Preview

Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens

Advanced search

Searching for new plant sources rosemary acid

https://doi.org/10.25684/0513-1634-2024-150-136-145

Abstract

The  content  of  rosmarinic  acid,  a  biologically  active  compound  with  high  anti-inflammatory, antioxidant, antiviral and antitumor effects,  was studied in  11 species and varieties of  spicy-aromatic, essential oil  and  medicinal  plants  of  the  families Lamiaceae, Asteraceae, Verbenaceae from  the  collection  of  the  Nikita Botanical Garden, located on the southern coast of Crimea in subtropical climate zone of the Mediterranean type. It has been established that in ethanol extracts from raw materials of the studied species and varieties, the amount of phenolic compounds ranges from 1447 (Aloysia citrodora Palau) to 2734 mg/100 g (Melissa officinalis L. cv. ʹAromatnaya Tavridyʹ); The high content of phenolic substances is characteristic of plant raw materials of the varieties ʹNew Horizonʹ and ʹAmethystʹ Rosmarinus officinallis L. (2724 and 2550 mg/100 g, respectively). The HPLC  method  has  established  that  in  raw  materials  collected  during  the  mass  flowering  phase  of  plants,  the content of rosmarinic acid ranges from 116 mg/100 g (Perilla frutescens var. nankiensis (Lour.) Britton) to 1540 mg/g (Rosmarinus officinalis cv. ′New Horizon′). Mellisa officinalis cv. ʹAromatnaya Tavridyʹ and P. frutescents (L.) Britton (801 mg/100 g) are also characterized by a high content of rosmarinic acid (1511 mg/100 g), which allows us to classify them as promising sources of rosmarinic acid.

About the Authors

O. M. Shevchuk
Никитский ботанический сад – Национальный научный центр; Севастопольский государственный университет
Russian Federation


Y. O. Velyaev
Севастопольский государственный университет
Russian Federation


I. N. Paliy
Никитский ботанический сад – Национальный научный центр
Russian Federation


A. V. Pashtetskaia
Никитский ботанический сад – Национальный научный центр
Russian Federation


D. K. Soldatov
Севастопольский государственный университет
Russian Federation


V. D. Konobeev
Севастопольский государственный университет
Russian Federation


References

1. Азарова В.М. Брюханов Я.Ф. Зверев О.В. Фармакологическая активность розмариновой кислоты // Вопросы биологической, медицинской и фармацевтической химии. – 2010. – № 6. – С. 28-33.

2. Алексеева Л.И., Болотник Е.В. Розмариновая кислота и антиоксидантная активность Prunella grandiflora и Prunella vulgaris (Lamiaceae) // Растительный мир азиатской России: Вестник Центрального Сибирского ботанического сада СО РАН. – 2013. – № 1(11). – С. 121-125.

3. Бадекова К.Ж., Левая Я.К., Атажанова Г.А., Жолдасбаев М.Е. Биологические свойства розмариновой кислоты // Фармация Казахстана. – 2020. – №7-8 (228-229). – С. 29-34.

4. Бакова Н.Н., Марко Н.В., Феськов С.А. Возможности применения сорта майорана селекции Никитского ботанического сада для изготовления пищевых продуктов // Труды Кубанского государственного аграрного университета. – 2018. – № 72. – С. 47-53. DOI:10.21515/1999-1703-72-47-53

5. Бакова Н.Н., Шевчук О.М., Логвиненко Л.А., Тимашева Л.А. К вопросу о стандартизации сырья эстрагона // Овощи России. – 2019. – № 2(46). – С. 58-62. DOI:10.18619/2072-9146-2019-2-58-62

6. Буданцев А.Л., Лесиовская Е.Е. Розмариновая кислота: источники и биологическая активность // Растительные ресурсы. – 2012. – Т.48. – Вып. 3. – С. 453-468.

7. Буданцев А.Л., Шаварда А.Л., Медведева Н.А. Содержание розмариновой кислоты в листьях некоторых видов семейств Lamiaceae и Boraginaceae // Растительные ресурсы. – 2015. – Т. 51. – № 1. – С. 105-116.

8. Головкин Б.Н., Руденская Р.Н., Трофимова И.А., Шретер А.И. Биологически активные вещества растительного происхождения: в 2 т. – М.: Наука, 2001. – Т. I, II. – 764 с.

9. Гребенникова О.А., Палий А.Е., Логвиненко Л.А. Биологически активные вещества мелиссы лекарственной // Ученые записки Таврического национального университета им. В. И. Вернадского. Серия «Биология, химия». – 2013. – Том 26 (65). – № 1. – С. 43-50.

10. Климович А.А., Попов А.М., Кривошапко О.Н. Сравнительная оценка действия алкалоида триптантрина, розмариновой кислоты и доксорубицина на редокс-статус опухолевых и иммунных клеток // Биофизика. – 2017. – Т. 62. – № 4. – С. 722-729.

11. Корнильев Г.В., Палий А.Е., Работягов В.Д. Летучие вещества майорана садового 'Прекрасный' селекции Никитского ботанического сада // Вопросы науки. – 2015. – Т. 2. – С. 32-35.

12. Марко Н.В., Логвиненко Л.А., Шевчук О.М., Феськов С.А. Аннотированный каталог ароматических и лекарственных растений коллекции Никитского ботанического сада. –Симферополь: ИТ «Ариал». – 2018. – 176 с.

13. Методы технохимического контроля в виноделии / под ред. В.Г. Гержиковой. – Симферополь, 2002. – 260 с.

14. Милевская В.В., Темердашев З.А., Бутыльская Т.С., Киселева Н.В. Определение фенольных соединений в лекарственных растениях семейства яснотковых // Журнал аналитической химии. – 2017. – Том 72. – № 3. – С. 273-279

15. Никитина А.С., Никитина Н.В., Гарсия Е.Р., Шамилов А.А. Изучение фенольных соединений травы периллы кустарниковой Perilla frutescens // «Разработка, исследование и маркетинг новой фармацевтической продукции: сборник научных трудов. – Пятигорск: РИА-КМВ, 2018. – Вып. 73. – С. 109-113.

16. Палий А.Е., Работягов В.Д., Ежов В.Н. Терпеновые и фенольные соединения пряно-ароматических растений коллекции Никитского ботанического сада – Национального научного центра: Справочное пособие. – Ялта. – 2014. – 128 с.

17. Палий А.Е., Меликов Ф.М., Гребенникова О.А., Работягов В.Д. Розмариновая кислота и ее сырьевые источники в Крыму // Фармация и фармакология. – 2015. – № 2 (9). – С. 7-12.

18. Петрова Н.В., Медведева Н.А., Буданцев А.Л., Шаварда А.Л. Содержание кофейной, розмариновой и хлорогеновой кислот в листьях некоторых видов семейства Бурачниковые (Boraginaceae) // Химия растительного сырья. – 2015. – №1 – С. 211-215.

19. Плугатарь Ю.В., Корсакова С.П., Ильницкий О.А. Экологический мониторинг Южного берега Крыма. – Симферополь: ИТ «АРИАЛ». –2015. – 164 с.

20. Плугатарь Ю.В., Хлыпенко Л.А., Феськов С.А. Перспективы использования Rosmarinus officinalis L. как пряности на Южном берегу Крыма // Труды Кубанского государственного аграрного университета. – 2017. – № 67. – С. 179-184. DOI:10.21515/1999-1703-67-179-184

21. Попов А.М., Осипов А.Н., Корепанова Е.А. Изучение антиоксидантной и мембранной активности розмариновой кислоты с использованием различных модельных систем // Биофизика. – 2013. – Т. 58. – № 5. – С. 775-785.

22. Сорта ароматических и лекарственных растений селекции Никитского ботанического сада: Справочник – Симферополь: ИТ «Ариал». – 2023. – 60 с.

23. Тохсырова З.М., Попов И.В., Попова О.И. Исследование фенольных соединений листьев и побегов розмарина лекарственного (Rosmarinus officinalis L.), интродуцированного в ботаническом саду Пятигорского медико-фармацевтического института // Химия растительного сырья. – 2018. – №3. – С. 199-207.

24. Шевчук О.М., Сахно Т.М., Логвиненко Л.А. Новые источники эфирного масла цитрального направления // Ботанические сады в современном мире: cборник научных статей. – Санкт-Петербург: СПбГЭТУ «ЛЭТИ». – 2023. – Т. 2. – С. 110-112. DOI:10.24412/cl-36595-2023-2-110-112

25. Шевчук О.М., Феськов С.А., Кравченко Е.Н. Изоэгомакетоновый хемотип Perilla frutescens (L.) Britt. var. nankinensis (Lour.) Britton // Бюллетень Государственного Никитского ботанического сада. – 2020. – № 135. – С. 78-86. DOI:10.36305/0513-1634-2020-135-78-86

26. Bakova N.N., Logvinenko L.A., Shevchuk O.M. Tarragon cultivars (Artemisia dracunculus L.) of the Nikita botanical gardens breeding // VIII International Scientific Agriculture Symposium «AGROSYM 2017» (Jahorina, 5-8 October 2017 g.). – Bosnia and Herzegovina. – 2017. – P. 445-451.

27. Bakova N., Paliy A., Shevchuk O., Suslova A. Biologically active substances of new marjoram varieties and prospects for their use // BIO Web of Conferences. – 2024. – Vol. 82. – P. 02007. DOI: https://doi.org/10.1051/bioconf/20248202007

28. Abdullah Y., Bernd S., Petersen M. Occurrence of rosmarinic acid, chlorogenic acid and rutin in Marantaceae species // Phytochemistry Letters. – 2008. – Vol. 1. – Iss. 4. – P. 199-203. DOI:10.1016/j.phytol.2008.09.010.

29. Ijaz S., Iqbal J., Abbasi B. A., Ullah Z., Yaseen T., Kanwal S., Mahmood T., Sydykbayeva S., Ydyrys A., Almarhoon Z. M., Sharifi-Rad J., Hano C., Calina D., Cho W. C. Rosmarinic acid and its derivatives: Current insights on anticancer potential and other biomedical applications // Biomedicine & Pharmacotherapy. – 2023. – Vol. 162. – P. 114687. DOI:10.1016/j.biopha.2023.114687

30. Liu J., Wan Y., Zhao Z. Determination of the content of rosmarinic acid by HPLC and analytical comparison of volatile constituents by GC-MS in different parts of Perilla frutescens (L.) Britt. // Chemistry Central Journal. – 2013. – Vol. 7(61). DOI:10.1186/1752-153X-7-61

31. Lopez V., Akerreta S., Casanova E. In vitro antioxidant and anti-rhizopus activities of Lamiaceae herbal extracts // Plant. Foods Hum. Nutr. – 2007. – № 62. – Р. 151-155.

32. Marko N., Shevchuk O., Logvinenko L., Feskov S. Aromatic and medicinal plants diversity in the Nikita Botanical Gardens // Acta Horticulturae. – 2021. – Vol. 1324. – P. 165-171. DOI:10.17660/ActaHortic.2021.1324.25

33. Marko N. V., Shevchuk O. M., Feskov S. A. Chemotypic diversity of Rosmarinus officinalis L. In the collection of the Nikita Botanical Gardens // Acta Horticulturae. – 2020. – Vol. 1287. – P. 111-116. DOI:10.17660/ActaHortic.2020.1287.15

34. Guan H., Luo W., Bao B., Cao Y., Cheng F., Yu S., Fan Q., Zhang L., Wu Q., Shan M. A Comprehensive Review of Rosmarinic Acid // Phytochemistry to Pharmacology and Its New Insight. Molecules. – 2022. – Vol. 27 (10). – P. 3292. DOI: 10.3390/molecules27103292.

35. Petersen M., Abdullah Y., Benner J., Eberle D., Gehlen K., Hücherig S., Janiak V., Kim K.H., Sander M., Weitzel C., Wolters S. Evolution of rosmarinic acid biosynthesis // Phytochemistry. – 2009. – Vol. 70 (15-16). – P.1663-1679. DOI:10.1016/j.phytochem.2009.05.010.

36. Petersen M. and Simmonds M.S.J. Rosmarinic Acid // Phytochemistry. – 2003. – Vol. 62. – P. 121-125. DOI: https://doi.org/10.1016/S0031-9422(02)00513-7

37. Plazonic A., Bucar F., Males Z., Mornar A., Nigovi B., Kujundzij N. Identification and quantification of flavonoids and phenolic acids in burr parsley (Caucalis platycarpos L.), using high-performance liquid chromatography with diode array detection and electrospray ionization mass spectrometry // Molecules. – 2009. – Vol. 14, No. I (7). – P. 2466-2490. DOI: 10.3390/molecules14072466

38. Polumackanycz M., Petropoulos S.A., Añibarro-Ortega M., Pinela J., Barros L., Plenis A., Viapiana A. Chemical Composition and Antioxidant Properties of Common and Lemon Verbena // Antioxidants. – 2022. – Vol. 11(11). – P.2247. DOI:10.3390/antiox11112247


Review

For citations:


Shevchuk O.M., Velyaev Y.O., Paliy I.N., Pashtetskaia A.V., Soldatov D.K., Konobeev V.D. Searching for new plant sources rosemary acid. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2024;(150):136-145. (In Russ.) https://doi.org/10.25684/0513-1634-2024-150-136-145

Views: 253


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0513-1634 (Print)