Preview

Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens

Advanced search

Biochemical and pomological evaluation of fruits of hybrid forms of cherry plum from the collection of the Nikitsky Botanical Gardens

https://doi.org/10.25684/0513-1634-2023-148-173-180

Abstract

The article presents the results of biochemical and pomological assessments of the fruits of hybrid forms of cherry plum breeding of the Nikitsky Botanical Gardens (NBG-NSC). As a result of research, the value of Prunus cerasifera Ehrh fruits has been shown for the human diet. Promising genotypes were selected based on the quantitative content of vitamin "C" and titrated acids, sugars, anthocyanins, pectins, solids, leucoanthocyanins, as well as forms with high commercial qualities of fruits. Studies of the chemical composition of fruits allowed us to identify the best breeding samples with a high content of biologically active substances that are of interest for inclusion in the breeding process and practical use. The genetic diversity of the collection genotypes allowed us to select a valuable form 99-18 (Olen'ka free pollination) with large fruits, cartilaginous flesh and good taste, approaching the content of dry substances, sugars and pectin to the samples from the Southern Coast of the Crimea.

About the Authors

A. V. Grigoriev
Никитский ботанический сад – Национальный научный центр РАН
Russian Federation


L. A. Lukicheva
Никитский ботанический сад – Национальный научный центр РАН
Russian Federation


E. A. Melkozеrova
Никитский ботанический сад – Национальный научный центр РАН
Russian Federation


A. E. Paliy
Никитский ботанический сад – Национальный научный центр РАН
Russian Federation


V. M. Gorina
Никитский ботанический сад – Национальный научный центр РАН
Russian Federation


References

1. Горина В.М., Месяц Н.В., Лукичева Л.А., Мелкозерова Е.А. Химикотехнологическая оценка сортов алычи коллекции Никитского ботанического сада // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. – 2018. – № 6(74). – С. 64-67.

2. ГОСТ ISO 750-2013 от 22 ноября 2013 г. № 170-ст. – Продукты переработки фруктов и овощей. Определение титруемой кислотности.

3. ГОСТ 33977-2016 от 25 октября 2016 г. № 92-П. – Продукты переработки фруктов и овощей. Методы определения общего содержания сухих веществ.

4. Дорошенко Т.Н. Биологические основы ранней диагностики перспективности сорто-подвойных комбинаций плодовых культур для создания высокоурожайных промышленных садов: Автореф. дисс. док. с.-х. наук. – М., 1991. – 44 с.

5. Кривенцов В.И. Методические рекомендации по анализу плодов на биохимический состав. – Ялта, 1982. – 22 с.

6. Методика измерений массовой концентрации органических кислот и их солей методом капиллярного электрофореза. – М., 2012. – 43 с.

7. Международная патентная система. Режим доступа: www.patentscope. wipo.int

8. Плешков Б.П. Практикум по биохимии растений. – М.: Колос, 1985. – 256 с.

9. Плугатарь Ю.В. Никитский ботанический сад как научное учреждение // Вестник Российской академии наук. – 2016. –Т. LXXXVI. – № 2. – С. 120-126.

10. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / под ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. – Орел: ВНИИСПК, 1999. – 608 с.

11. Рихтер А.А. Использование в селекции взаимосвязей биохимических признаков // Труды Никитского ботанического сада. – Ялта, 1999. – Т. 118. – С. 121129.

12. Семенова Л.Г., Шаова Ж.А. Особенности химического состава плодов сливы и алычи в условиях Северного Кавказа // Труды КубГАУ: Биологические основы плодоводства. – 2000. – Вып. 380(408). – С. 224-231.

13. Смыков А.В., Федорова О.С., Иващенко Ю.А., Шишова Т.В., Марчук Н.Ю. Биохимическая и технологическая оценка плодов интродуцированных сортов персика в коллекции Никитского ботанического сада // Сборник трудов Государственного Никитского ботанического сада. – 2017. – Т. 144, Ч. 2. – С. 156-161.

14. ФГБУ «Государственная комиссия Российской Федерации по испытанию и охране селекционных достижений». Документ RTG/0084/1. Методика проведения тспытаний на отличимость, однородность и стабильность. Слива китайская (японская) и другие диплоидные виды сливы (Prunus salicina Lindl.) No12-06/12 от 27.05.1998 г. 10 с.).

15. Физиологические и биофизические методы в селекции плодовых культур / под ред. А.И. Лищука. – М., 1991. – С. 29-31.

16. Химический состав пищевых продуктов / под ред. И.М. Скурихина и М.Н. Волгарева. – М.: Агропромиздат, 1987. – 223 с.

17. Lipincka L., Klewicka E., Sójka M. Structure occurrence and biological activity of ellagitannins: a general review // Actra Sci. Pol., Technol. Aliment. – 2014. – Vol. 13(3). – Р. 289-299.

18. Tokusog'lu Ö., Hall III C. Fruit and Cereal Bioactives: Sources, Chemistry, and Applications // CRC Press. – 2011. – 473 с.


Review

For citations:


Grigoriev A.V., Lukicheva L.A., Melkozеrova E.A., Paliy A.E., Gorina V.M. Biochemical and pomological evaluation of fruits of hybrid forms of cherry plum from the collection of the Nikitsky Botanical Gardens. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2023;(148):173-180. (In Russ.) https://doi.org/10.25684/0513-1634-2023-148-173-180

Views: 96


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0513-1634 (Print)