The content of phenolic compounds in apricot leaves in the conditions of Mountainous Dagestan
https://doi.org/10.25684/0513-1634-2023-148-167-172
Abstract
The results of a phytochemical study of some biologically active substances (BAS) in the leaves of common apricot Prunus armeniaca L. (Rosaceae) specimens grown under equal conditions at the Tsudakhar experimental base of the Mountain Botanical Garden are presented. The maximum content of flavonoids was found in the leaves of the cultivar 'Aysberg' – 5.94%, and the cultivars 'Faraon' – 5.56% and 'Saratovskiyrubin' – 5.23%, as well as the Dagestan cultivar 'Khekobarsh' – 5.41%. The highest content of anthocyanins in the leaves is observed in the cultivar of Moscow selection 'Alesha' – 1.16%, as well as in the leaves of Dagestan cultivars – 'Khonobakh' (1.14%) and 'Khekobarsh' (1.07%).
About the Authors
R. M. OsmanovRussian Federation
A. N. Alibegova
Russian Federation
References
1. Витковский В.Л. Плодовые растения мира. – СПб.: Изд-во «Лань», 2003. – 592 с.
2. Еремин Г.В., Гасанова Т.А. Изучение жаростойкости и засухоустойчивости сортов // В кн.: Программа и методика селекции плодовых, ягодных и орехоплодных культур / под ред. Е.Н. Седова и Т.П. Огольцовой. – Орел: ВНИИСПК, 1999. – С. 80-85.
3. Карапетян Т.Д., Мирзоян В.С., Анисян Р.М. Некоторые аспекты фитохимического исследования листьев абрикоса Armeniaca vulgaris L. (Rosacea) // Вестник фармации. – 2014. – № 2 (64). – С. 14-19.
4. Каталог растений Горного ботанического сада / под ред. З.М. Асадулаева, Р.А. Муртазалиева, З.А. Гусейновой. – Махачкала: АЛЕФ, 2018. – 84 с.
5. Кисличенко В.С., Упыр Л.В., Пузак О.А. Анализ липофильных фракций листьев и веток Armeniaca vulgaris // Химия природных соединений. – 2007. – № 6. – С. 571.
6. Купчак Т.В., Николаева Л.А., Шимолина Л.Л. Количественное определение антоцианов в надземной части гибридной формы Zea mays L. // Растительные ресурсы. – 1995. – № 3. – С. 105-111.
7. Лавренов В.К., Лавренова Г.В. Энциклопедия лекарственных растений народной медицины. – СПб.: Издательский Дом «Нева». – 2003. – 272 с.
8. Ладыгина Е.Я., Сафронич Л.Н., Отряшенкова В.Э., Баландина И.А., Гринкевич Н.И., Сорокина А.А., Сокольский И.Н., Глызнн В.И., Молодожникова Л.М., Митин Ю.С., Самылина И.А., Ермакова В.А. Химический анализ лекарственных растений / под ред. Н.И. Гринкевич, Л.Н. Сафронич. – М.: Высшая школа, 1983. – 176 с.
9. Ломакин Э.Н., Денисов В.П. Классификатор рода Armeniaca Scop. (абрикос). – Л.: Всесоюзный НИИ растениеводства имени Н.И. Вавилова, 1993. – 35 с.
10. Макаренко О.А., Левицкий А.П. Физиологические функции флавоноидов в растениях // Физиология и биохимия культурных растений. – 2013. – Т. 45, № 2. – С. 100-111.
11. Пилькевич Р.А., Палий И.Н., Палий А.Е. Физиолого-биохимические особенности засухоустойчивости абрикоса // Биология растений и садоводство: теория, инновации. – 2022. – № 1(162). – С. 39-52.
12. Полонская А.К., Ежов В.Н., Корнильев Г.В., Гребенникова О.А. Биологически активные вещества листьев некоторых плодовых культур в связи с перспективой их использования в пищевых продуктах // Ученые записки Таврического национального университета имени В.И. Вернадского. Серия: Биология, химия. – 2007. – Т. 20(59), № 3. – С. 122-127.
13. Akin E.B., Karabulut I., Topcu A. Some compositional properties of main Malatya apricot (Prunus armeniaca L.) varieties // Food Chemistry. – 2008. – Vol. 107. – P. 939-948.
14. Yeung H.-C. Handbook of Chinese Herbs and Formulas. Institute of Chinese Medicine. – Los Angeles, 1985. – P. 2-6.
15. Yilmaz U., Selim E., Ismet Y., Serkan B. Scholars Research Library Variation of Composition of Phenolic Compounds in the Apricot (Prunus armeniaca L.) Leaves by Seasons // Journal of Natural Product and Plant Resources. – 2018. – Vol. 8(1). – P. 32-38.
Review
For citations:
Osmanov R.M., Alibegova A.N. The content of phenolic compounds in apricot leaves in the conditions of Mountainous Dagestan. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2023;(148):167-172. (In Russ.) https://doi.org/10.25684/0513-1634-2023-148-167-172