Preview

Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens

Advanced search

Pathocomplex of micromycetes on table beet seeds in vitro

https://doi.org/10.36305/0513-1634-2022-143-132-138

Abstract

In the formation of the crop yield, a special place is occupied by high-quality seed and planting material. It is known that phytopathogenic fungi occupy the first place in causing damage in crop production and seed production of vegetable crops. The problem of contamination of seed products Fusarium sp . and Alternaria sp , as well as other moldy fungi, is acute all over the world. Objective: To identify the pathocomplex of micromycetes present on table beet seeds in vitro using four different nutrient media. As a result of in vitro studies conducted on different nutrient media, it was revealed: sample No. 136 on beer agar 100% prevalence of pathogens pp. Alternaria, Fusarium, Mucor, Aspergillus - 34.2%, Pythium - 32.1%, Acremonium - 21.4%. On the medium of Chapec Alternaria - 72.1%, Fusarium - 52.4, Aspergillus - 21.3, Pythium - 21.7, Cladosporium -24.2%. According to line No. 139, Alternaria prevails 100% on beer agar and bacteriosis is present 22.7%. On the medium of Chapec Alternaria - 100%, Aspergillus - 54.6. It was revealed that the mycelium growth on average during the experiment ranged from 0.5 on hungry agar to 4.4 on beer medium. The optimal nutrient media for identification are the Chapek medium and the medium prepared from beer wort.

About the Authors

L. M. Sokolova
Всероссийский научно-исследовательский институт овощеводства - филиал Федерального научного центра овощеводства
Russian Federation


L. N. Timakova
Всероссийский научно-исследовательский институт овощеводства - филиал Федерального научного центра овощеводства
Russian Federation


References

1. Бурова Ю.А., Ибрагимова В.В., Ревин В.В. Действие культуральной жидкости бактерии Pseudomonas aureofaciens на развитие семян пшеницы и фитопатогенных грибов // Известия ТулГУ. Естественные науки. - 2012. - Вып. 3. - С. 198-206.

2. Гагкаева Т.Ю., Гаврилова О.П., Левитин М.М., Новожилов К.В. Фузариоз зерновых культур // СПб.: РАСХН, 2011. - 120 с.

3. Горьковенко В.С., Оберюхтина Л.А., Куркин Е.А. Вредоносность гриба Microdochium nivale в агроценозе озимой пшеницы // Защита и карантин растений. - 2009. - С.34-36.

4. Леунов В.И., Ховрин А.Н., Терешонкова Т.А., Соколова Л.М., Горшкова Н.С., Алексеева К.Л. Методы ускоренной селекции моркови столовой на комплексную устойчивость к грибным болезням (Alternaria и Fusarium). Методические рекомендации. - 2011. - 61 с.

5. Налобова В.Л., Бохан А.И. Влияние способов выращивания семенников моркови столовой на качество семян и их фитосанитарное состояние // Овощеводство: сборник научных трудов. - Минск, 2010. - Т. 18. - 52 с.

6. Попкова К.В. Общая фитопатология. - М.: Дрофа. - 2005. - 445 с.

7. Романенко Н.Д., Попов И.О., Таболин С.Б., Бугаева Е.Н., Заец В.Г. Перспективы использования бактерий-антагонистов против наиболее фитопатогенных видов нематод, вирусов и грибов. - Изд-во Агрорус. - 2008.

8. Соколов М.С., Дородных Ю.Л., Марченко А. Здоровая почва как необходимое условия жизни человека // Почвоведение. - 2010. - № 7. - С. 858-866.

9. Соколова Л.М., Янченко А.В., Федосов А.Ю., Азопков М.И., Голубович В.С. Термическое обеззараживание семян моркови и свеклы // Картофель и овощи. - 2021. - №8. - С. 24-27. DOI:1025630/PAV.2021.69.23.004.

10. Соколова Л.М. Анализ видового разнообразия грибов из рода Fusarium // Аграрная наука. - 2019. - № S1. - С. 118-122. DOI:10.32634/0869-8155-2019-326-1-118-122

11. Тимакова Л.Н., Долгополова М.А. Морфометрическое проявление признаков у инбредных линий раздельноплодной свеклы столовой (BETA VULGARIS.L) // Овощи России. - 2021. - № 6. - С. 42-46.

12. Тимакова Л.Н., Соколова Л.М. Хранение корнеплодных культур при летнем сроке выращивания в условиях Московской области // Картофель и овощи. - 2021. - № 9. - С. 19-21. DOI:10.25630/PAV.2021.13.16.002

13. Янченко А.В., Азопков М.И., Соколова Л.М. Обработка семян для увеличения выхода маточников // Картофель и овощи. - 2016. - № 10. - С. 32-34.

14. Bleakley B.H., Draper M.A., Ruden K.R. Control of Fusarium head blight with biological antagonists // In: Proceedings of National Fusarium Head Blight Forum, USA, 2000. - P. 75-76.

15. Elis P.R., Hardman J.A. Pests of umbelliferous crops // Vegetable Crop Pests. Florida. - 1992. - P. 327-378.

16. Luz W.C., Stockwell C.A., Bergstrom C.A. Biological control of Fusarium graminearum // In: Fusarium head blight of wheat and barley. APS Press, 2003. - P. 381-394.

17. Leunov V.I., Sokolova L.M., Beloshapkina O.O., Khovrin A.N. Resistance of carrots to Alternaria sp., Fusarium sp. And factors influencing it // IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. - 2021. - p. 624. DOI: 10.1088/1755-1315/624/1/012010.

18. Nazarov P.A., Baleev D.N., Ivanova M.I., Sokolova L.M., Karakozova M.V. Infectious Plant Diseases: Etiology, Current Status, Problems and Prospects in Plant Protection // Acta Naturae. - 2020. - № 12(3). - С.46-59. DOI:10.32607/actanaturae.11026.

19. Rosas Susana B., Pastor Nicolás A., Guiñazú B.L., Javier A.A., Carlier E., Vogt V., Bergesse J., Rovera M. Efficacy of Pseudomonas chlororaphis subsp. aurantiaca SR1 for Improving Productivity of Several Crops // Crop Production Technologies. - 2012. - Р. 209-212.

20. Stockwell C.A., Luz W.C., Bergstrom G.C. Biocontrol of wheat scab with microbial antagonists // Phytopathol. - 1997. - Vol. 87. - P. 94-98.

21. Thrane U., Adler A., Clasen P.E., Galvano F. Diversity in metabolite production by Fusarium langsethiae, Fusarium poae, and Fusarium sporotrichioides // Intern. J. Food Microbiol. - 2004. - V. 95. - P. 257-266.

22. Wakulinski W. Phytotoxicity of the secondary metabolites of fungi causing wheat head fusariosis (head blight) // Acta Physiol. Plant. - 1989. -Vol.11. - №4. - P. 301-306.


Review

For citations:


Sokolova L.M., Timakova L.N. Pathocomplex of micromycetes on table beet seeds in vitro. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2022;(143):132-138. (In Russ.) https://doi.org/10.36305/0513-1634-2022-143-132-138

Views: 102


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0513-1634 (Print)