The relationship between the chemical composition and taste of strawberries
https://doi.org/10.36305/0513-1634-2021-140-52-59
Abstract
The results of the evaluation of promising 24 cultivars and 6 forms of garden strawberries by their chemical composition (contents of ascorbic acid, titrated acid, sugars, dry substances, monosaccharides, the level of the sugar-acid coefficient) and the taste qualities of the fruits are presented to identify sources of high taste qualities and high content of biologically active substances. Seven cultivars and forms (Aidarina, Assol, Zarina, Efsane 3-15 Atlantida × Uniol, 12-15 Sunrise × Hercules, 25-15 Jantarnaja × Zenga Zengana) with a high fruit flavor (4.8-5.0 points); six cultivars (Aidarina, Assol, Atlantida, Bagryana, Zarina, Present) with an increased content of ascorbic acid (76.1-85.4 mg/100 g); eight cultivars and forms (Bagryana, Hercules, Krymskaya Remontantnaya, Luiza, Sanika, Honey, 3-15 Atlantida × Uniol, 14-15 Sunrise × Clery) with high titratable acidity (1.1-1.2%); five cultivars (Aidarina, Albion, Bagryana, Zarina, Rusanovka) with optimal total sugar content (7.5-9.8%); four cultivars (Albion, Bagryana, Krymskaya Remontantnaya, Uniol) with a high amount of dry matter (10.6-17.3 %); seven cultivars and forms (Assol, Albion, Zarina, Krymskaya Rannaya, Rusanovka, 13-15 Sunrise × Zenga Zengana, 14-15 Sunrise × Clery, 25-15 Jantarnaja × Zenga Zengana) with a high sugar-acid index (8.0-11.9). The lowest variability (8.2-16.7%) was characterized by such signs as the taste of fruits and the content of total sugar, titrated acidity, and the highest (18.3-25.0%) - the content of ascorbic acid, solids, and the sugar-acid index. The most significant correlation between the sugar-acid coefficient and the biochemical parameters of strawberry fruits was revealed.
About the Authors
Z. I. ArifovaRussian Federation
Nikita, Yalta, Republic of the Crimea, 298648
A. V. Smykov
Russian Federation
Nikita, Yalta, Republic of the Crimea, 298648
References
1. Вигоров Л.И. Биоактивные вещества ягод земляники // Культура земляники в СССР. - М.: Колос, 1972. - С. 11-17.
2. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований). - М.: Агропромиздат, 1985. - 351 с.
3. Дука С.Х. Биология и селекция садовой крупноплодной земляники. - Киев, 1959. - 129 с.
4. Жбанова Е.В., Лукъянчук И.В., Лыжин А.С. Возможности селекционного улучшения параметров биохимического состава плодов земляники // Генетические основы селекции сельскохозяйственных культур: матер. междунар. науч.-практ. конф., посвящ. памяти Н.И. Савельева. - Мичуринск-наукоград РФ; Воронеж: Кварта, 2017. - С. 111-119.
5. Методы биохимического исследования растений / Под ред. А.И. Ермакова. - Л.: Агропромиздат, 1987. - 430 с.
6. Причко Т.Г., Германова М.Г. Сравнительная оценка биохимического состава ягод земляники в условиях Юга России // Плодоводство и виноградарство Юга Росси. - 2010. - № 2(1). - С. 109-115. - [Электронный ресурс] - URL: http://journalkubansad.ru/pdf/10/01/13.pdf
7. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / науч. ред. Е.Н. Седов. - Орел, 1995. - 499 с.
Review
For citations:
Arifova Z.I., Smykov A.V. The relationship between the chemical composition and taste of strawberries. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2021;(140):52-59. (In Russ.) https://doi.org/10.36305/0513-1634-2021-140-52-59