Preview

Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens

Advanced search

Epiphytic microorganisms of plants of the Astrakhan region and assessment of their phytopathogenic properties

https://doi.org/10.25684/0513-1634-2024-150-50-57

Abstract

In  order  to  study  cultural,  morphological  and  phytopathogenic  properties,  isolates  of  epiphytic microorganisms were isolated from plants of the Astrakhan region with obvious signs of bacterial damage. In the course of experimental studies, 52 isolates were isolated into pure cultures. The isolates revealed the presence of such pathogenicity factors as macerating activity in relation to the tissues of potato tubers, root crops of carrots and beets, necrotic activity in relation to seedlings of white-fruited squash and phytotoxic activity in relation to white  mustard  seeds.  It  was  revealed  that  25  isolates  have  hydrolytic  activity  in  relation  to  plant  tissues  of potatoes,  carrots  and  beets:  13 - high,  12  medium.  10  isolates  are  able  to  cause  extensive  necrotic  lesions  of squash  seedlings.  Two  isolates  have  a  complex  phytotoxic  effect  on  the  germination  of  mustard  seeds  and morphometric  parameters  of  seedlings.  All  25  isolates  with  hydrolytic  activity  were  selected  for  subsequent identification.  And  FP17  and  FP18  isolates,  which  have  all  pathogenicity  factors,  can  be  recommended  for testing agrochemical and biological plant protection products.

About the Authors

A. R. Galperina
Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования «Астраханский государственный технический университет»
Russian Federation


A. N. Parhomenko
Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования «Астраханский государственный технический университет»
Russian Federation


O. B. Soprunova
Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования «Астраханский государственный технический университет»
Russian Federation


References

1. Байрамбеков Ш.Б., Валеева З.Б., Дубровин Н.К., Полякова Е.В., Корнева О.Г. Научно обоснованные аргументы для фитосанитарной оптимизации орошаемых агроценозов овощебахчевых культур // Теоретические и прикладные проблемы агропромышленного комплекса. – 2012. – № 4(13). – С. 16-18.

2. Байрамбеков Ш.Б., Валеева З.Б. Совершенствование элементов технологий возделывания сельскохозяйственных культур в орошаемых условиях Нижнего Поволжья. – Астрахань: Издатель: Сорокин Роман Васильевич, 2015. – С. 101-106.

3. Нещадим Н.Н. Технология аграрного производства: методические рекомендации. – Краснодар: КубГАУ, 2019. – 82 с.

4. Желдакова Р.А. Фитопатогенные микроорганизмы: Учеб. - метод. комплекс для студентов биол. фак. спец. 31.01.01 «Биология». – Мн.: БГУ, 2006. – 116 с.

5. Хабибуллина А.Р. Выделение и характеристика бактериальной культуры для биологического контроля заболевания растений // Вестник технологического университета. – 2017. – Т.20, № 13. – С. 140-146.

6. Нетрусов А.И. Практикум по микробиологии: учебное пособие для студ. высш. учеб. зав. / под ред. А.И. Нетрусова. – М.: АСАДЕМИА, 2005. – 604 c.

7. Воронина М.В. Фитопатогенные бактерии рода Agrobacterium: генетическое разнообразие, диагностика, меры защиты. дис…канд. биол. наук. – М., 2018. – 180 c.

8. Зенова Г.М. Практикум по биологии почв: учеб. Пособие. – М.: Изд–во МГУ, 2002. – 120 с.

9. Adioumani A.E., Kakou-Ngazoa S., Trebissou J.N.D., Martin T., Addablah A., Koudou A., Kouassi K.S., Sina K. M., Coulibaly N., Aoussi S., Dosso M. Isolation and identification of phytopathogenic bacteria in vegetable crops in West Africa (Côte D’ivoire) // African Journal of Microbiology Research. – Vol. 16. – N. 4. – p. 167-177. DOI: 10.5897/AJMR2021.9610

10. Jan van der Wolf J., De Boer S. Phytopathogenic bacteria // Principles of Plant-Microbe Interactions. – 2015. – P. 65-77. DOI:10.1007/978-3-319-08575-3_9

11. Strange R.N., Scott P.R. Plant disease: a threat to global food security // Annual Review of Phytopathology. – Vol. 43. – P. 83-116. DOI: 10.1146/annurev.phyto.43.113004.133839

12. Kannan V., Bastas K., Devi R. Scientific and economic impact of plant pathogenic bacteria // Sustainable Approaches to Controlling Plant Pathogenic Bacteria. – Boca Raton, FL: CRCPress., 2015. – P. 369-392. DOI: 10.1201/b18892-21


Review

For citations:


Galperina A.R., Parhomenko A.N., Soprunova O.B. Epiphytic microorganisms of plants of the Astrakhan region and assessment of their phytopathogenic properties. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2024;(150):50-57. (In Russ.) https://doi.org/10.25684/0513-1634-2024-150-50-57

Views: 153


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0513-1634 (Print)