Preview

Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens

Advanced search

Variety of peach with improved chemical composition of fruits

https://doi.org/10.36305/0513-1634-2021-139-77-84

Abstract

The results of many years of research on the study of the content of biologically active substances of the peach gene pool in the Nikita Botanical Gardens, which was formed due to its own selection and introduction of cultivars from Europe, China, the USA, various regions of the CIS and Russia, are summarized. The most valuable are cultivars with a complex of biologically valuable substances. They were divided into groups according to the amount of dry matter, sugars, ascorbic acid, titratable acids, leukoanthocyanins, pectin substances in the following combinations: according to two, three, four, five and six indicators in the greatest degree of their manifestation. The group with two distinguished traits included 32 peach cultivars (36,4%), with three - 40 cultivars (45,5%), with four- 14 (15,9%); with five - 1 (1,1%); with six - 1 (1,1%). The number of peach cultivars with a complex of biologically valuable substances in the North China and Iranian ecological-geographical groups was approximately the same (53,4 and 46,6%, respectively). The largest number of such cultivars was noted in the European ecotype of the North China and Iranian groups (52,3 and 37,5%). The method of cluster analysis revealed the degree of similarity between peach cultivars, distinguished by four or more biochemical characteristics, and the best cultivar based on the Euclidean distance.

About the Authors

A. V. Smykov
Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН
Russian Federation


N. V. Mesyats
Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН
Russian Federation


A. E. Paliy
Никитский ботанический сад - Национальный научный центр РАН
Russian Federation


References

1. Абильфазова Ю.С. Биохимическая оценка плодов персика в условиях Черноморского побережья Краснодарского края. Новые технологии // New technologies. - 2017. - №3. - С. 64-68.

2. Кривенцов В.И. Методические рекомендации по анализу плодов на биохимический состав. - Ялта: ГНБС, 1982. - 21 с.

3. Смыков А.В., Рихтер А.А., Федорова О.С. Химический состав плодов персика в коллекции Никитского ботанического сада // Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. - 2014. - № 2. - С. 7-12.

4. Смыков А.В., Комар-Темная Л.Д., Горина В.М. и др. Атлас сортов плодовых культур коллекции Никитского ботанического сада / под общ. ред. чл.-корр. РАН Ю.В. Плугатаря. - Симферополь: ИТ «АРИАЛ», 2018. - 400 с.

5. Плугатарь Ю.В., Смыков А.В., Опанасенко Н.Е., Сотник А.И. и др. К созданию промышленных садов плодовых культур в Крыму. - Симферополь: АРИАЛ, 2017. - 212 с.

6. Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / научн. ред. Е. Н. Седов. - Орел, 1995. - 499 с.

7. Хлопцева И.М. Шарова Н.И., Корнейчук В.А. Широкий унифицированный классификатор СЭВ рода Persica Mill. - Л., 1988. - 48 с.

8. Mitic S.S., Stojanovic B.T., Pavlovic A.N., Mitic M.N., Stojkovic M.B. The phenol content, antioxidant activity and metal composition of the Serbian vineyard peach. Revue Roumaine de Chimie. - 2013. - Vоl. 58. - P. 533-541.

9. Reig G., I. Iglesias F. Gatius and S. Alegre. Antioxidant capacity, quality, and anthocyanin and nutrient contents of several peach cultivars [Prunus persica (L.) Batsch] grown in Spain. J. Agr. Food Chem. - 2013. - Vоl. 61. - P. 6344-6357.

10. Vaculíková J. Stanovení množství vybraných karotenoidů u meruňek a broskví z jižní Moravy. Diplomová práce. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. - Zlín, 2013. - 78 р.


Review

For citations:


Smykov A.V., Mesyats N.V., Paliy A.E. Variety of peach with improved chemical composition of fruits. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2021;(139):77-84. (In Russ.) https://doi.org/10.36305/0513-1634-2021-139-77-84

Views: 281


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0513-1634 (Print)