Preview

Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens

Advanced search

Chemical-technological assessment of products of fruit raw materials with addition of chaenomeles

https://doi.org/10.25684/NBG.boolt.131.2019.13

Abstract

The data on the chemical composition of fresh fruits and experimental products from jujube, fig, hawthorn with the addition of сhаenomeles are given. The highest organoleptic scores were obtained by jujube and figs in сhаenomeles syrup (4.9 points). The addition of сhаenomeles increases the amount of ascorbic acid in the hawthorn confiture in 3 times, increases the nutritional value of the product "Jujube in сhаenomeles syrup" due to the high content of ascorbic acid in the syrup (160.16 mg / 100 g, compared to 105.16 mg / 100 g in fruits of jujube), harmonizes the taste of canned fig. This indicates the prospects of the сhаenomeles fruit as a raw material for blends.

About the Authors

L. D. Komar-Tyomnaya
Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН
Russian Federation


O. A. Grebennikova
Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН
Russian Federation


References

1. Биохимический состав плодов и ягод и их пригодность для переработки/Савельев Н. И. и др. -Мичуринск: Изд-во ВНИИГиСПР, 2004. -124 с.

2. Дрофичева Н.В. Многокомпонентный биопродукт функционального назначения/Плодоводство и ягодоводство России. -2014. -Т. ХХХIХ. -С. 80-83.

3. Комар-Темная Л.Д. Современные направления переработки плодов хеномелеса//Сборник научных трудов Никит. ботан. сада. -2017. -Часть II. -С. 125 -131.

4. Комар-Темная Л.Д. Характеристика признаковой коллекции хеномелеса (Сhaenomeles Lindl.)//Бюллетень Ботанического сада-института ДВО РАН. -2018. -Вып. 20. -С. 52-64. doi: 10.17581/bbgi2005

5. Комар-Темная Л.Д., Толкачева Н.В., Дунаевская Е.В, Рихтер А.А. Химическая ценность новой селекционной формы крупноплодного боярышника (Crataegus L.)//Материалы Международной научной конференции, посвященной 200-летию Никитского ботанического сада «Достижения и перспективы развития селекции и возделывания плодовых культур». Ялта, 24-27.10. 2011 г. -Ялта, 2011. -С. 106-108.

6. Кривенцов В.И. Методические рекомендации по анализу плодов на биохимический состав. -Ялта, 1982. -22 с.

7. Марчук Н.Ю., Дунаевская Е.В., Шишкина Е.Л. Содержание биологически активных веществ в плодах двух сортов инжира коллекции Никитского ботанического сада//Бюллетень Гос. Никит. ботан. сада. -2017. -№ 125. -С. 97-103.

8. Методы технохимического контроля в виноделии/Под ред. В.Г. Гержиковой. -Симферополь: Таврида, 2002. -259 с.

9. Плешков Б.П. Практикум по биохимии растений. -М.: Колос, 1985. -256 с.

10. Продукты переработки плодов и овощей. Методы анализа: сборник ГОСТов. -М.: Издательство стандартов, 2002. -200 с.

11. Рихтер А.А. Использование в селекции взаимосвязей биохимических признаков//Труды Никит. ботан. сада. -Ялта. -1999. -Т. СXYIII. -С. 121-129.

12. Сорокопудов В.Н., Сорокопудова О.А., Куклина А.Г., Артюхова А.В., Мячикова Н.И. Перспективные формы хеномелеса для использования в функциональном питании//Овощи России. -2017. -№ 5 (38). -С. 80-83.

13. ТУ 9163-002-00796157-15 «Компот из свежих плодов зизифуса».

14. Шишкина Е.Л., Литвинова Т.В. Редкие субтропические плодовые растения -источники биологически активных веществ//Новые и нетрадиционные растения и перспективы их использования. -2016. -№ 12. -С. 83-86.

15. Черенкова Т.А., Черенков Д.А. Диетические продукты питания функционального назначения//ветеринария, зоотехния и биотехнология. -2014. -№11. -С. 62-66.

16. Komar-Tyomnaya L.D., Paliy A., Richter А. Strategy of chaenomeles selection based on the chemical composition of fruits//Acta Horticulturae. -2016. -N 1139. -P. 617 -622.

17. Komar-Tyomnaya L., Dunaevskaya E. The content of essential elements in the flowers and fruits of chaenomeles (Chaenomeles Lindl.)//AGROFOR International Journal. -2017. -Vol. 2. -Issue No. 1. -P. 48 -54.


Review

For citations:


Komar-Tyomnaya L.D., Grebennikova O.A. Chemical-technological assessment of products of fruit raw materials with addition of chaenomeles. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2019;(131):95-102. (In Russ.) https://doi.org/10.25684/NBG.boolt.131.2019.13

Views: 130


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0513-1634 (Print)