип Perilla frutescens (L.) Britt. var. nankinensis (Lour.) Britton // Бюллетень ГНБС. - 2020. - № 135. - С. 78-86.

9. Экба Я.А., Дбар Р.С. Экологическая климатология и природные ландшафты Абхазии. - Сочи: «Папирус-М-Дизайн», 2007. - 324 с.

10. Adams R.P. Identification of essential oil compounds by gas chromatography/quadrupole mass spectroscopy // Allured Pub. Corp., USA. - 2007. - 804 р.

11. Hojjati M., Barzegar H. Chemical Composition and Biological Activities of Lemon (Citrus limon) Leaf Essential Oil // Nutrition and Food Sciences Research. - 2017. - Vol. 4(4). - P. 15-24. DOI: 10.29252/nfsr.4.4.3

12. Huang Y.H., Pu Z., Chen Q. The chemical composition of the leaf essential oils from 110 citrus species, cultivars, hybrids and varieties of Chinese origin // Perfumer and Flavorist. - 2000. - 25(1). - P. 53-66.

13. Ifesan B., Fashakin J., Ebosele F., Oyerinde A. Antioxidant and antimicrobial properties of selected plant leaves // European Journal of Medicinal Plants. - 2013. - 3(3). - 465 p.

14. Jing L., Lei Z., Li L., Xie R., Xi W., Guan Y., et al. Antifungal activity of citrus essential oils // Journal of Agricultural and Food Chemistry. - 2014. - 62(14). - P. 3011-33.

15. Kamiyama S. Studies on leaf oils of Citrus species: Part I. Composition of leaf oils from Citrus unshiu, Citrus natsudaidai, Citrus kokitsu and Citrus limon // Agricultural and Biological Chemistry. - 1967. - 31(9). - P. 1091-1096.

16. Mondello L., Cotroneo A., Dugo G., Dugo P. Italian citrus petitgrain oils. Part IV. Composition of lemon petitgrain oil // Journal of Essential Oil Research. - 1997. - 9(5). - P. 495-508.

17. Tranchida P.Q., Bonaccorsi I., Dugo P., Mondello L., Dugo G. Analysis of Citrus essential oils: state of the art and future perspectives. A review // Flavour and Fragrance Journal. - 2012. - Vol. 27(2). - Р. 98-123. DOI.org/10.1002/ffj.2089


Review

For citations:


Plygatar Yu.V., Shevchuk O.M., Sabekia D.A., Feskov S.A., Fedotova I.A., Leiba V.D. Petitgreine essential oil of Citrus limon (L.) Osbeck varieties and hybrids when growing in wet subtropic conditions. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2020;(136):98-107. (In Russ.) https://doi.org/10.36305/0513-1634-2020-136-98-107

Views: 261


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0513-1634 (Print)