Preview

Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens

Advanced search

Biological evaluation of hybrids of nectarine and peach with anthocyanin coloration of flesh fruit

https://doi.org/10.25684/NBG.boolt.130.2019.14

Abstract

The article presents the results of the initial study of the hybrids of peach and nectarine with a sign of red (anthocyanin) color of fruit pulp, which may be interesting for the creation of new products of fruit processing and evaluation of the technological characteristics of products, which will allow to create in the future therapeutic and prophylactic food products for humans. By results of researches the selected genotypes are the source of economically important traits: large fruit (Krasnomyasy 13-00, Krasnomyasy 6-6, Krasnomyasy 2-00, Krasnomyasy 9-99, Krasnomyasy 10-99 and others), good taste fruits (Krasnomyasy No. 18, Ranniy 7-1-4-20, Krasnomyasy 2-00, Krasnomyasy 6-99, Krasnomyasy 10-99, Krasnomyasy 11-99, Krasnomyasy 13-00, Krasnomyasy 13-99 and others), late maturing (Krasnomyasy 5-99, Krasnomyasy 3-99 and others), resistance to clasterosporium carpophilum and powdery mildew (Krasnomyasy 13-00, Krasnomyasy 11-99 and other), leaf curl (Krasnomyasy 6-6), winter frost (Krasnomyasy 2-00, Krasnomyasy 15-99) and summer drought (Erythrokarpa 1, Krasnomyasy 7-1-2-3-2).

About the Authors

E. P. Shoferistov
Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН
Russian Federation


S. Yu. Tsiupka
Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН
Russian Federation


Iu. A. Ivashchenko
Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН
Russian Federation


References

1. Заяць В.А. Персик в Карпатах. - Ужгород: Карпаты,1988. - 126 с.

2. Иващенко Ю.А. Биологические особенности и селекционная оценка сортов и форм нектарина с мужской стерильностью: Автореф. дис.. канд. сельхоз. наук. Специальность: 06.01.05 - селекция и семеноводство сельскохозяйственных культур. - Мичуринск - наукоград РФ, 2014. - 22 с.

3. Комар-Тёмная Л.Д., Корзин В.В., Цюпка С.Ю. Современные тенденции переработки плодового сырья // Сборник статей Международной научно-практической конференции «Традиционная и инновационная наука: история, современное состояние, перспективы» (15 ноября 2016 г., г. Екатеринбург). - В 6 ч. Ч.5. - Уфа: АЭТЕРНА, 2016. - с. 15-18.

4. Корзин В.В., Горина В.М., Месяц Н.В. Современная тенденция развития переработки сырья абрикоса и алычи / Сборник статей международной научно-практической конференции: Новые информационные технологии в науке. - 2016. - С. 61-64.

5. Лищук А. И., Пилькевич Р.А. Полевой метод оценки устойчивости к засухе и высоким температурам // Интенсификация селекции плодовых культур: сб. научн. тр. - Ялта, 1999. - Т. 118. - С. 113-116.

6. Митрофанов В.И., Смыков А.В. Методика селекции на иммунитет к патогенам / Интенсификация селекции плодовых культур: сб. научн. тр. - Ялта, 1999. - Т. 118. - С. 98-113.

7. Плугатарь Ю.В. Никитский ботанический сад как научное учреждение / Ю.В. Плугатарь // Вестник Российской академии наук. - 2016. - Т. LXXXVI. - № 2. - С. 120-126.

8. Рихтер А.А., Шоферистов Е.П. Помологические и биохимические особенности сортов и гибридов рода Persica Mill. (Prunus persica Borkh.) с антоциановой окраской мякоти плодов и листьев // Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. - К., 2009. - Вип. 1 (9). - С. 42-50.

9. Хлопцева И.М., Шарова Н.И., Корнейчук В.А. Широкий унифицированный классификатор СЭВ рода Persica Mill. - Л., 1988. - 48 с.

10. Цюпка С.Ю., Шоферистов Е.П., Иващенко Ю.А., Гребенникова О.А. Содержание биологически активных веществ в плодах интродуцированных сортов Prunus persica (L.) Batsch var. nucipersica (Suckow) Schneid. // Плодов. и ягодов. России: сборник научных работ. - М.: ФГБУН ВСТИИИСП, 2017. - Т. XLIX. - С. 349-352.

11. Шоферистов Е.П., Бунчук Е.И. Интродукция и селекция персика с антоциановой окраской мякоти плодов // Тез. Междун. науч. конфер." Селекция и генетика сельскохозяйственных растений: традиции и перспективы (Одесса, 17-19 октября 2012 г.). - Одесса, 2012. - С. 209-210.

12. Шоферистов Е.П., Запорожченко Е.И. Интродукция персика с антоциановой окраской мякоти плодов для селекции нектарина // Вісн. аграрної науки Півден. регіону. - Одеса, 2012б. - Вип. 12-13. - С. 101-106.

13. Шоферистов Е.П., Запорожченко Е.И. Персик с красной мякотью плодов в Никитском ботаническом саду // Матер. междунар. науч. конфер. «Дендрология, цветоводство и садово-парковое строительство», посвящ. 200-летию Никит. ботан. сада (Ялта, 5-8 июня 2012 г.). - Ялта, 2012а. - Т. I. - C. 198.

14. Шоферистов Е.П., Овчинникова Ю.А., Цюпка С.Ю., Курбанов З.Г. Районированные и перспективные сорта, основные направления интродукции и селекции нектарина / Крымское промышленное плодоводство. - Симферополь: ГП изд-во Таврия, 2008. - Т. 2. - С. 514-521.

15. Cevallos-Casals, B.A., Byrne, D.H., Cisneros-Zevallos, L. and Okie, W.R. (2002). Total phenolic and anthocyanin content in red-fleshed peaches and plums. Acta Hortic. 592, 589-592 DOI: 10.17660/ActaHortic.2002.592.80

16. Jennings, A.; Welch, A.A.; Spector, T.; Macgregor, A.; Cassidy, A. Intakes of anthocyanins and flavones are associated with biomarkers of insulin resistance and inflammation in women. J. Nutr. 2014, 144, 202-208.

17. Origins and Dissemination of Prunus Crops: Peach, Cherry, Apricot, Plum and Almond. Edited by J. Janick, - Scripta Hotriculture Number 11, Gent-Oostakker, Belgium, 2011. P.241. http://www.actahort.org/chronica/pdf/sh_11.pdf

18. Szalay L. (2001). Frost tolerance and winter hardiness of apricot and peach varieties. Ph.D. thesis (Budapest, Hungary: Szent István University).

19. Szalay L., Papp J., and Szabó Z. (2000). Evaluation of frost tolerance of peach cultivars in artificial freezing tests. Acta Hortic. 538, 407-410 http://dx.doi.org/10.17660/ActaHortic.2000.538.71.

20. Usenik, V.; Štampar, F.; Veberič, R. Anthocyanins and fruit colour in plums (Prunus domestica L.) during ripening. Food Chem. 2009, 114, 529-534.

21. www.urbanharvest.org


Review

For citations:


Shoferistov E.P., Tsiupka S.Yu., Ivashchenko I.A. Biological evaluation of hybrids of nectarine and peach with anthocyanin coloration of flesh fruit. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2019;(130):108-114. (In Russ.) https://doi.org/10.25684/NBG.boolt.130.2019.14

Views: 185


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0513-1634 (Print)