Lipid profile and elemental composition of canned olives
https://doi.org/10.25684/0513-1634-2024-150-126-135
Abstract
The study of the lipid profile and identification of micro- and macroelements in the fruits of food crops grown in different natural and climatic conditions is relevant for understanding the mechanism of influence of their processed products on the functioning of human life systems, as well as for searching for potential biologically active compounds as markers of molecular identity, allowing determine the characteristic varietal profile in terms of the authenticity and quality of the fruit; finally, with the aim of determining the optimal variety for specific technical and pharmacological tasks. This report provides an assessment of the lipid profile and elemental composition of canned fruits of four olive varieties from the collection of the Nikitsky Botanical Garden (South Coast of Crimea). Determination of the presence of lipid fractions was carried out using thin layer chromatography; the level of elements was identified using a flame photometer using the evaporation method. The results of the study showed that fatty oils from canned olive fruits of the studied varieties are stable due to the low peroxide value and have a similar density, close to standard values (0.91–0.92 g/ml), which indicates their high quality. The lipid profile of oils is mainly represented by triglycerides. A high content of potassium, magnesium, calcium and iron was revealed in the studied olive fruits.
About the Authors
A. V. PashtetskaiaRussian Federation
L. I. Butenko
Russian Federation
O. M. Shevchuk
Russian Federation
L. V. Ligai
Russian Federation
N. N. Bakova
Russian Federation
I. I. Egipko
Russian Federation
References
1. Атлас сортов плодовых культур коллекции Никитского ботанического сада / под общ. ред. чл.-корр. РАН Ю. В. Плугатаря. – Симферополь: ИТ "АРИАЛ". – 2018. – 400 с.
2. ГОСТ 29033-91 Зерно и продукты его переработки. Метод определения жира. − М.: Издатесльство стандартов. − 1992.
3. ГОСТ 26593-85 Масла растительные. Метод измерения перекисного числа. − М.: Стандартинформ. – 2008.
4. Итоги сортоизучения восточной хурмы и маслины на Южном берегу Крыма // Труды Государственного Никитского ботанического сада. − 1970. – Том. XLVII. – Харьков. – 138 с.
5. Лобаева Т.А. Тонкослойная хроматография липидов, входящих в состав фитопрепаратов на основе жирных растительных масел // Вестник Российского университета дружбы народов. Серия: Медицина. – 2013. – № 4. – С. 20-23.
6. ОФС.1.2.2.2.0013.15. «Зола общая» // Государственная фармакопея Российской федерации. − М.: ФЭМБ. − 2015. – XIII. − Т. 1.
7. ОФС.1.5.2.0002.15 «Масла жирные растительные» // Государственная фармакопея Российской федерации. − М.: ФЭМБ. – XIII. – 2015. − Т.2. − 1004 с.
8. Рудаков О.Б. Развитие метода интерпретации хроматограмм при идентификации растительных масел // Химия растительного сырья. − 2001− №4. − С. 77-82.
9. Шишкина Е.Л., Чернобай И.Г. Изучение содержания БАВ в плодах субтропических культур зизифуса и фейхоа (Ziziphus jujuba Mill. And Feijoa sellowiana Berg) // Плодоводство и ягодоводство России. – 2018. – Т. 54. – С. 132-138. DOI: 10.31676/2073-4948-2018-54-132-138.
10. Шолохова В.А. Каталог перспективных сортов и форм маслины коллекции Государственного Никитского ботанического сада. – Ялта. −1973. − 35 с.
11. Шолохова В.А. Методические указания по оценке товарных качеств плодов маслины и способам их переработки. – ГНБС: Ялта. – 1976. – 21 с.
12. Паштецкая А.В., Бакова Н.Н., Пехова О.А., Данилова И.Л., Карпова А.Н. Оценка качества продуктов переработки плодов Olea europaea L., произрастающей в условиях Южного берега Крыма // Бюллетень Государственного Никитского ботанического сада. – 2023. – № 147. – С. 72-82. DOI: 10.25684/0513-1634-2023-147-72-82.
13. ТР ТС 024/2011 Технический регламент Таможенного союза "О безопасности пищевой продукции" (с изменениями на 23 апреля 2015 года) – Официальный сайт Комиссии таможенного союза – 2011. – [Электронный ресурс] – URL: www.tsouz.ru.
14. Angerosa F., Campestre C., Giansante L. Analysis and authentication. In Olive Oil: Chemistry and Technology // AOCS Press: Champaign, IL. – USA. – 2006. – P. 113-172
15. Bianchi G. Lipids and phenols in table olives// European Journal of Lipid Science and Technology. – 2003. – Vol. 105. – Iss. 5. – P. 229-242
16. Boskou D., Camposeo S., Clodoveo M. L. Table olives as sources of bioactive compounds // Chapter 8 In book: Olive and olive oil bioactive constituents. – Italy: AOCS press. – 2015. – P. 217-259.
17. Boskou D. Table olives: A vehicle for the delivery of bioactive compounds // Journal Experimental Food Chemistry. – 2017 – Vol.3. – P. 123
18. Faouzi Sakouhi, Christelle Absalon, Guido Flamini, Pier Luigi Cioni, Habib Kallel, Sadok Boukhchina Lipid components of olive oil from Tunisian Cv. Sayali: Characterization and authenticity // Comptes Rendus Biologies. – 2010 – Vol. 333. – Issue 9. – P. 642-648. DOI: https://doi.org/10.1016/j.crvi.2010.05.001.
19. Ghanbari R., Anwar F., Alkharfy K.M., Gilani A.-H.; Saari N. Valuable nutrients and functional bioactives in different parts of olive (Olea europaea L.) – a review. // International Journal of Molecular Sciences. – 2012. – Vol. 13(3). – P. 3291-3340. DOI: https://doi.org/10.3390/ijms13033291
20. Hussain J., Ali L., Khan A., Mabood F., Gillani S., Al-Harrasi A. Nutritional assessment and mineral composition of some selected edible vegetables // Eur J Med Plants. – 2014. – Vol.4. – P. 444-457
21. Lanza B. Nutritional and Sensory Quality of Table Olives // Chapter 16 In book: Muzzalupo, I. editor. Olive Germplasm – The Olive Cultivation, Table Olive and Olive Oil Industry in Italy. – London: IntechOpen. – 2012. – P. 343-372
22. López-López A., Montaño A., Garrido-Fernández A. Nutrient profiles of commercial table olives: fatty acids, sterols, and fatty alcohols // Chapter 75 In book: Olives and Olive Oil in Health and Disease Prevention. – San Diego: Academic Press. – 2010. – P. 715-724
23. Maathuis F.J. Physiological functions of mineral macronutrients // CurrOpin Plant Biol. – 2009. – Vol. 12. – P. 250-258
24. Martinez-Ballesta M. C., Dominguez-Perles R., Moreno D.A., Muries B., Alcaraz-Lopez C., Bastias E., Garcia-Viguera C., Carvajal M. J. Minerals in plant food: effect of agricultural practices and role in human health. Rev Agron Sustain Dev. – 2010. – Vol. 30. – P. 295-309
25. Mendes P. A. F., da Silva Malheiro R. M. Caracterização da fração fenólica e atividade biológica de azeitonas de mesa ao natural produzidas na região de Trás-os-Montes // dis.– Instituto Politecnico de Braganca. – Portugal. – 2012. – 97 p.
26. Pinto E., Almeida A. A., Aguiar A. A., Ferreira I. M. Comparison between the mineral profile and nitrate content of microgreens and mature lettuces // J Food Compos Anal. – 2015. – Vol. 37. – P. 38-43
27. Santos I.F., Santos A.M., Barbosa U.A., Lima J.S., Santos D.C., Matos G.D. Multivariate analysis of the mineral content of raw and cooked okra (Abelmoschus esculentus L.) // Microchem J. – 2013. – Vol. 110. – P. 439-443
28. Rocha J., Borges N., Pinho O. Table olives and health: a review. // Journal of Nutritional Science. – 2020. – Vol. 9. – Issue 57. – P. 1-16. DOI:10.1017/jns.2020.50
29. Scherz H., Kirchhoff E. Trace elements in foods: zinc contents of raw foods—a comparison of data originating from different geographical regions of the world // Food Compos Anal. – 2006. – Vol. 19. – P. 420-433
30. White P.J., Broadley M.R. Biofortification of crops with seven mineral elements often lacking in human diets–iron, zinc, copper, calcium, magnesium, selenium and iodine // New Phytol. – 2009. – Vol. 182. – P. 49-84
Review
For citations:
Pashtetskaia A.V., Butenko L.I., Shevchuk O.M., Ligai L.V., Bakova N.N., Egipko I.I. Lipid profile and elemental composition of canned olives. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2024;(150):126-135. (In Russ.) https://doi.org/10.25684/0513-1634-2024-150-126-135