Preview

Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens

Advanced search

Lipid profile and elemental composition of canned olives

https://doi.org/10.25684/0513-1634-2024-150-126-135

Abstract

The study of the lipid profile and identification of micro- and macroelements in the fruits of food crops grown  in  different  natural  and  climatic conditions  is  relevant  for  understanding  the  mechanism  of  influence  of their  processed  products  on  the  functioning  of  human  life  systems,  as  well  as  for  searching  for  potential biologically  active  compounds  as  markers  of  molecular  identity,  allowing  determine  the  characteristic  varietal profile  in  terms  of  the  authenticity  and  quality  of  the  fruit;  finally,  with  the  aim  of  determining  the  optimal variety  for specific technical  and pharmacological tasks. This report provides an assessment of the lipid profile and elemental composition of canned fruits of four olive varieties from the collection of the Nikitsky Botanical Garden (South Coast of Crimea). Determination of the presence of lipid fractions was carried out using thin layer chromatography;  the  level of  elements  was  identified  using  a  flame  photometer  using  the  evaporation  method. The results of the study showed that fatty oils from canned olive fruits of the studied varieties are stable due to the  low  peroxide  value  and  have  a  similar  density,  close  to  standard  values  (0.91–0.92  g/ml),  which  indicates their high quality. The lipid profile of oils is  mainly represented by triglycerides.  A  high content of potassium, magnesium, calcium and iron was revealed in the studied olive fruits.

About the Authors

A. V. Pashtetskaia
Никитский ботанический сад – Национальный научный центр РАН
Russian Federation


L. I. Butenko
Пятигорский медико-фармацевтический институт-филиал ФГБОУ ВО ВолгГМУ Минздрава России
Russian Federation


O. M. Shevchuk
Никитский ботанический сад – Национальный научный центр РАН
Russian Federation


L. V. Ligai
Пятигорский медико-фармацевтический институт-филиал ФГБОУ ВО ВолгГМУ Минздрава России
Russian Federation


N. N. Bakova
Никитский ботанический сад – Национальный научный центр РАН
Russian Federation


I. I. Egipko
Пятигорский медико-фармацевтический институт-филиал ФГБОУ ВО ВолгГМУ Минздрава России
Russian Federation


References

1. Атлас сортов плодовых культур коллекции Никитского ботанического сада / под общ. ред. чл.-корр. РАН Ю. В. Плугатаря. – Симферополь: ИТ "АРИАЛ". – 2018. – 400 с.

2. ГОСТ 29033-91 Зерно и продукты его переработки. Метод определения жира. − М.: Издатесльство стандартов. − 1992.

3. ГОСТ 26593-85 Масла растительные. Метод измерения перекисного числа. − М.: Стандартинформ. – 2008.

4. Итоги сортоизучения восточной хурмы и маслины на Южном берегу Крыма // Труды Государственного Никитского ботанического сада. − 1970. – Том. XLVII. – Харьков. – 138 с.

5. Лобаева Т.А. Тонкослойная хроматография липидов, входящих в состав фитопрепаратов на основе жирных растительных масел // Вестник Российского университета дружбы народов. Серия: Медицина. – 2013. – № 4. – С. 20-23.

6. ОФС.1.2.2.2.0013.15. «Зола общая» // Государственная фармакопея Российской федерации. − М.: ФЭМБ. − 2015. – XIII. − Т. 1.

7. ОФС.1.5.2.0002.15 «Масла жирные растительные» // Государственная фармакопея Российской федерации. − М.: ФЭМБ. – XIII. – 2015. − Т.2. − 1004 с.

8. Рудаков О.Б. Развитие метода интерпретации хроматограмм при идентификации растительных масел // Химия растительного сырья. − 2001− №4. − С. 77-82.

9. Шишкина Е.Л., Чернобай И.Г. Изучение содержания БАВ в плодах субтропических культур зизифуса и фейхоа (Ziziphus jujuba Mill. And Feijoa sellowiana Berg) // Плодоводство и ягодоводство России. – 2018. – Т. 54. – С. 132-138. DOI: 10.31676/2073-4948-2018-54-132-138.

10. Шолохова В.А. Каталог перспективных сортов и форм маслины коллекции Государственного Никитского ботанического сада. – Ялта. −1973. − 35 с.

11. Шолохова В.А. Методические указания по оценке товарных качеств плодов маслины и способам их переработки. – ГНБС: Ялта. – 1976. – 21 с.

12. Паштецкая А.В., Бакова Н.Н., Пехова О.А., Данилова И.Л., Карпова А.Н. Оценка качества продуктов переработки плодов Olea europaea L., произрастающей в условиях Южного берега Крыма // Бюллетень Государственного Никитского ботанического сада. – 2023. – № 147. – С. 72-82. DOI: 10.25684/0513-1634-2023-147-72-82.

13. ТР ТС 024/2011 Технический регламент Таможенного союза "О безопасности пищевой продукции" (с изменениями на 23 апреля 2015 года) – Официальный сайт Комиссии таможенного союза – 2011. – [Электронный ресурс] – URL: www.tsouz.ru.

14. Angerosa F., Campestre C., Giansante L. Analysis and authentication. In Olive Oil: Chemistry and Technology // AOCS Press: Champaign, IL. – USA. – 2006. – P. 113-172

15. Bianchi G. Lipids and phenols in table olives// European Journal of Lipid Science and Technology. – 2003. – Vol. 105. – Iss. 5. – P. 229-242

16. Boskou D., Camposeo S., Clodoveo M. L. Table olives as sources of bioactive compounds // Chapter 8 In book: Olive and olive oil bioactive constituents. – Italy: AOCS press. – 2015. – P. 217-259.

17. Boskou D. Table olives: A vehicle for the delivery of bioactive compounds // Journal Experimental Food Chemistry. – 2017 – Vol.3. – P. 123

18. Faouzi Sakouhi, Christelle Absalon, Guido Flamini, Pier Luigi Cioni, Habib Kallel, Sadok Boukhchina Lipid components of olive oil from Tunisian Cv. Sayali: Characterization and authenticity // Comptes Rendus Biologies. – 2010 – Vol. 333. – Issue 9. – P. 642-648. DOI: https://doi.org/10.1016/j.crvi.2010.05.001.

19. Ghanbari R., Anwar F., Alkharfy K.M., Gilani A.-H.; Saari N. Valuable nutrients and functional bioactives in different parts of olive (Olea europaea L.) – a review. // International Journal of Molecular Sciences. – 2012. – Vol. 13(3). – P. 3291-3340. DOI: https://doi.org/10.3390/ijms13033291

20. Hussain J., Ali L., Khan A., Mabood F., Gillani S., Al-Harrasi A. Nutritional assessment and mineral composition of some selected edible vegetables // Eur J Med Plants. – 2014. – Vol.4. – P. 444-457

21. Lanza B. Nutritional and Sensory Quality of Table Olives // Chapter 16 In book: Muzzalupo, I. editor. Olive Germplasm – The Olive Cultivation, Table Olive and Olive Oil Industry in Italy. – London: IntechOpen. – 2012. – P. 343-372

22. López-López A., Montaño A., Garrido-Fernández A. Nutrient profiles of commercial table olives: fatty acids, sterols, and fatty alcohols // Chapter 75 In book: Olives and Olive Oil in Health and Disease Prevention. – San Diego: Academic Press. – 2010. – P. 715-724

23. Maathuis F.J. Physiological functions of mineral macronutrients // CurrOpin Plant Biol. – 2009. – Vol. 12. – P. 250-258

24. Martinez-Ballesta M. C., Dominguez-Perles R., Moreno D.A., Muries B., Alcaraz-Lopez C., Bastias E., Garcia-Viguera C., Carvajal M. J. Minerals in plant food: effect of agricultural practices and role in human health. Rev Agron Sustain Dev. – 2010. – Vol. 30. – P. 295-309

25. Mendes P. A. F., da Silva Malheiro R. M. Caracterização da fração fenólica e atividade biológica de azeitonas de mesa ao natural produzidas na região de Trás-os-Montes // dis.– Instituto Politecnico de Braganca. – Portugal. – 2012. – 97 p.

26. Pinto E., Almeida A. A., Aguiar A. A., Ferreira I. M. Comparison between the mineral profile and nitrate content of microgreens and mature lettuces // J Food Compos Anal. – 2015. – Vol. 37. – P. 38-43

27. Santos I.F., Santos A.M., Barbosa U.A., Lima J.S., Santos D.C., Matos G.D. Multivariate analysis of the mineral content of raw and cooked okra (Abelmoschus esculentus L.) // Microchem J. – 2013. – Vol. 110. – P. 439-443

28. Rocha J., Borges N., Pinho O. Table olives and health: a review. // Journal of Nutritional Science. – 2020. – Vol. 9. – Issue 57. – P. 1-16. DOI:10.1017/jns.2020.50

29. Scherz H., Kirchhoff E. Trace elements in foods: zinc contents of raw foods—a comparison of data originating from different geographical regions of the world // Food Compos Anal. – 2006. – Vol. 19. – P. 420-433

30. White P.J., Broadley M.R. Biofortification of crops with seven mineral elements often lacking in human diets–iron, zinc, copper, calcium, magnesium, selenium and iodine // New Phytol. – 2009. – Vol. 182. – P. 49-84


Review

For citations:


Pashtetskaia A.V., Butenko L.I., Shevchuk O.M., Ligai L.V., Bakova N.N., Egipko I.I. Lipid profile and elemental composition of canned olives. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2024;(150):126-135. (In Russ.) https://doi.org/10.25684/0513-1634-2024-150-126-135

Views: 136


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0513-1634 (Print)