Obtaining functional food ingredients from Juglans regia L septums
https://doi.org/10.25684/0513-1634-2023-148-92-98
Abstract
A significant achievement of the last decade has been new data on the biological role of many phytomicronutrients related to irreplaceable nutrition factors, among which plant antioxidants, especially polyphenolic substances, are of particular importance. The isolation of polyphenols from plant raw materials is of great practical importance, since a properly selected technological technique and the completeness of the extraction of natural compounds form the qualitative characteristics of phytoextracts. It is known that polyphenolic compounds of Juglans regia L., including tannins, phenolic acids, naphthoquinones, flavonoids, have high antioxidant activity. Numerous studies indicate the high biotechnological potential of walnut (Juglans regia L.) and its processed products, including septums, as a source of polyphenolic antioxidants. The resulting extract of polyphenols of Juglans regia L. septums is an opaque mass of dark brown color with a pronounced woody-herbaceous aroma, tart taste and a moisture content of 6.2%, characterized by a high content of total extractives (285.0±1.5) and polyphenolic substances (137.5±1.5) mg/100 g. The antioxidant activity of the polyphenols of the obtained extract in terms of gallic acid is 1220.0±23.5 mcg/ml of the extract. The resulting extract of polyphenols can be used as a functional ingredient for enriching beverages with polyphenolic antioxidants.
About the Authors
D. A. ChernikovaRussian Federation
Y. G. Bazarnova
Russian Federation
S. Y. Khokhlov
Russian Federation
References
1. ГОСТ 24027.2-80 Сырье лекарственное растительное. Методы определения влажности, содержания золы, экстрактивных и дубильных веществ, эфирного масла. – М.: Стандартинформ, 2015.
2. Лудан В.В., Польская Л.В. Роль антиоксидантов в жизнедеятельности организма // Таврический медико-биологический вестник. – 2019. –Т. 22, № 3. – С. 8691.
3. Методические рекомендации МР 2.3.1.0253-21 «Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации».
4. ОФС.1.2.1.0014.15. Общая фармакопейная статья. Плотность (утв. и введена в действие Приказом Минздрава России от 31.10.2018 N 749) (Государственная фармакопея Российской Федерации. XIV издание. Том I).
5. ОФС.1.4.1.0021.15. Общая фармакопейная статья. Экстракты (утв. и введена в действие Приказом Минздрава России от 31.10.2018 N 749) (Государственная фармакопея Российской Федерации. XIV издание. Том II).
6. ОФС.1.5.3.0006.15. Общая фармакопейная статья. Определение содержания экстрактивных веществ в лекарственном растительном сырье и лекарственных растительных препаратах (утв. и введена в действие Приказом Минздрава России от 31.10.2018 N 749) (Государственная фармакопея Российской Федерации. XIV издание. Том II).
7. ОФС.1.5.3.0008.18. Общая фармакопейная статья. Определение содержания дубильных веществ в лекарственном растительном сырье и лекарственных растительных препаратах (утв. и введена в действие Приказом Минздрава России от 31.10.2018 N 749) (Государственная фармакопея Российской Федерации. XIV издание. Том II).
8. Alcántara C., Žugčić T., Abdelkebir R., García-Pérez J.V., Jambrak A.R., Lorenzo J.M., Collado M.C., Granato D., Barba F.J. Effects of Ultrasound-Assisted Extraction and Solvent on the Phenolic Profile, Bacterial Growth, and Anti-Inflammatory // Antioxidant Activities of Mediterranean Olive and Fig Leaves Extracts. Molecules. – 2020. – Vol. 25. – P. 1718. DOI: 10.3390/molecules25071718.
9. Bazarnova Ju., Chernikova D., Sevastyanova A., Đurović S. Khimiya Rastitel'nogo Syr'ya. – 2023. – Vol. 1. – Р. 273-278 (in Russ.). DOI: 10.14258/jcprm.20230111970.
10. Chamorro F., Carpena M., Lourenço-Lopes C., Taofiq O., Otero P., Cao H., Xiao J., Simal-Gandara J., Prieto M.A. By-Products of Walnut (Juglans regia) as a Source of Bioactive Compounds for the Formulation of Nutraceuticals and Functional Foods // Biol. Life Sci. Forum. – 2022. – Vol. 12. – Р. 35. DOI: 10.3390/IECN2022-12396.
11. Colaric M., Veberic R., Solar A., Hudina M., Stampar F. Phenolic acids, syringaldehyde and juglone in fruits of different cultivars of Juglans regia L. // J. Agric. Food Chem. – 2005. – Vol. 53(16). – Р. 6390-6396. DOI: 10.1021/jf050721n.
12. Cosmulescu S., Trandafir I., Nour V. Seasonal variation of the main individual phenolics and juglone in walnut (Juglans regia) leaves // Pharm Biol. – 2014. – Vol. 52(5). – 575-580. DOI: 10.3109/13880209.2013.853813.
13. Dzah C.S., Duan Y., Zhang, H., Wen C., Zhang J., Chen, G., Ma H. The effects of ultrasound assisted extraction on yield, antioxidant, anticancer and antimicrobial activity of polyphenol extracts: A review // Food Biosci. – 2020. – Vol. 35. – 10054. DOI: 10.1016/j.fbio.2020.100547.
14. Galanakis C.M. Functionality of Food Components and Emerging Technologies // Foods. – 2021. – Vol. 10(1). – Р. 128. DOI: 10.3390/foods10010128.
15. Samtiya, M.; Aluko, R.E.; Dhewa, T.; Moreno-Rojas J.M. Potential Health Benefits of Plant Food-Derived Bioactive Components // Foods. – 2021. – Vol. 10(4). – Р. 839. DOI: 10.3390/foods10040839.
Review
For citations:
Chernikova D.A., Bazarnova Y.G., Khokhlov S.Y. Obtaining functional food ingredients from Juglans regia L septums. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2023;(148):92-98. (In Russ.) https://doi.org/10.25684/0513-1634-2023-148-92-98