Assessment of the commercial and pomological quality of the oriental persimmon fruits
https://doi.org/10.25684/0513-1634-2024-150-42-49
Abstract
According to the totality of economically valuable features, oriental persimmon (Diospyros kaki Thunb.) occupies a special place among fruit crops due to the value of its fruits, a wide ecological range of growing areas and the decorative nature of the plant itself and is one of the most widespread crops in the world. Persimmon fruits are very popular with consumers due to their excellent taste and attractive appearance. The article provides a comprehensive evaluation of commercial and pomological quality of some cultivars and hybrid forms of persimmons bred by the Nikitsky Botanical Gardens (Zolotistaya, Yuzhnaya Krasavitsa, Mechta and Zarya cvs) and of foreign breeding (Sidles, Hyacume cvs). The results are presented: pomological description, studies of mechanical composition of fruits, pulp density at the stage of fruit ripening. The analysis of the obtained data, reflecting the commercial and pomological qualities, allowed us to select cultivars, the fruits of which are most suitable for transportation, processing and consumption in fresh form.
About the Authors
E. S. PanyushkinaRussian Federation
V. A. Melnikov
Russian Federation
S. Yu. Khokhlov
Russian Federation
References
1. Гребенникова О. А., Мельников В.А. Аскорбиновая кислота в плодах и листьях некоторых сортов хурмы в условиях Южного берега Крыма // Бюллетень Государственного Никитского ботанического сада. – 2020. – № 136. – С. 116-120.
2. Лисина, А. В., Воробьев В. Ф. Изменение твердости плодов яблони в хранении при обработке озоном // Селекция и сорторазведение садовых культур. – 2016. – Т. 3. – № 1. – С. 92-95.
3. Пасенков А.К. Итоги сортоизучения восточной хурмы и маслины на Южном берегу Крыма. Итоги сортоизучения восточной хурмы в Никитском ботаническом саду / под ред. к.с.-х.н. А.А. Рихтера. – Харьков, 1970. – С.5-92.
4. Пасенков А.К. Методические указания по первичному сортоизучению восточной хурмы. – Ялта, 1973. – 29 с.
5. Плугатарь Ю.В., Корсакова С.П., Ильницкий О.А. Экологический мониторинг Южного берега Крыма. – Симферополь: Ариал, 2015. – 164 с.
6. Хохлов С.Ю., Казас А.Н. Субтропические плодовые и орехоплодные культуры. – Симферополь: «Ариал», 2012. – С. 172-192.
7. Food and Agricultural Organization, Searched on 15 August 2022. – [Electronic resource] – URL: http://www.fao.org
Review
For citations:
Panyushkina E.S., Melnikov V.A., Khokhlov S.Yu. Assessment of the commercial and pomological quality of the oriental persimmon fruits. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2024;(150):42-49. (In Russ.) https://doi.org/10.25684/0513-1634-2024-150-42-49