Preview

Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens

Advanced search

DYNAMICS OF ASCORЬIC ACID AND PHENOLIC COMPOUNDS CONTENT IN THE BUDS OF GENUS FICUS SOME SPECIES AND CULTIVARS ON THE SOUTHERN COAST OF THE CRIMEA

https://doi.org/10.36305/0513-1634-2021-138-78-84

Abstract

The results of ascorbic acid and phenohc compounds accumulation dynamics in the buds of the genus Ficus species and cultivars with different degree offrost resistance, growing under the conditions of the Southem Coast of the Crimea, аге presented. It was found that the frost resistance of the genus Ficus studied genotypes depends on the degree of flavonols and ascorbic acid accumulation and does not depend оп the total concentration of phenohc compounds. The participation of ascorbic acid and phenohc substances in the implementation of defense mechanisms of the genus Ficus studied genotypes under low-temperature stress is assumed. 

About the Author

О. А. Grebennikova
ФГБУН «Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН»
Russian Federation


References

1. Гребенникова О.А., Браилко В.А. Потенциальная морозоустойчивость различных видов инжира и активность ферментов // Субтропическое и декоративное садоводство. - 2018. - Т. 67. - С. 160-165.

2. Губанова ТЕ. Особенности накопления некоторых биологически активных веществ у стеблевых и листовых суккулентов с контрастной степенью морозостойкости // Бюллетень Государственного Никитского ботанического сада. - 2015. - № 115. - С. 61-65.

3. Запрометов МН Фенольные соединения: распространение, метаболизм и функции в растениях. - М.: Наука, 1993. - 272 с.

4. Ковалёва ОН Экофизиологическое низкомолекулярных антиоксидантов в сухих семенах ярового ячменя журнал КубГ АУ. 2011. № 70(06). [Электронный http://ei.kubagro.ru/2011/06/pdf/l4.pdf

5. Марчук НЮ., Дунаевская Е.В., Шишкина Е.Л Содержание биологически активных веществ в плодах двух сортов инжира коллекции Никитского ботанического сада // Бюллетень Государственного Никитского ботанического сада. - 2017. - Вып. 125. - С. 97-103.

6. Методы технохимического контроля в виноделии/ под ред. Гержиковой В.Г. Симферополь: Таврида, 2002. - 259 с.

7. Минаева В.Г Флавоноиды в онтогенезе и их практическое использование. - Новосибирск: Наука, 1978. - 270 с. 8. Плугатарь Ю.В., Корсакова С.П., Ильницкий О.А. Экологический мониторинг Южного берега Крыма. - Симферополь: ИТ Ариал, 2015. - 161 с.

8. Рихтер А.А. Использование в селекции взаимосвязей биохимических признаков // Труды Гос. Никитск. батан. сада. - 1999. - Т. 108. - С. 121-129.

9. Симагина НО., Лысякова НЮ. Влияние эдафических факторов на проявление аллелопатического эффекта галофитов // Ученые записки Таврического национального университета им. В. И Вернадского Серия «Биология, химия». - 2009. - Том 22(61). - № 3. - С. 140-147.

10. Хайрулина ТП., Тихончук П.В., Семенова Е.А. Антиоксидантная система защиты в листьях G.max и G.soja при водном стрессе // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. - 2010. - № 12(74). - С. 30-33.

11. Чернобай И.Г, Шишкина Е.Л, Литвинова ТВ. Формирование сортимента субтропических культур (Ficus carica L., Zizyphus jujuba Mill.) для южных регионов России// Сборник научных трудов Государственного Никитского ботанического сада. - 2017. - Т. 144. - С. 243-247.

12. Arora А., Sairam R К., Srivastava G. С. Oxidative stress and antioxidative system in plants // Current Science. - 2002. - Vol. 82. - Р. 1227-1238.

13. Gill S.S., Tuteja N. Reactive oxygen species and antioxidant machinery in abiotic stress tolerance in сгор plants // Plant Physiol. Biochem. - 2010. - Vol. 48. - Р. 909-930.

14. Smirnoff N. Ascorbic acid: metabolism and functions of а multifacetted molecule // Curr. Opin. Plant Biol. - 2000. - Vol. 3. - Р. 229-235.


Review

For citations:


Grebennikova О.А. DYNAMICS OF ASCORЬIC ACID AND PHENOLIC COMPOUNDS CONTENT IN THE BUDS OF GENUS FICUS SOME SPECIES AND CULTIVARS ON THE SOUTHERN COAST OF THE CRIMEA. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2021;1(138):78-84. (In Russ.) https://doi.org/10.36305/0513-1634-2021-138-78-84

Views: 183


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0513-1634 (Print)