Preview

Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens

Advanced search

Biochemical features of morphoforms of Myrtus communis L. in the conditions of culture of the Southern Coast of the Crimea

https://doi.org/10.25684/0513-1634-2023-147-63-71

Abstract

Comparative phytochemical study of different morphoforms of myrtle with borderline indicators of the area of the leaf blade revealed biochemical variations of this species in the conditions of the Southern Coast of the Crimea. 'Yuzhnoberezhny' cv., with a leaf area of 3.75 ± 0.33 cm2, was characterized by maximum antioxidant activity (116 mg-eq GR/g cm), as well as a high content of myrtenyl acetate in the essential oil (33.74%) and low – α-pinene (4.82%). This myrtenyl acetate chemotype of oil is valuable for both pharmacology and perfumery. The maximum values for the accumulation of proline and essential oil, which are considered by us as a protective reaction of the plant from various types of stress, differ in the small-leaved form of myrtle (Sl = 0.50 ± 0.06 cm2) (1.45 and 1.77 times, respectively, compared with 'Yuzhnoberezhny' cv.); it is also characterized by the largest leaves (Sl = 5.54 ± 0.42 cm2), high yield (1.19 kg/m2) and plant growth strength, which allows this form to occupy a leading position in the collection of essential oil (3.01 g/ind.). The large-leaved form, as expected, differs greatly from other samples in the quality of essential oil: the chromatographic profile of this cineol chemotype was characterized by the dominance of eucalyptol (40.50%) and α-pinene (20.33%), in which myrtenyl acetate (0.35%) acts as a minor compound.

About the Authors

L. A. Logvinenko
Никитский ботанический сад – Национальный научный центр РАН
Russian Federation


O. M. Shevchuk
Никитский ботанический сад – Национальный научный центр РАН
Russian Federation


N. A. Golubkina
Федеральный научный центр овощеводства
Russian Federation


A. A. Korostylev
Федеральный научный центр овощеводства
Russian Federation


References

1. Алипур Г., Дашти С. и Хоссейнзаде Х. Обзор фармакологических эффектов Myrtus communis L. и его активных компонентов // Фитотерапевтические исследования, 2014. – № 28. – С.1125-1136.

2. База The Plant List, 2012.

3. Голубкина Н.А., Кекина Е.Г., Молчанова А.В., Антошкина М.С., Надежкин С.М., Солдатенко А.В. Антиоксиданты растений и методы их определения. – М. Инфра-М, 2020. – 181 с.

4. Голубкина Н.А., Папазян Т.Т. Селен в питании. Растения, животные, человек. – М.: Печатный город, 2006. – 254 с.

5. ГОСТ 34213-2017. Межгосударственный стандарт. Cырье эфиромасличное цветочно-травянистое. ФГУП «Стандартинформ». – [Электронный ресурс] – URL: www.gostinfo.ru info@gostinfo.ru

6. Дунаевская Е.В., Логвиненко Л.А. Содержание эссенциальных элементов в сырье Myrtus communis L. в основные фенофазы // Аграрный Вестник Урала. – 2018. – №5 (172). – С.20-26.

7. Логвиненко Л.А. Культура мирта (Myrtus communis L.) обыкновенного в условиях Южного берега Крыма // Аграрный Вестник Урала. – 2017. – № 9 (163). – С. 16-24

8. Логвиненко Л.А. Особенности биологии роста и развития многолетней и порослевой формы мирта обыкновенного (Myrtus communis L.) в условиях Южного берега Крыма // Аграрный Вестник Урала. – 2017. – № 11 (165). – С.13-19

9. Петретто Г.Л., Мальдини М., Аддис Р., Чесса М., Фоддай М., Рурк, Дж. П., & Пинторе Г. Различия в химическом составе и антиоксидантной активности эфирных масел между различными сортами Myrtus communis. Leucocarpa DC и var. Меланокарпа DC // Химия пищевых продуктов. – 2016. – № 197. – С. 124-131.

10. Почвы Никитского ботанического сада и мероприятия по их рациональному использованию. – Ялта, 1963. – 83 с.

11. Рахиммалек М., Мирзахани М., Пирбалути А.Г. Разнообразие эфирных масел среди 21 дикой популяции мирта (Myrtus communis L.), собранной из разных географических регионов Ирана. Технические культуры и продукты. – 2013. – № 51. – С. 328-333.

12. Ткачев А.В. Исследование летучих веществ растений. – Новосибирск: «Офсет», 2008. – 969 с.

13. Шевчук О.М., Исиков В.П., Логвиненко Л.А. Методологические и методические аспекты интродукции и селекции ароматических и лекарственных растений / под ред. Ю.В. Плугатаря. – Симферополь: ИТ «АРИАЛ», 2022. – 140 с.

14. Эфирные масла мирта обыкновенного: инсектицидная, антиоксидантная и противомикробная активность: обзор // Журнал исследований эфирных масел. – 2009. – № 31. – С. 487-545.

15. Ábrahám E., Hourton-Cabassa C.; Erdei L.; Szabados L. Methods for determination of proline in plants // Methods in Molecular Biology, 2010. – P. 639. DOI: 10.1007/978-1-60761-702-0_

16. Akin M., Aktumsek A., Nostro A. Antibacterial activity and composition of the essential oils of Eucalyptus camaldulensis Dehn. and Myrtus communis L. growing in Northern Cyprus // African journal of biotechnology. – 2010. – Vol. 9. – Р. 531-535.

17. Usai M., Marchetti M., Culeddu N., Mulas M. Chemical Composition of Myrtle (Myrtus communis L.) Berries Essential Oils as Observed in a Collection of Genotypes // Molecules. – 2018. – Vol. 23(10). – P. 2502 https://doi.org/10.3390/molecules23102502

18. Siracusa L., Napoli E., Tuttolomondo T., Licata M., La Bella S., Gennaro M. C., Ruberto G. Двухлетняя биоагрономическая и хемотаксономическая оценка ягод и листьев дикого сицилийского мирта (Myrtus communis L.) // Химия и биоразнообразие. – 2019. – Vol. 16.

19. Sumbul S., Ahmad M.A., Asif M. and Akhtar M. Myrtus communis L. // A review. Indian J. Na. Prod. Resour. – 2011. – Vol. 2. – P. 395-402.

20. Melito S., La Bella S., Martinelli F., Cammalleri I., Tuttolomondo T. Morphological, chemical, and genetic diversity of wild myrtle (Myrtus communis L.) populations in Sicily // Turkish Journal of Agriculture and Forestry. – 2016. – Vol. 40 (2). – Р. 240-261. – [Elektronnyy resurs] – URL: https://doi.org/10.3906/tar-1505-118

21. Migliore J., Baumel A., Juin M., Médail F. From Mediterranean shores to central Saharan mountains: Key phylogeographical insights from the genus Myrtus L. // Biogeogr. – 2012. – Vol. 39. – P. 942-956.

22. Ozek T., Demirci F., Başer K.H.C. Chemical composition of Turkish myrtle oil // Journal of Essential Oil Research. – 2000. – Vol. 12. – P. 541-544.

23. Ramadan M.F., Ayoub T.E.M., Rohn S. Opuntia spp.: Chemistry, bioactivity and industrial application. – Springer, 2021. – [Elektronnyy resurs] – URL: https://doi.org/10.1007/978

24. Farah A., Afifi A., Fechtal M., Chhen A., Satrani B., Talbi M., Chaouch A. Fractional distillation effect on the chemical composition of Moroccan myrtle (Myrtus communis L.) essential oils // Flavour and Fragrance Journal. – 2006. – Vol. 21. – P. 351-354.


Review

For citations:


Logvinenko L.A., Shevchuk O.M., Golubkina N.A., Korostylev A.A. Biochemical features of morphoforms of Myrtus communis L. in the conditions of culture of the Southern Coast of the Crimea. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2023;(147):63-71. (In Russ.) https://doi.org/10.25684/0513-1634-2023-147-63-71

Views: 133


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0513-1634 (Print)