Preview

Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens

Advanced search

Obtaining sorption material by chemical modification of almond shells

https://doi.org/10.25684/0513-1634-2023-148-62-68

Abstract

The problem of pollution of water spaces with heavy metals in Russia remains urgent with an increase in economic growth and production volumes at metallurgical enterprises. Plant agricultural waste can be used as sorbents for the extraction of heavy metal ions and oil products. The sorption properties of these materials are due to their chemical composition, namely the presence of lignin, cellulose and hemicellulose. Such vegetable waste includes almond shells, which remain in large quantities after processing almonds. Almond shell is a valuable biological resource and can be processed into a sorption material for wastewater treatment from heavy metal ions. This article discusses a method for obtaining sorption material from almond shells by chemical modification, and also determines its effectiveness in purifying a model solution containing copper ions.

About the Authors

A. D. Sevastyanova
ФГАОУ ВО «Санкт-Петербургский политехнический университет им. Петра Великого»
Russian Federation


Yu. A. Smyatskaya
ФГАОУ ВО «Санкт-Петербургский политехнический университет им. Петра Великого»
Russian Federation


S. Yu. Khokhlov
Никитский ботанический сад Национальный научный центр РАН
Russian Federation


Yu. G. Bazarnova
ФГАОУ ВО «Санкт-Петербургский политехнический университет им. Петра Великого»
Russian Federation


References

1. Анализ мирового рынка миндаля в 2017-2021 гг., прогноз на 2022-2026 гг. – [Электронный ресурс]. – URL: https://businesstat.ru/images/demo/almond_cis_demo_businesstat.pdf.

2. ГОСТ 24027.2-80 Сырье лекарственное растительное. Методы определения влажности, содержания золы, экстрактивных и дубильных веществ, эфирного масла. Лекарственное растительное сырье. Часть 2. Корни, плоды, сырье: Сб. ГОСТов. ‒ М.: ИПК Издательство стандартов, 1999. ‒ 127 с.

3. Мищенко В.Ф., Антюфеев В.В. Устойчивость сортов миндаля к отрицательной температуре воздуха в предгорном Крыму // Сборник научных трудов Государственного Никитского ботанического сада. – 2008. – Т. 130. – С. 144-152.

4. Фенольные соединения плодов и ядер Juglans regia L. и Amygdalus communis L. крымской селекции / Ю.Г. Базарнова, С.Ю. Хохлов, А.Д. Севастьянова, Д.А. Черникова // Бутлеровские сообщения. – 2022. – Т. 69, № 2. – С. 98105. DOI: 10.37952/ROI-jbc-01/22-69-2-98.

5. Чернобай И.Г. Миндаль в Крыму: биологические особенности и хозяйственное значение // Биология растений и садоводство: теория, инновации. – 2010. – № 132. – С. 196-202.

6. Du C., Yang H., Wu Z., Ge X., Cravotto G., Ye B.-C., Kaleem I. Microwave-assisted preparation of almond shell-based activated carbon for methylene blue adsorption // Green Processing and Synthesis. – 2016. – Vol. 5. – № 4. – P. 395-406.

7. Garcia-Perez P., Xiao J., Munekata P.E.S., Lorenzo J.M., Barba F.J., Rajoka M.S.R., Barros L., MascolotiSprea R., Amaral J.S., Prieto M.A., Simal-Gandara J. Revalorization of Almond By-Products for the Design of Novel Functional Foods: An Updated Review // Foods. – 2021. – Vol. 10, № 8. – P. 1823.

8. Li X., Liu Y., Hao J., Wang W. Study of Almond Shell Characteristics // Materials. – 2018. – Vol. 11. – № 9.

9. Mehrasbi M., Farahmandkia Z., Taghibeigloo B., Taromi A. Adsorption of Lead and Cadmium from Aqueous Solution by Using Almond Shells // Water, Air, and Soil Pollution. – 2009. – Vol. 199. – P. 343-351.

10. NUTS & DRIED FRUITS STATISTICAL YEARBOOK 2019-2020. – [Electronic resource].– URL: https://inc.nutfruit.org/publications.

11. Omri A., Benzina M. Almond shell activated carbon: adsorbent and catalytic support in the phenol degradation // Environ Monit Assess. – 2014. – Vol. 186. – P. 38753890. – [Electronic resource]. – URL: https://doi.org/10.1007/s10661-014-3664-2.

12. Quiles-Carrillo L., Montanes N., Sammon C., Balart R., Torres-Giner S. Compatibilization of highly sustainable polylactide/almond shell flour composites by reactive extrusion with maleinized linseed oil // Industrial Crops and Products. – 2018. – Vol. 111. – P. 878-888. – [Electronic resource].– URL: https://doi.org/10.3390/ma11091782


Review

For citations:


Sevastyanova A.D., Smyatskaya Yu.A., Khokhlov S.Yu., Bazarnova Yu.G. Obtaining sorption material by chemical modification of almond shells. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2023;(148):62-68. (In Russ.) https://doi.org/10.25684/0513-1634-2023-148-62-68

Views: 144


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0513-1634 (Print)