Characteristics of new cultivars of kiwi breeding by the NIISH ANA
https://doi.org/10.25684/0513-1634-2024-150-7-15
Abstract
The evaluation of new early-fruiting cultivars of kiwi breeding by the Research Institute of Agriculture of the Academy of Sciences of Abkhazia (NIISH ANA) was done. Biometric (weight, size) and biochemical (soluble dry substances, phenolic components, pigments, ascorbic acid, sugars and organic acids) characteristics of fruits of five cultivars were analyzed. The indicators characterizing the nutritional value of each studied cultivar and the possibility of using it for targeted breeding for an increased content of specific biologically active substances have been identified. It is noted that the new cultivars are valuable both in the food taste and in the breeding plan.
About the Authors
L. Ya. AibaRussian Federation
N. B. Platonova
Russian Federation
O. G. Belous
Russian Federation
References
1. Абильфазова Ю.С., Айба Л.Я. Биохимический состав новых голоплодных сортов актинидии сладкой (киви) селекции Института сельского хозяйства АН Абхазии // Вестник АН Абхазии «Естественные науки». – 2018. – № 8. – С. 107-112.
2. Айба Л.Я. Культура киви в Абхазии. – Сухум: Алашара, 2001. – 74 с.
3. Айба Л.Я., Абильфазова Ю.С., Белоус О.Г. Изменение биохимических компонентов в плодах киви в связи с периодом их сбора // Ученые записки Крымского федерального университета имени В. И. Вернадского. Биология. Химия. – 2021. – Т. 7 (73). – № 1. – С. 3-13.
4. Айба Л.Я., Причко Т.Г., Вайнштейн Л.А. Киви - ценная субтропическая культура // Современные аспекты теории и практики хранения и переработки плодово-ягодной продукции: сб. науч. тр. – Краснодар: Изд-во СКЗНИИСиВ, 2005. – С. 109-113.
5. Барабой В.А., Брехман И.И., Голотин В.Г., Кудряшов Ю.Б. Перекисное окисление и стресс. – СПб.: Наука. С-Петербург.отд-е, 1992. – 148 с. – ISBN 5-02-025887-3
6. ГОСТ 28561-90. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения сухих веществ или влаги. – М.: Стандартинформ, 2011. – С. 9.
7. ГОСТ ISO 2173-2013. Продукты переработки фруктов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ. – М.: Стандартинформ, 2019. – С. 12.
8. Грязев В.А. Киви и другие культуры для лечебного питания. – Сочи: Стерх, 2005. – 364 с.
9. Елисеева С.А., Барсукова Н.В., Саблина А.А. Влияние товароведных характеристик сортов яблок на формирование потребительских свойств десертов // Вестник КрасГАУ. – 2019. – № 9. – С. 113-120.
10. Жбанова Е.В. Витамины плодов и ягод (аналитический обзор литературы) // Избранные вопросы современной науки. – Москва: изд-во «Перо», 2017. – С. 5-34.
11. Клемешова К.В. Биохимическая оценка плодов киви // Субтропическое и южное садоводство России. – 2009. – С. 374-377.
12. Комарова Н.В., Каменцев Я.С. Практическое руководство по использованию систем капиллярного электрофореза «КАПЕЛЬ». – СПб.: ООО «Веда», 2006. – 212 с.
13. Николаева Т.Н., Лапшин П.В., Загоскина Н.В. Метод определения суммарного содержания фенольных соединений в растительных экстрактах с реактивом Фолина-Дениса и реактивом Фолина-Чокальтеу: модификация и сравнение // Химия растительного сырья. – 2021. – № 2. – С. 291-299. DOI: https://doi.org/10.14258/jcprm.2021028250.
14. Причко Т.Г., Германова М.Г., Тутберидзе Ц.В. Пищевая ценность плодов киви и их использование в технологии получения новых видов консервной продукции // Современное садоводство. – 2013. – №3(7). – С 116-124.
15. Причко Т.Г., Германова М.Г., Тутберидзе Ц.В. Сортовые особенности биохимического состава плодов киви, выращенных в субтропиках России // Субтропическое и декоративное садоводство. – 2015. – №53. – С. 126-132.
16. Тимирханова Г. А., Абдуллина Г.М., Кулагина И.Г. Витамин с: классические представления и новые факты о механизмах биологического действия // Вятский медицинский вестник. – 2007. – № 4. – С. 158-161.
17. Физиологические и биохимические методы анализа растений: Практикум. – Калининград: Калинингр. ун-т, 2000. – 59 с.
18. Шлык А.А. Определение хлорофилла и каротиноидов в экстрактах зеленых листьев. В кн.: Биохимические методы в физиологии растений. – М.: Наука, 1971. – С. 154-170.
19. Beck K., Conlon C.A., Kruger R., Coad J., Stonehouse W. Gold kiwifruit consumed with an iron-fortified breakfast cereal meal improves iron status in women with low iron stores: a16-week randomized controlled trial // Br J Nutr. – 2010. – Vol. 105. – No 1. – p. 101-109.
20. Cangi R., Altuntas E., Kaya C., Saracoglu O. Some chemical and physical properties at physiological maturity and ripening period of kiwifruit (‘Hayward’) // Afr. J. Biotechnol. 2011. – Vol. 10. – p. 5304.
21. Hunter D.C., Skinner M.A., Wolber F.M., Booth C.L., Loh J.M.S., Wohlers M., Stevenson L.M., Kruger M.C. Consumption of gold kiwifruit reduces severity and duration of selected upper respiratory tract infection symptoms and increases plasma vitamin C concentration in healthy older adults // Br J Nutr. – 2011. – Vol. 108. – No 7. – p. 1235-1245.
22. Lucas J.S.A., Lewis S.A., Hourihane J.O.B. Kiwi fruit allergy: A review // PAI. – 2003. – Vol. 14(6). – p. 420-428.
23. Jia D., Xu Z., Chen L., Huang Q., Huang C., Tao J., Qu X., Xu X. Analysis of organic acid metabolism reveals citric acid and malic acid play major roles in determining acid quality during the development of kiwifruit (Actinidia eriantha) // J Sci Food Agric. – 2023. – Vol. 103. – p. 6055-6069. DOI: https://doi.org/10.1002/jsfa.12678
24. Hoon Ahn J., Park Y., Hee Jo Y., Kim S.B., Yeon S.W., Kim J.G., Turk A., Song J.Y., Kim Y., Hwang B.Y., Lee M.K. Organic acid conjugated phenolic compounds of hardy kiwifruit (Actinidia arguta) and their NF-κB inhibitory activity // Food Chemistry. – 2020. – Vol. 308. – p. e125666. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.125666.
25. Kvesitadze G.I., Kalandiya A.G., Papunidze S.G., Vanidze M.R. Identification and Quantification of Ascorbic Acid in Kiwi Fruit by High-Performance Liquid Chromatography // Applied Biochemistry and Microbiology. – 2001. – Vol. 37. – p. 215-218. DOI: https://doi.org/10.1023/A:1002848302873
26. Li M., Ma F., Liang D., Li J., Wang Y. Ascorbate Biosynthesis during Early Fruit Development Is the Main Reason for Its Accumulation in Kiwi // PLOS ONE. – 2010. – Vol. 5(12). – p. e14281. DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0014281
27. Okuse A., Okuse I., Ryugo K. Effects of Certain Processing Methods, Substrate Level, and Polyphenoloxidase on the Stability of Ascorbic Acid in Kiwi Fruit1 // Hort. Science. – 1981. – Vol. 16(2). – p. 164-165. DOI: https://doi.org/10.21273/HORTSCI.16.2.164
28. Rippe J.M., Angelopoulos Th.J. Sucrose, high-fructose corn syrup, and fructose, their metabolism and potential health effects: What do we really know? // Advances in Nutrition. – 2013. – Vol. 4(2). – p. 236-245. DOI: https://doi.org/10.3945/an.112.002824
29. Satpal D., Kaur J., Bhadariya V., Sharma K. Actinidia deliciosa (Kiwi fruit): A comprehensive review on the nutritional composition, health benefits, traditional utilization, and commercialization // J Food Process Preserv. – 2021. – Vol. 45(6). – p. e15588. DOI: https://doi.org/10.1111/jfpp.15588
30. Schaefer A., Hossain M.M. Extraction of organic acids from kiwifruit juice using a supported liquid membrane process // Bioprocess and Biosystems Engineering. – 1996. – Vol. 16(1). – p. 25-33.
31. Zang Z., Shurui C., Jinlong T., Yuxi L., Shen Y., Xulong R., Ningxuan G., Bin L. Effect of whey protein isolate on the stability and antioxidant capacity of blueberry anthocyanins: a mechanistic and in vitro simulation study // Food Chem. – 2021. – Vol. 336. – p. 127700. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.127700
32. Zhang J., Gao N., Shu C., Cheng S., Sun X., Liu C., Xin G., Li B., Tian J. Phenolics profile and antioxidant activity analysis of kiwi berry (Actinidia arguta) flesh and peel extracts from four regions in China // Front. Plant Sci. – 2021. – Vol. 12. – p. 689038. DOI: https://doi.org/10.3389/fpls.2021.689038
Review
For citations:
Aiba L.Ya., Platonova N.B., Belous O.G. Characteristics of new cultivars of kiwi breeding by the NIISH ANA. Bulletin of the State Nikitsky Botanical Gardens. 2024;(150):7-15. (In Russ.) https://doi.org/10.25684/0513-1634-2024-150-7-15