Preview

Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens

Advanced search

Perspective elite forms of pear and cherry FSSI «I.V. Michurin FSC» breeding

https://doi.org/10.25684/0513-1634-2023-148-98-106

Abstract

At present, within the framework of the modernization of agriculture, the renewal of the assortment of fruit crops is of particular importance. The article presents the results of a long-term comprehensive assessment of promising elite forms of pear and cherry. The issues of their winter hardiness in terms of second component and the ability to withstand adverse biotic environmental factors are considered. The study of commodityconsumer qualities of fruits was carried out. The studies in laboratory and field conditions according to generally accepted methodological recommendations were carried out. Pear ('1-08-10', '5-08-72', '13-08-34') and cherry ('№ 51') genotypes by high resistance to frost in the middle of winter (-38оС), the most common in the Central Black Earth region to diseases (scab, septoria blight, entomosporium leaf spot; cherry leaf spot, monilial fruit rot) and pests (pear louse; black cherry aphid), attractive appearance and taste of fruits of universal purpose were characterized. These elites are of considerable interest for cultivation in industrial plantations and home gardens in central Russia. In 2022 the pears elite form 13-08-34 was transferred to the State variety testing under the name 'Yamal'.

About the Authors

V. V. Chivilev
ФГБНУ «ФНЦ им. И.В. Мичурина»
Russian Federation


Al. V. Kruzhkov
ФГБНУ «ФНЦ им. И.В. Мичурина»
Russian Federation


R. E. Kirillov
ФГБНУ «ФНЦ им. И.В. Мичурина»
Russian Federation


References

1. Арифова З.И., Смыков А.В. Взаимосвязь химического состава и вкусовых качеств ягод земляники // Бюллетень Государственного Никитского ботанического сада. – 2021. – № 140. – С. 52-59. DOI: 10.36305/0513-1634-2021-140-52-59

2. Всероссийская сельскохозяйственная перепись 2016 года. Федеральная служба государственной статистики. – [Электронный ресурс] – URL: https://www.gks.ru/519

3. Государственный реестр селекционных достижений, допущенных к использованию. Т.1. «Сорта растений» (официальное издание). – М.: ФГБНУ «Росинформагротех», 2022. – 646 с. – [Электронный ресурс] – URL: https://gossortrf.ru/wp-content/uploads/2022/06/Реестр%20на%20допуск%202022.pdf

4. Заремук Р.Ш., Копнина Т.А., Доля Ю.А. Физиологические аспекты засухоустойчивости сортов вишни // Таврический вестник аграрной науки. – 2021. – № 2(26). – С. 89-99. DOI: 10.33952/2542-0720-2021-2-26-89-99

5. Куликов И.М., Минаков И.А. Проблемы обеспечения населения страны плодово-ягодной продукцией и пути их решения // АПК: Экономика, управление. – 2017. – № 12. – С. 66-76.

6. Луговской А.П., Артюхова Л.В., Балапанов И.М. Совершенствование сортимента ореха грецкого в зоне Северного Кавказа // Плодоводство и виноградарство Юга России. – 2019. – № 56(2). – С. 35-50. DOI: 10.30679/2219-5335-2019-2-56-35-50

7. Лукичева Л.А., Григорьев А.В., Черненький Л.А., Соколовская Ж.С., Горина В.М. Источники генетических ресурсов для селекции черешни и алычи на качество плодов // Труды КубГАУ. – 2022. – № 97. – С. 105-109. DOI: 10.21515/19991703-97-105-109

8. Попов М.А., Новоторцев А.А., Богданов Р.Е., Кружков А.В. Совершенствование сортимента и технологий возделывания вишни и сливы в средней полосе России // Достижения науки и техники АПК. – 2019. – Т. 33, № 2. – С. 39-44. DOI: 10.24411/0235-2451-2019-10210

9. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / под ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. – Орел: Изд-во ВНИИСПК, 1999. – 608 с.

10. Свистунова Н.Ю., Бурменко Ю.В. Современные достижения и направления селекции груши (Pyrus L.) в России (обзор) // Вестник КрасГАУ. – 2022. – № 2(179). – С. 85-92. DOI: 10.36718/1819-4036-2022-2-85-92

11. Седов Е.Н., Красова Н.Г., Долматов Е.А. Краткие итоги селекции груши во Всероссийском НИИ селекции плодовых культур // Аграрный научный журнал. – 2021. – № 10. – С. 53-55. DOI: 10.28983/asj.y2021i10pp53-55

12. Сотник А.И., Бабина Р.Д., Хоружий П.Г., Гришанева Л.Ю., Чакалова Е.А. Урожайность и качество плодов зимних сортов груши (Pyrus communis L.) в условиях Крыма // Таврический вестник аграрной науки. – 2019. – № 2(18). – С. 93-101. DOI: 10.33952/2542-0720-2019-2-18-93-101

13. Тюрина М.М., Гоголева Г.А., Ефимова Н.В., Голоулина Л.К., Морозова Н.Г., Эчеди Й.Й., Волков Ф.А., Арсентьев А.П., Матяш Н.А. Определение устойчивости плодовых и ягодных культур к стрессорам холодного времени года в полевых и контролируемых условиях. – М., 2002. – 120 с.

14. Чивилев В.В., Борзых Н.В., Юшков А.Н., Савельева Н.Н., Земисов А.С., Кириллов Р.Е. Особенности роста и развития сортов груши в условиях ЦЧР // Плодоводство и ягодоводство России. – 2020. – Т. 60. – С. 144-150. DOI: 10.31676/20734948-2020-60-144-150

15. Korzin V., Plugatar Y., Gorina V.M. Apricot cultivars of chinese breeding // Acta Horticulturae. – 2022. – Т. 1339. – С. 147-155. DOI: 10.17660/ActaHortic.2022.1339.20


Review

For citations:


Chivilev V.V., Kruzhkov A.V., Kirillov R.E. Perspective elite forms of pear and cherry FSSI «I.V. Michurin FSC» breeding. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2023;(148):98-106. (In Russ.) https://doi.org/10.25684/0513-1634-2023-148-98-106

Views: 95


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0513-1634 (Print)