Petitgreine essential oil of Citrus limon (L.) Osbeck varieties and hybrids when growing in wet subtropic conditions
https://doi.org/10.36305/0513-1634-2020-136-98-107
Abstract
About the Authors
Yu. V. PlygatarRussian Federation
O. M. Shevchuk
Russian Federation
D. A. Sabekia
Russian Federation
S. A. Feskov
Russian Federation
I. A. Fedotova
Russian Federation
V. D. Leiba
Russian Federation
References
1. Биохимические методы анализа эфирномасличных растений и эфирных масел / Под ред. А.Н. Карпачёвой. - Симферополь: ВНИЭМК, 1972. - 107 с.
2. Горшков В.М., Фогель В.А., Кулян Р.В., Рындин А.В. Каталог цитрусовых культур. Коллекция ГНУ ВНИИЦиСК Россельхоз академии / Под ред. А.В. Рындина. - Сочи: ВНИИЦиСК, 2013. - 91 с.
3. Плугатарь Ю.В., Шевчук О.М., Феськов С.А., Дмитриев Л.Б., Дмитриева В.Л., Лейба В.Д., Гуланян Т.А., Герасимчук В.Н. Компонентный состав эфирного масла Thuja plicata Donn ex D.Don, произрастающей на Южном берегу Крыма // Вопросы биологической, медицинской и фармацевтической химии. - 2019. - Т. 22, № 2. - С. 16-23. DOI: 10.29296/25877313-2019-02-03.
4. Плугатарь Ю.В., Шевчук О.М., Феськов С.А., Федотова И.А., Тарба Ф.Т., Лейба В.Д. Компонентный состав эфирного масла в листьях Citrus limon (L.) Osbeck при выращивании в разных условиях // Субтропическое и декоративное садоводство. - 2019. - № 70. - С. 167-177. DOI: 10.31360/2225-3068-2019-70-167-177
5. Рындин А.В., Кулян Р.В. Коллекция цитрусовых культур во влажных субтропиках России // Садоводство и виноградарство. - 2016. - № 5. - С. 24-30.
6. Сабекия Д.А. Ценные сорта цитрусовых культур для промышленного возделыванияв условиях Абхазии // Субтропическое и декоративное садоводство. - 2019. - № 70. - С. 69-76.
7. Ткачев А.В. Исследование летучих веществ растений. - Новосибирск: «Офсет», 2008. - 969 с.
8. Шевчук О.М., Феськов С.А., Кравченко Е.Н., Федотова И.А., Лейба В.Д., Коростылев А.А. Изоэгомакетоновый хемотип Perilla frutescens (L.) Britt. var. nankinensis (Lour.) Britton // Бюллетень ГНБС. - 2020. - № 135. - С. 78-86.
9. Экба Я.А., Дбар Р.С. Экологическая климатология и природные ландшафты Абхазии. - Сочи: «Папирус-М-Дизайн», 2007. - 324 с.
10. Adams R.P. Identification of essential oil compounds by gas chromatography/quadrupole mass spectroscopy // Allured Pub. Corp., USA. - 2007. - 804 р.
11. Hojjati M., Barzegar H. Chemical Composition and Biological Activities of Lemon (Citrus limon) Leaf Essential Oil // Nutrition and Food Sciences Research. - 2017. - Vol. 4(4). - P. 15-24. DOI: 10.29252/nfsr.4.4.3
12. Huang Y.H., Pu Z., Chen Q. The chemical composition of the leaf essential oils from 110 citrus species, cultivars, hybrids and varieties of Chinese origin // Perfumer and Flavorist. - 2000. - 25(1). - P. 53-66.
13. Ifesan B., Fashakin J., Ebosele F., Oyerinde A. Antioxidant and antimicrobial properties of selected plant leaves // European Journal of Medicinal Plants. - 2013. - 3(3). - 465 p.
14. Jing L., Lei Z., Li L., Xie R., Xi W., Guan Y., et al. Antifungal activity of citrus essential oils // Journal of Agricultural and Food Chemistry. - 2014. - 62(14). - P. 3011-33.
15. Kamiyama S. Studies on leaf oils of Citrus species: Part I. Composition of leaf oils from Citrus unshiu, Citrus natsudaidai, Citrus kokitsu and Citrus limon // Agricultural and Biological Chemistry. - 1967. - 31(9). - P. 1091-1096.
16. Mondello L., Cotroneo A., Dugo G., Dugo P. Italian citrus petitgrain oils. Part IV. Composition of lemon petitgrain oil // Journal of Essential Oil Research. - 1997. - 9(5). - P. 495-508.
17. Tranchida P.Q., Bonaccorsi I., Dugo P., Mondello L., Dugo G. Analysis of Citrus essential oils: state of the art and future perspectives. A review // Flavour and Fragrance Journal. - 2012. - Vol. 27(2). - Р. 98-123. DOI.org/10.1002/ffj.2089
Review
For citations:
Plygatar Yu.V., Shevchuk O.M., Sabekia D.A., Feskov S.A., Fedotova I.A., Leiba V.D. Petitgreine essential oil of Citrus limon (L.) Osbeck varieties and hybrids when growing in wet subtropic conditions. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2020;(136):98-107. (In Russ.) https://doi.org/10.36305/0513-1634-2020-136-98-107