Preview

Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens

Advanced search

The role of antioxidants in the mechanisms of adaptation of Poa Pratensis L. under the influence of wooden plants

https://doi.org/10.36305/0513-1634-2021-139-109-116

Abstract

The article analyzes the results on the content of peroxidase, phenolic compounds and ascorbic acid in the leaves of meadow bluegrass during the growing season under plantations of woody plants (scots pine and ash-leaved maple). The peroxidase activity in the leaves of plant samples was determined by the method of A.N. Boyarkin, the content of ascorbic acid - by the titrimetric method using sodium 2,6-dichlorophenolindophenol, water-soluble phenolic compounds - by the Leventhal-Neubauer method. Mutual regulation of the plant antioxidant defense system was established, expressed in an increase in the level of ascorbic acid, but a decrease in the activity of peroxidase and phenolic compounds. The accumulation of metabolites in the studied plants varied depending on the phases of the growing season and growing conditions. Scots pine had the greatest inhibitory effect on the studied species than ash-leaved maple. The results obtained can be used to assess the state of the ground cover and the structure of the phytocenosis.

About the Authors

O. L. Tsandekova
Федеральный исследовательский центр угля и углехимии Сибирского отделения РАН «Институт экологии человека»
Russian Federation


E. Yu. Kolmogorova
Федеральный исследовательский центр угля и углехимии Сибирского отделения РАН «Институт экологии человека»
Russian Federation


References

1. Алиева Д.Р., Бабаев Г.Г., Азизов И.В. Активность и изоферментный состав пероксидазы клеток Dunaliella salina при солевом стрессе. // Вестник Днепропетровского университета. Биология. Медицина. - 2010. - №1. - С. 16-21.

2. Воскресенская О.Л., Половникова М.Г. Изменение активности окислительно-восстановительных ферментов в процессе онтогенеза травянистых растений // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - Краснодар: Изд-во КубГАУ. -2008. - №1 (10). - C. 96-102.

3. Ермаков А.И., Арасимович В.В., Ярош Н.П., Перуанский Ю.В., Луковникова Г.А., Иконникова М.И. Методы биохимического исследования растений. - Л.: Агропромиздат. - 1987. - С. 41-43.

4. Живетьев М.А., Раченко Е.И., Путилина Т.Е., Краснобаев В.А., Граскова И.А., Войников В.К. Активность и изоферментный спектр пероксидаз некоторых видов растений, произрастающих на берегах озера Байкал, при абиотическом стрессе // Известия Иркутского государственного университета. Серия «Биология. Экология». - 2010. - Т. 3. - № 3. - С. 3-12.

5. Запрометов М.Н. Фенольные соединения и их роль в жизни растения // XVI Тимирязевское чтение. М.: Наука. - 1996. - 45 с.

6. Колмогорова Е.Ю., Цандекова О.Л. Влияние насаждений Pinus sylvestris L. на активность компонентов антиоксидантной системы у бобовых растений // Самарский научный вестник. - 2020. - Т. 9. - № 2 (31). - С. 73-77. DOI: 10.17816/snv202112

7. Коренская И.М., Ивановская Н.П., Измалкова И.Е. Лекарственные растения и лекарственное растительное сырье, содержащие антраценпроизводные простые фенолы, лигнаны, дубильные вещества. Учебное пособие для вузов. Воронеж: Воронежский государственный университет. - 2007. - С. 50-51.

8. Неверова О.А. Практикум по биохимии для студентов вузов. Кемерово: КемТИПП, 2005. - 69 с.

9. Половникова М.Г., Воскресенская О.Л. Содержание фенольных соединений в вегетативных органах газонных растений в условиях урбанизированной среды // Известия высших учебных заведений. Поволжский регион. Естественные науки. - 2020. - № 4 (32). - С. 76-85.

10. Рогожин В. В. Пероксидаза как компонент антиоксидантной системы живых организмов. СПб.: ГИОРД. - 2004. - 240 с.

11. Фазлиева Э.Р., Киселева И.С., Жуйкова Т.В. Антиоксидантная активность листьев Melilotus albus и Trifolium medium из техногенно нарушенных местообитаний среднего урала при действии меди // Физиология растений. - 2012. - Т.59. - № 3. - С. 369-375.

12. Цандекова О.Л. Роль аллелопатического влияния Acer negundo L. на рост травянистых растений // // Вестник Нижневартовского государственного университета. - 2020. - № 1. - С. 15-18.

13. Щемелинина Т.В., Сорокина А.А. Cодержание аскорбиновой и органических кислот в траве донника лекарственного // Фармация. - 2015. - № 2. - С. 22-24

14. Anaya A.L., Saucedo-García A., Contreras-Ramos S.M., Cruz-Ortega R. Plant-mycorrhizae and endophytic fungi interactions: Broad spectrum of allelopathy studies // Allelopathy. - 2013. - Р. 55-80.

15. Babenko L.M., Smirnov O.E., Romanenko K.O., Trunova O.K., Kosakivska I.V. Phenolic compounds in Plants: biogenesis and functions // Ukrainskii Biokhimicheskii Zhurnal. - 2019. - Vol. 91. - No. 3. - P. 5-18.

16. Berezina E. V., Brilkina A. A., Veselov A. P. Content of phenolic compounds, ascorbic acid, and photosynthetic pigments in Vaccinium macrocarpon Ait. dependent on seasonal plant development stages and age (the example of introduction in Russia) // Scientia Horticulturae. - 2017. - Vol. 21814. - P. 139-146. DOI: 10.1016/j.scienta.2017.01.020

17. Liso R., Tullio M.C.D., Ciraci S. Localization of Ascorbic Acid, Ascorbic Acid Oxidase, and Glutathione in Roots of Cucurbita maxima L. // J. Exp. Botany. - 2004. - Vol. 55. - No. 408. - P. 2589-259.

18. Mizobutsi G.P., Finger F.L., Ribeiro R.A., Puschmann R., de Melo Neves L.L., da Mota W.F. Effect of pH and temperature on peroxidase and polyphenoloxidase activities of litchi pericarp. // Sci. Agric. Piracicaba, Braz. - 2010. - № 67(2). - Р. 213-217.

19. Zolfaghari R., Hosseini S.M., Korori S.A. Relationship between peroxidase and catalase with metabolism and environmental factors in Beech (Fagus orientalis Lipsky) in three different elevations. // International J. of Environmental Sciences. - 2010. - № 1(2). - Р. 243-252.


Review

For citations:


Tsandekova O.L., Kolmogorova E.Yu. The role of antioxidants in the mechanisms of adaptation of Poa Pratensis L. under the influence of wooden plants. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2021;(139):109-116. (In Russ.) https://doi.org/10.36305/0513-1634-2021-139-109-116

Views: 239


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0513-1634 (Print)